Lupta pentru șefia BNM

Ion Diacov
23/02/2016
Foto: bani.md

Aflându-mă departe de Moldova, am urmărit procesul de înregistrare a candidaților la concursul pentru funcția de Guvernator al BNM. Am rămas plăcut surprins de pregătirea profesională a tuturor candidaților, fără excepție. Ar trebui să ne bucurăm, să avem liniște și speranța că, în sfârșit, vistieria statului va fi dată pe mâini de nădejde. Însă o neliniște ascunsă îmi creeaza senzația că și de această dată ni se pregătește o capcană de lungă durată.

Voi explica motivele neliniștii. Pe de o parte, Iuda se asunde în detalii și, fapt deja cunoscut, cele mai mari crime împotriva poporului, dar și împotriva umanității, în diferite perioade, au avut loc în unele țări cu democrații dezvoltate,  atunci când la putere se aflau instituții și regimuri democratice. Acum în R. Moldova avem un regim democratic, în care toate instituțiile de stat sunt acaparate formal de către un partid, dar, de facto, de către o persoană, care nu are funcții de conducere în stat. Pe  de altă parte, legislația în vigoare nu prevede alegerea președintelui BNM prin concurs. Șeful Parlamentului identifică persoana care corespunde cerințelor,  pentru a ocupa această înaltă funcție de răspundere în stat, și pe proprie răspundere o înaintează în plenul forului legislativ pentru dezbateri și aprobare.

Fără a aduce măcar un pic de învinuiri cuiva, fără a pune la îndoială competența și buna intenție a candidaților, dar și a conducerii Parlamentului, îmi pun o simplă întrebare:
- De ce președintele Parlamentului nu și-a asumat răspunderea personală în fața Plenului Legislativului și a națiunii pentru integritatea morală a viitorului președinte al BNM? Noi am trecut un asemenea exercițiu la „numirea prin concurs" a Procurorului General. Cine poate exclude astăzi faptul că deja nu este cunoscută, de către cineva, candidatura viitorului șef al BNM?

În cazul în care persoana desemnată de Parlament se va dovedi a fi rău intenționată, atunci cine și în ce mod va purta răspunderea morală și politică în fața poporului pentru numirea ei în funcție?

Nu avem decât să sperăm că toți aspiranții la șefia BNM își iubesc poporul și țara mai mult decât pe ei înșiși. Rămâne să vedem ce va urma…

Ion Diacov
2016-02-23 15:21:00

Comentarii