Nu le mai daţi bani cerșetorilor cu copii, pentru că îi transformaţi în sclavi!

Natalia Scobioala
10/03/2016
Foto: CurajTV

Cred că mulți dintre noi au văzut imaginile filmate de Oleg Brega cu mămicile care își foloseau copiii la cerșit. O mulțime de oameni s-au revoltat, mai ales că bebelușii sunt ținuți iarna și când e ger, iar copiii mai măricei sunt lăsați singuri pe la colțuri de stradă cu mâna întinsă sau pe la ușile magazinelor. Cel mai des cerșetoarele și cerșetorii cu copii sunt văzuți în locurile aglomerate, pe la porțile piețelor din oraș sau în subterane. Poliția, care de fiecare dată este chemată la fața locului pentru a se implica, devine neputincioasă sau chiar complice în multe cazuri, noi fiind martor ai indiferenței și iresponsabilității. Din toată „afacerea” au de suferit cei mici.

Cerșitul a devenit o afacere profitabilă pentru mulți și mult mai înfloritoare când sunt folosiți drept momeală propriii copii sau cine știe de unde sunt luați acei micuți. La câtă compasiune au oamenii, mereu vor da bani pentru că așa e firea noastră, ne e milă de cei mici, doar că banii ajung direct la maturii care sunt cu ei sau la cei care îi păzesc prin preajmă. Aș scrie multe la acest capitol, dar sunt sigură că majoritatea din noi a văzut vreo cerșetoare sau cerșetor cu copil mic și unii poate chiar au donat și bani.

Eu vreau totuși să scriu despre altceva, cum statul nostru se implică în „soluționarea” acestei probleme grave unde sunt folosiți minorii.

După ce, în ultima perioadă, au apărut pe internet filmulețe și poze cu cerșetoare care stau cu copii mici sau chiar bebeluși am hotărît să mă implic și eu în ajutorarea acestor micuți. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să sun la Protecția Copilului și pentru că majoritatea cazurilor au fost surprinse în centrul orașului, am sunat la Protecția Copilului din sectorul Centru. Răspunsul m-a lăsat perplexă. Doamna de dincolo mi-a răspuns că nu prea se implică în aceste cazuri că se tem pentru că cei care cerșesc sunt de obicei o bandă bine organizată și deseori ajung și la amenințări. Poliția ar putea să fie și complice mai ales că vede zi de zi ce se întâmplă și nu face nimic, iar majoritatea celor care cerșesc sunt veniți de prin raioane și sunt mai greu de identificat au, pentru că mulți nu au acte cu ei sau chiar deloc. Din cele vreo 15 minute în care am încercat să-i explic cât de gravă situația pentru copii și e cazul să se implice, m-am ales cu refuzuri și un fel de  „nu ai cu ce te ocupa, descurcați-vă singuri’’. Totuși, mi-au făcut o invitație la ei ca să dicutăm cum am putea împreună să ne implicăm și că ar fi necesar de atras ONG-urile în domeniul Drepturilor Copiilor  și ministerul, dându-mi aluzia că-i puțin probabil să intervină.

Totuși am vrut să aflu și răspunsul oficial, așa că am trimis o petiție la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care ar trebui să ne protejeze pe noi, oamenii simpli, iar în cazul copiilor impuși să cerșească măcar să sesizeze autoritățile de tutelă (de care pomenește în scrisoarea sa). Am primit acest răspuns cu detalii despre care știam. Speram la o implicare. Iată și ajutorul.

Se pare că mult timp de acum încolo vom fi martorii la tot ce se întămplă pe străzile capitalei, dar noi, oamenii simpli, putem chema poliția pentru a amenda maturii(părinții) care exploatează copiii în această afacere ilegală și profitabilă pentru ei, sau pur și simplu să fim mai responsabili și să nu încurajăm asta, să nu le mai dăm bani. Noi suntem cei care putem schimba soarta acelor copii.

Haideți să-i protejăm!

Implicarea copiilor în cerșit – afacere ilegală!

Dai bani copiilor care cerșesc?

- Devii complice la exploatarea lor.

- Susții analfabetismul.

- Îi transformi în scalvi.

- Îmbogățești infractorii.

Sună la poliție902

 

Natalia Scobioala
2016-03-10 08:00:00

Comentarii