Scrisoare către Alexandru Tănase

Dumitrița Butucea
16/11/2016
Foto: Dumitrița Butucea

Domnule Tanase, bună seara.

Vă scriu eu, un suflet deznădăjduit, din alte zeci de mii, care imi amintesc bine stirea in care se vorbea despre regretatul Constantin Tanase – tatăl Dumneavoastră.

Acest erou al poporului nostru vorbea plin de sperantă despre faptul că “Alta va fi istoria Moldovei”, si mai spunea că este “in asteptarea unei schimbari”, cel putin aceste declaratii au fost inregistrate in timpul lansării ultimului său volum – “Groapa cu lei”.

Tot tatăl Dumneavoastră a votat Independenta Republicii Moldova, fapt pentru care ne inchinăm in fata lui, si noi tinerii de astăzi, le suntem recunoscători pentru curajul si demnitatea de care au dat dovadă tatăl Dumneavoastră alături de ceilalti deputati atunci cand au semnat acest act de Independenta la data de 27 August 1991.

Rugămintea mea pană la cer către Dumneavoastră este să faceti tot ce vă stă in puteri ca să salvăm impreună această țară  mică de la pierzanie, si din gura leilor care ne tot trag incet in groapă pentru a ne inghiti cu totul.

Stiu, simt si sper că sunteti un om cu verticalitate, si vă veti pronunta intr-un mod prin care vă veti face auzit, iar decizia Dumneavoastra ar putea deveni una istorică.

De ce am atata speranță in Dumneavoastră ? Pentru că m-am documentat atat cat ii stă bine unui tânăr despre atribuțiile  Curții Constituționale, in care se includ si urmatoarele puncte:

1. Atenționarea autoritaților publice de anumite nereguli,

2. Interpretarea Constituţiei,

2. Confirmarea rezultatele alegerilor Președintelui,

.. deaceea va rog din numele a mai multor generatii de tineri care inca au mai ramas aici, acasa, si spera la un viitor bun, luminos in Republica Moldova, va rog mult:

1. Sa nu declarați valide aceste alegeri fraudate,

2. Sa judecați aspru atitudinea indiferenta a celor responsabili, si anume de ce ei nu au asigurat celor din Diaspora buletine suficiente de vot, astfel incalcand dreptul constituțional de a vota.

Dumneavoastra sunteți in dreptul suprem de a interpreta Constituția, care este Legea Suprema, si care vorbeste in Articolul 38 despre “Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales” ca:

1. Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

2. Cetăţenii Republicii Moldova au drept de vot de la vîrsta de 18 ani, împliniţi pînă în ziua alegerilor inclusiv, excepţie făcînd cei puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege.

3. Dreptul de a fi aleşi le este garantat cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, în condiţiile legii.

Domnule Tanase, ceea ce ne-am mai ramas, noua tinerilor, cetațenilor acesteițari care isi traiesc clipele stranse in pumn zi de zi, cat si Diasporei indurerate care viseaza sa ajunga acasa o data si pentru totdeauna, noua tuturor ne-a mai ramas doar sufletul si speranta ca intr-o buna zi ne vom trezi intr-o Moldova noua, inconjurata si condusa de oameni onesti, oameni puternici, eroi ai acesteițari, care au avut sansa de a scrie o noua istorie in urma alegerilor din 13 Noiembrie 2016.

Dumneavoastra puteți si sunteți capabil de a scrie o fila noua in istoria acestei tari, in acest mod realizand si dorința tatalui Dumneavoastra, care se astepta mereu că “Moldova va intra intr-o alta paradigmă politică.”

Cu venerație,

Un suflet deznădăjduit din alte zeci de mii.

Dumitrița Butucea
2016-11-16 01:28:00

Comentarii