Fiica unei consiliere a ministrului Corina Fusu, arestată în dosarul achizițiilor trucate în Educație

Mariana Rață
29/11/2016
sursa foto: curentul.md

În lista persoanelor reținute de procurorii Anticorupție în dosarul licitațiilor trucate în Educație par să se regăsească și fiica și ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educației, Corina Fusu. Este vorba despre Natalia și Serghei Bahcivanji, angajați ai firmei Sanex Comerț, unul dintre principalii furnizori de produse alimentare în grădinițele din Capitală. De asemenea, cei doi reprezintă și compania Status-Prim, un alt câștigător al licitațiilor organizate de direcțiile de Educație din Chișinău. Faptul că Natalia Bahcivanji este fiica Tatianei Cebotari ne-a fost confirmat de mai multe surse din cadrul Ministerului Educației și Curții de Conturi, unde funcționara a activat anterior.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, Sanex Comerț a livrat în acest an produse alimentare copiilor de la grădinițele din sectoarele Botanica, Centru și Ciocana. Pentru cele nouă contracte încheiate, firma din Ialoveni a obținut un venit de opt milioane de lei. Compania Sanex-Comerț a livrat produse alimentare nu doar în Chișinău, dar și în întreaga republică, având semnate peste 300 de contracte cu primării, licee, instituții medicale din mai multe raioane. Firma o are în calitate de fondator și administrator pe Stepanida Grosu.

Compania Status-Prim, creată în 2009 în satul Alexandrovca, Ialoveni, tot acolo unde își are adresa juridică și Sanex Comerț, este fondată și administrată de Nadejda Bahcivanji. În anul 2012, compania a câștigat sute de tendere de  pentru asigurarea cu produse alimentare a instituțiilor de învățământ din republică, ulterior însă nu a mai participat la licitații.

Nici anul acesta, în baza de date a Agenției Achiziții Publice nu figurează niciun contract semnat de firmă cu vreuna din direcțiile de educație de sector din Chișinău. Firma fie a fost contractată prin intermediul Pieței Centrale, fie a fost subantreprenor al SRL Sanex Comerț.

Natalia Bahcivanji și soțul ei Serghei par să figureze și în interceptările telefonice făcute publice de CNA. Aceasta pare a fi femeia care discută cu un bărbat despre merele stricate care urmează a fi livrate grădinițelor.

Fragment din stenograma interceptărilor realizate de CNA

Natalia și Serghei Bahcivanji sunt cercetați penal pentru trafic de influenţă și corupere activă. În prezent, aceștia se află în arest pentru 20 și, respectiv, 30 de zile.

Contactată telefonic, Tatiana Cebotari a confirmat că Natalia Bahcivanji este fiica sa, dar a negat că ar avea vreo legătură cu licitațiile câștigate de companiile Sanex Comerț și Status Prim. „Aceste firme au licitații câștigate încă în 2009, 2010. Eu sunt la minister de un an, cum aș fi putut influența aceste tendere?”, a fost reacția consilierei.  Cebotari a precizat că îi pare rău că după o carieră ireproșabilă la Curtea de Conturi și ANRE a ajuns acum să fie ponegrită astfel în presă. „A demonstrat cineva vinovăția fiicei mele? Este o decizie judecătorească? Noi efectuăm acum controale în întreaga republică și pot să vă spun că nu am descoperit produse alimentare necalitative”, ne-a mai declarat funcționara. Ministra Educației, Corina Fusu, ne-a informat la telefon că este în concediu medical și nu ne poate oferi niciun detaliu. „Nu vă pot oferi oficial niciun detaliu pentru că sunt acum în concediu de boală și astfel sunt în afara acestei structuri”, ne-a răspuns ministra. 

Joi, 24 noiembrie, procurorii și ofițerii Anticorupție au anunțat despre reținerea a 17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici în dosarul licitațiilor trucate cu produse alimentare la școlile și grădinițele din Capitală, în total fiind bănuite 23 de persoane. Reprezentanții CNA au explicat că trucarea licitațiilor a avut loc prin aranjarea condițiilor de concurs pentru un anumit agent economic, participarea diferitor firme care în realitate erau gestionate de aceeași persoană sau oferirea de informații contra plată despre celelalte oferte prezentate. Suma mitei era de până la 10.000 de lei.

Oamenii legii au prezentat interceptări din care reiese că o parte din produsele livrate erau alterate.

Mariana Rață
29/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii