Reforma procuraturii, pe ultima sută de metri

Ion Diacov
26/05/2016
Foto: octavianracu.wordpress.com

Zilele acestea mai mulți ziariști m-au sunat, solicitându-mi să comentez pregătirea Adunării Generale a procurorilor, care va avea loc vineri, 27 mai, și deciziile care urmează să fie adoptate. Am refuzat, pe motiv că nu mai activez în procuratură. Să comenteze cei 700 de procurori aflați în funcție! Totuși pentru „muritorii de rând”, care se interesează de situația reală în justiția moldovenească, de „reforma” procuraturii, voi spune că vineri nu se va întâmpla nimic. Nimic bun.

Toți procurorii Republicii Moldova, în zi de lucru, vor fi adunați în Chișinău ca să voteze noile structuri de conducere neformale ale procuraturii. Spun „neformale” pentru că ei nu vor fi remunerați pentru această activitate de „conducere” și nu vor conduce nimic. La această adunare nu se va analiza starea de fapt a luptei cu criminalitatea, în general, și cu corupția, în particular, în Republica Moldova, nu vor fi luări de cuvânt la acest subiect, nu se vor organiza dezbateri, nu va fi nimeni pedepsit, ba nimănui nu i se va arăta gafele în activitate, dar nici cei care muncesc cu adevarat nu vor fi apreciați. Nu se vor trasa planuri, nu se vor lua angajamente de luptă cu corupția. Toate aceste măsuri au rămas în trecutul istoric al procuraturii, când ministrul Justiției, ministrul de Interne, directorul SV, șeful SIS, în prezența conducerii statului, țineau creionul în mână și notau criticile sau recomandările din raportul Procurorului General privind activitatea instituțiilor de drept pe parcursul anului. În această vineri, nu va fi nicio critică. Se vor vota membrii noilor structuri selectați din timp, se va crea „echipa" viitorului Procuror General, pe care la timpul potrivit "il vor alege"  în mod democratic. Niciun procuror nu va acorda interviuri presei, cu excepția celor care sunt împuterniciți s-o facă.

În urmă cu aproape un an și jumătate, mi-a venit în audiență, în timp ce eram procuror al mun. Chișinău, rectorul unei instituții de învățământ superior din Tiraspol, interesându-se cu ce ocazie fiul său este invitat în procuratura sect. Botanica, în calitate de bănuit. Mi s-a explicat că ancheta în acest dosar este exercitată de un grup de procurori și ofițeri operativi sub controlul nemijlocit al prim-adjunctului Procurorului General de atunci, dl. A.Pîntea. Peste un timp, de la persoana din Tiraspol a parvenit o petiție oficială despre faptul că-i invitat repetat ca bănuit într-un caz la care el nu are nicio atribuție. Controlul efectuat a confirmat că acest tânăr nu era implicat în activități criminale. Apoi dl. A. Pîntea a fost eliberat din înalta funcție în P.G. și numit adjunctul meu, adică al Procurorului mun. Chișinău. În acest timp tatăl tânărului din Tiraspol s-a adresat repetat pe motiv că fiul său este citat iarăși ca bănuit în procuratura Botanica. Eu l-am invitat pe subalternul meu dl. Pintea și i-am cerut explicații. Acesta a motivat că execută ordonanța Procurorului General și că „nu poate” să mă informeze. Când i-am amintit că totuși este adjunctul meu și este obligat să mă informeze despre activitatea sa de serviciu, el mi-a răspuns: „Mata te socoți „axacal” aici și crezi că, cunoști și controlezi situația în capitală! Mata nu știi nimic ce se face. Toate sferele businessului tenebru sunt împărțite și controlate. Eu acum sunt pe cale să iau sub control comerțul și toată contrabanda cu spirt, mai am ceva de întreprins și spirtul va trece sub controlul nostru”. Am rămas șocat de cele auzite. Îl cunoșteam pe Pîntea ca pe un procuror modest, ba chiar foarte sărac. Prin anii 2000-2001 el trăia la gazdă, eu i-am acordat (prin intermediul primăriei, desigur) un apartament cu 2 camere, nu avea un pat normal.

Efectuând un control, am stabilit că Pântea are case, patru automobile de lux, în timp ce înainte de a veni în Procuratura Generală nu avea nici bicicletă. Am expediat Procurorului General un raport despre încălcările admise în serviciu de către acesta solicitând pedepsirea lui. A fost eliberat onorabil.

În context, îmi amintesc de o ședință de dare de seamă din 2012, la care au fost invitați numai procurorii-șefi ai procuraturilor raionale și șefii de subdivizuini ai Procuraturii Generale. La un moment, la tribuna a ieșit Viorel Morari, care pe atunci exercita funcția de adjunct al procurorului Anticorupție și nu trebuia să participe la acea ședință. Morari a declanșat o critică acerbă asupra activității prim-adjunctului Procurorului General, A. Pîntea. Considerând atunci că dl. Pintea este persecutat pentru lupta cu corupția în interiorul procuraturii, eu m-am ridicat nepoftit și l-am întrerupt din discurs pe dl. Morari, solicitând să facă raport conducerii P.G.,ceea ce s-a întâmplat. Repet, atunci eram convins că s-a organizat la nivel de conducere o reglare de conturi cu dl. Pîntea. În rezultatul acelei „ieșiri” în apărarea lui Pîntea, eu am devenit dușman de moarte cu fostul Procuror General, dl. Zubco. După plecarea din funcție a lui Pîntea, l-am rugat pe dl. Morari (cerându-mi scuze pentru că în 2012 l-am dat jos de la tribună) să-mi dea raportul pe care așa și nu l-am ascultat atunci. Citind acel raport am înțeles că într-adevăr erau relatate fapte grave despre activitatea lui Pîntea ca prim-adjunct al Procurorului General. Enigma se ascunde în faptul că, conform "partajării” politice a funcțiilor, Pîntea era "pârghia" de luptă cu corupția în Procuratura Generală a Partidului Liberal. Acum Pîntea nu mai este acolo. În procuratură totul este sub control. Așa că alegerile de vineri se vor desfășura într-o atmosferă armonioasă de sărbătoare.

Toată contrabanda, narcotraficul, furturile bancare și alte crime odioase vor fi sub controlul de nădejde al procurorilor, să fim liniștiți. Totul este sub control! Dormi liniștită, dragă Moldova!

Ion Diacov
2016-05-26 16:42:00

Comentarii