Privaţi de dreptul de a conduce, dar lăsaţi cu permise în trafic

Anticoruptie.md
04/08/2015
Foto: timpul.md

Persoane condamnate pentru comiterea accidentelor rutiere şi private de dreptul de a conduce, prin sentințe judecătoreşti, continuă să fie participanţi activi la traficul rutier, deoarece permisele de conducere nu le sunt ridicate. Constatarea a fost făcută de procurori în cadrul unei verificări a legalității și modului în care au fost executate, în perioada anului 2014, pedepsele penale ce țin de privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport, aplicate persoanelor condamnate pentru comiterea accidentelor rutiere.

Deşi legislaţia prevede că: „executarea ridicării provizorii a permisului de conducere a mijloacelor de transport se asigură de către organul de poliţie rutieră în a cărui rază teritorială se află domiciliul prevenitului”,  Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) nu respectă această prescripție, se arată întrun comunicat de presă, făcut public marți de Procuratura Generală.

Consilierii de probaţiune expediază Centrului Unic de Monitorizare şi Coordonare al INP avize în termenul legal stabilit (cu cel târziu 5 zile de la înregistrarea dosarului personal al condamnatului), însă în realitate dosarele personale ale condamnaţilor nu conţin date ce ar confirma faptul ridicării, de către INP, a permiselor de conducere ale persoanelor private de acest drept. Aceasta cu toate că legislaţia statuează că după ridicare permisul de conducere se transmite la păstrare organului abilitat cu dreptul de a elibera asemenea permise de conducere – subdiviziunii teritoriale sau centrale ale Direcţiei Documentare Conducători Auto a Departamentului Documentare al ÎS CRIS „Registru”.

Investigaţiile procurorilor au relevat că verificările INP la executarea pedepsei complimentare sub formă de privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport se limitează doar la prezentarea informaţiei cu privire la respectarea de către persoana condamnată pentru săvîrşirea unui accident rutier a prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere şi nicidecum la ridicarea permisului de conducere. Cele constatate, potrivit procurorilor, denotă o lipsă de responsabilitate şi atitudinea neconştiincioasă din partea colaboratorilor INP faţă de obligaţiunile de serviciu, precum şi controlul neadecvat din partea factorilor de decizie asupra activităţii subdiviziunii specializate a Inspectoratului General al Poliţiei. Urmare a abaterilor grave stabilite, Procuratura Generală va sesiza Ministerul Afacerilor Interne în vederea lichidării încălcărilor în activitatea instituţiilor din subordine, cu informarea asupra măsurilor întreprinse în vederea neadmiterii lor pe viitor.

Procuratura Generală a creat deja un grup de lucru, alcătuit din reprezentanţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare, Ministerului Afacerilor Interne, ÎS CRIS „Registru” şi Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Tehnică “Intehagro” al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, urmeayă să elaboreze, în termeni restrânşi, un regulament ce ar pune în aplicare a pedepselor penale şi contravenţionale – privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport, aplicate persoanelor condamnate pentru comiterea accidentelor rutiere.

Anticoruptie.md
04/08/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii