Nu există scenarii pozitive pentru Plahotniuc. Cele patru drumuri

Dinu Plîngău
31/10/2018
Foto: captură privesc.eu

Primul drum, primul eșec. Votul în alegerile parlamentare.

Există un studiu făcut de niște experți care arată harta Republicii Moldova în 3 culori, roșu, alb și gri. În roșu sunt colorate raioanele în care socialiștii vor câștiga fără prea multă rezistență. Culoarea albă reprezintă raioanele în care opoziția pro-europeană va câștiga fără prea mult efort. Raioanele în care socialiștii și opoziția au aceleași șanse sunt de culoare gri. Experții acestui studiu, nu au găsit nici o premiză în care, după anumite reguli respectate, chiar și în aceste condiții ar câștiga democrații. Acesta nu-i unicul studiu.

Câteva luni în urmă, Partidul Democrat a realizat un sondaj în care era cotat sub pragul electoral. Strategia lor de a merge cu anumiți candidați independenți a eșuat prin pierderea Silviei Radu în alegerile locale din mun. Chișinău și prin faptul că toate partidele, de la stânga la dreapta nu vor recunoaște nici un candidat independent și toată lumea îi va suspecta de legături cu Plahotniuc.

Al doilea drum, al doilea eșec. Fraudarea alegerilor.

Fraudare masivă sau orice tentativă a lui Plahotniuc de a nu valida rezultatul alegerilor va duce inevitabil la nerecunoașterea alegerilor de către Uniunea Europeană și de către Statele Unite ale Americii. Vedeți declarația președintelui Joseph Daul, exponentul partidului care deține cele mai importante funcții în cadrul UE.

Ce înseamnă nerecunoașterea alegerilor din partea partenerilor occidentali ? Un final dramatic pentru Plahotniuc, izolarea Republicii Moldova și revizuirea acordului de asociere în vederea anulării unor avantaje pe care le are Republica Moldova în contextul semnării acestui acord.

Al treilea drum, încă un eșec. Scoaterea din cursă a lui Andrei Năstase. 

Scoaterea lui Năstase din cursa parlamentară îl va costa foarte scump pe Plahotniuc. Pe lângă faptul că acest pas va aduce vreo 3-4 deputați în plus din partea forțelor de opoziție, pe care Andrei Năstase le va susține din orice ipostază, va transforma aceste alegeri în proteste. Revolta oamenilor care-și pun ultima speranță în aceste alegeri îi va determina să stea la pândă pentru fiecare vot. Va fi un vot de protest cu protestatari în stradă.

Al patrulea drum. Supradoză. Coaliția post-electorală.

Plahotniuc nu are nici o șansă să ia mai mult de 20 de mandate cu Partidul Democrat. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni că vor încerca să obțină 25 de mandate. Candu e optimist. Eu sunt mai pesimist și cred că ei pot obține tocmai 20 de mandate cu ajutorul corupției electorale, cu ajutorul lui Șor și unor fraude. De asta, Plahotniuc va încerca să caute coaliții. Prima opțiune ar fi o alianță între PD și PSRM, deși, este una nesigură, pentru că și în partidul socialiștilor sunt oameni care-și dau foarte bine seama că orice înțelegere cu Plahotniuc e una fatală nu dar pentru cariera politică. Unii socialiști ar fi bine să înțeleagă că vor fi la guvernare împreună cu Plahotniuc jumătate de an, poate un an, după care vor fi devorați de partidul lui Plahotniuc și vor fi la fel de „importanți” precum este Iurie Leancă.

A doua opțiune ar fi cumpărarea, șantajarea deputaților din alte partide. Această opțiune este și ea una nesigură. Plahotniuc ar avea nevoie să șantajeze sau să cumpere vreo 30 de deputați timp de 3 luni. Această cale necesită mult timp și un control total asupra instituțiilor de drept, și este puțin probabil că Plahotniuc va reuși să adune o majoritate fără a avea o înțelegere cu întregul partidul socialiștilor.

Nu se exclude nici scenariul unor alegeri repetate, în care Plahotniuc va intra fără majoritatea pârghiilor administrative, ceea ce va duce la un rezultat și mai prost pentru PD.

Concluzii: 

Nu există scenarii pozitive pentru Partidul Democrat în contextul alegerilor parlamentare. Asta înseamnă că aceste alegeri ar putea fi începutul sfârșitului pentru Plahotniuc, pe care-l rabdă bandiții, politicienii, procurorii, etc, doar pe motivul că deține controlul total asupra unui stat întreg.

Dinu Plîngău
2018-10-31 23:16:00

Comentarii