Agenția pentru soluționarea contestațiilor în achizițiile publice ar putea fi creată abia la toamnă

Mariana Colun
30/06/2016
Concuderea Agenției Achiziții Publice, la ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație. Foto: CIJM

Noua lege privind achizițiile publice, intrată în vigoare la 1 mai, prevede crearea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Deși noua instituție urma să fie înființată până la intrarea în vigoare a documentului, autoritățile susțin că structură ar putea apărea abia la toamnă. Declarații în acest sens au fost făcute de șefii Agenției Achiziții Publice la ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație de la 29 iunie, la care s-a discutat despre noua lege și noul sistem de achiziții publice.

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor urmează să fie înființată pentru a exclude un conflict instituțional care a existat până în prezent pe segmentul de achiziții publice. Deși, potrivit legii, noua instituție urma să fie subordonată Ministerului Finanțelor, în prezent, potrivit lui Ghenadie Grib, directorul adjunct al Agenției de Achiziții Publice, în comisiile parlamentare se discută un alt proiect de lege, de modificare a Legii cu privire la achizițiile publice, care prevede că acest organism se va subordona Parlamentului. "Modificările sunt făcute pentru a asigura independența instituției", a declarat Ghenadie Grib.

Deoarece noua structură încă nu a fost înființată, agenții economici care nu sunt de acord cu deciziile luate de grupurile de lucru, se pot adresa în instanța de judecată pentru a-și soluționa pretențiile. Anterior, experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" au criticat faptul că noul sistem de soluționare a contestațiilor nu a fost instituit. Aceștia au subliniat existența unui eventual conflict instituțional în cazul în care Agenția s-ar subordona Ministerului Finanțelor.

Mariana Colun
30/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii