Compania vizată în dosarul licitațiilor trucate în Sănătate câștigă în continuare contracte cu statul. Ce spun autoritățile

Anticoruptie.md
01/10/2016
Foto: Allmoldova.md

Compania GBG-MLD, vizată în dosarul licitațiilor trucate din Sănătate, continuă să câștige achițiile publice din domeniu. În primele șase luni ale anului 2016, GBG-MLD SRL a încheiat cu statul 48 de contracte care i-au adus aproape 6,2 milioane de lei, arată o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice

Cea mai mare achiziție a făcut-o Instituţia Medico-Sanitară Publică Asociaţia Medicală Teritorială Ciocana, care a cumpărat reactive și articole de laborator în valoare de circa 1,5 milioane de lei. „Licitațiile sunt publice. Pun accent și pe preț, dar în primul rând pe calitate. Nu am cum să creez conflicte dacă agentul economic corespunde parametrilor. El ar putea să-mi reproșeze că nu este judecat, că nu există o decizie definitivă în privința lui”, a spus Dorina Tizu, directoarea instituției.

La 14 iunie, Centrul de Sănătate Cahul, instituție condusă de Alexandru Hagioglo, și el inculpat în același dosar, a încheiat 11 contracte de achiziție cu mai multe firme de la care a cumpărat reagenți, consumabile de laborator, laborator, peliculă sau filme și consumabile pentru radiologie, articole parafarmaceutice și dezinfectanți. Cel mai mare contract, de peste 750.000 de lei, este încheiat cu GBG-MLD. Tot atunci a fost încheiat un contract în valoare de 78.000 cu Intermed, o altă companie afiliată lui Tudor Ceaicovschi. Restul contractelor au valorat între 150 de lei și 100.000 de lei. La concurs au participat 13 firme. „Noi facem aceste achiziții centralizat, prin intermediul Agenției Medicamentului. GBG-MLD lucrează practic cu toate instituțiile medicale, nu doar cu noi. Și GBG-MLD, și Intermed sunt agenți economici serioși și oferă marfă de calitate”, a declarat Alexandru Hagioglo, adăugând că a ajuns să figureze în dosarul licitațiilor trucate în Medicină „din întâmplare”. „De umplutură, aș spune. Aparatul radiologic pe care îl aveam era foarte vechi, se risipea. Aveam nevoie de unul nou. Am scris proiect la CNAM, am respectat procedura. Am scris mulți ani la rând și am câștigat abia în 2015”, a precizat Alexandru Hagioglo.

Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată la mijlocul lunii noiembrie 2015. Printre cei 30 de inculpați este şi fostul ministru al Sănătăţii Andrei Usatîi, învinuit de facilitarea şi urgentarea achiziţiilor pe când conducea ministerul, mai mulţi şefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi directori adjuncți ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare, persoane cu funcţii de răspundere în domeniul Sănătăţii, dar şi omul de afaceri Tudor Ceaicovschi​, fondatorul GBG-MLD SRL. Businessmanul este învinuit de complicitate la săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu a persoanelor cu funcție de răspundere sau de demnitate publică și însușirea bunurilor prin escrocherie în proporții deosebit de mari.

„Nu a fost temei pentru a introduce compania noastră în vreo listă de interdicții. Compania GBG este de 22 de ani furnizor de echipamente medicale în Republica Moldova. Nu a apărut peste noapte. Este o companie cu autoritate. Lucrează cu peste 150 de producători din afara țării. Am fost vizați în dosarul penal la comanda competitorilor noștri care nu pot să-și îndeplinească obligațiunile față de instituțiile medicale. Noi chiar nu am încălcat nimic. Nu am admis nicio abatere de la contract. Mai mult, instituțiile medicale nici nu au achitat echipamentele pe care le-am livrat. Cât am stat în arest, pe parcursul a șase luni, am avut verificări de la Fisc, Inspecția Financiară. S-a demonstrat că întreprinderea lucrează conform legislației”, ne-a spus omul de afaceri Tudor Ceaicovschi.

Procurorii susțin că nu pot interveni și că, potrivit lor, firma are dreptul să câștige și în continuare licitații publice. „Este vorba despre relații de ordine civilă. Nu avem dreptul să ne implicăm. Dacă am face-o, ar fi considerat abuz din partea noastră. Am putea interveni doar în cazul în care vom avea dovada că sunt comise noi încălcări”, a declarat procurorul Dorin Compan.

Solicitați de reprezentanții Centrului de Investigații Jurnalistice, reprezentanții Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale fac trimitere la Regulamentul cu privire la modul de întocmire şi evidenţă a listei de interdicţie a operatorilor economici. Potrivit documentului, solicitarea de includere în listă a operatorilor economici şi decizia în acest sens se înaintează de către autoritatea contractantă care a iniţiat procedura de achiziţie publică sau de către organul de control, în termen de 45 zile din momentul apariţiei unei hotărâri definitive a instanţei de judecată, prin care s-a constatat comiterea de către companie a unor fraude economice sau a unui caz de corupţie. În cazul GBG-MLD SRL nu a fost pronunțată o hotărâre definitivă.

Anticoruptie.md
01/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii