„Reformele” din Sănătate: Văd că te simți bine, la tine acum nu e de Urgență, când o să ai hemoragie, atunci să vii

Natalia Scobioala
20/04/2016
Foto simbol: observatorulph.ro

Trăiesc în țara unde banii rezolvă tot, mai ales prin instituțiile medicale. Chiar dacă pe fiecare ușă e scris cu litere mari: NU DAȚI MITĂ,  iar dacă vi se CERE MITĂ să apelați la un număr, care, la fel, este scris cu cifre imense...

Nimeni nu-ți va cere banii direct, dar indirect vei fi tratat umilitor, iar polița medicală e doar o simplă foiță pentru care mulți dintre noi an de an plătesc contribuția din salariu și care la o urgență ar trebui să ne fie de folos.

Am ajuns să simt pe pielea mea atitudinea unor medici, doar a unor, pentru că am întâlnit și specialiști minunați care își respectă pacienții și care mai cred că ar trebui să iubești mult ceea ce faci și să ai răbdare.

Marți,19 aprilie, am fost trimisă pentru internare la spitalul N1 pentru o mică intervenție chirurgicală, secția ginecologie.

Ora 9:00  Stăteam cu dureri și îndreptare la ușa de internare a spitalului Nr.1. La fel ca mine mai stăteau la ușă alte câteva femei.
10:30 Am fost chemată pentru control, care nu l-am mai avut. În schimb am fost trimisă în camera vecină să aștept. Îndreptarea de la medic era pe masa fetelor de la internare, acolo își făcuse apariția și șefa secției. În vreo 10 minute se apropie de mine o domnișoară să mă întrebe cine mi-a făcut îndreptarea la spital și să scrie pe o foaie de ce analize aș mai avea nevoie pentru internare.„Tu ai poliță, așa-i?”- „Da!”, am răspuns. „Deoarece ai poliță, îți mai atașez la  îndreptare  analizele pe care trebuie să le faci. Dacă nu aveai poliță, ele nu erau necesare, noi le introduceam direct în calculator’’ (interesant, nu?)

Din câte știu, se fac analizele pe loc, cele care sunt necesare. Orice spital dispune de laboratoare.
Amintesc, aveam îndreptare de la medic pentru intervenție chirurgicală de urgentă.

„Iaca poți să te duci la șefa de secție și să vorbești cu ea să vezi ce spune, dacă ea îți permite, nu depinde de mine nimic aici. Așteapt-o să fie în cabinet, acum nu este’’ m-a anunțat domnița și a plecat.

 Sunt trimisă la șefa Secției ginecologie, Cornelia Sârbu. A intrat femeia în cabinet, am intrat eu. După ce am închis ușa, cu tupeu a ridicat vocea la mine să îmi spună că în țările europene oamenii așteaptă și câte 8 luni, dar eu am venit aici și vreau la urgență. Foile cu îndreptare care i le-am prezentat nici nu le-a răsfoit. Am rugat- o să nu țipe la mine, mă simt rău și am nevoie de tratament. „Văd că te simți bine, la tine acum nu e de urgentă, când o să ai hemoragie, atunci să vii."
"Doamnă, deci pot sa mor? "
"-Hai nu îmi începe tu mie acum"
 Așa am plecat, cu o foaie cu analize pe care am boțit-o și mi-au dat lacrimile. Am coborât scările, mergeam, plângeam și strigam, cum e posibil ca un om trimis la intervenție să fie alungat acasă, să aștepte hemoragia?! Cei câțiva oameni din preajmă s-au oprit să mă privească. O fată care cu câteva minute în urmă aștepta la aceeași ușă, s-a apropiat de mine, m-a îmbrățișat și insista să îmi dea numărul unui medic de acolo din spital care ar putea să mă ajute să mă internez. Am refuzat,

Ah da, prietenele doamnei Cornelia Sârbu au intrat fără rând și probabil au fost îndreptate exact acolo unde au nevoie. Noi, ceilalți, să mai așteptăm până avem hemoragie.

M-am intors la medicul-ginecolog care mi-a făcut îndreptarea la spital. Nedumerirea din ochii doamnei mi-au dat de înțeles că nici ea nu a înțeles de ce am fost trimisă acasă. Am fost ghidată la un alt spital.

Aceleași analize, două spitale diferite, doi medici diferiți. 
Spitalul1.„ La tine acum nu este urgentă, când o să ai hemoragie atunci să vii."
Spitalul2.„Trebuie să facem de urgent intervenția până nu s-a început hemoragia."

P.S.Îmi țipa dimineața șefa de la ginecologie de la spitalul Nr.1 că sunt tânără și trebuie să fac și copii. În țara mea îmi este frică sa devin mamă, pur și simplu, mi-e frică.

Mulțumim sistemului de sănătate!

Mulțumim pentru cei peste 14 ani munciți, în care am plătit lună de lună pentru polița medicală, care e doar o foiță simplă, simplă de tot!

Mulțumim pentru „reformele’’ din medicină!

Mulțumim pentru „ajutorul’’ acordat și chestia aia cu ’’trebuie să ne prezentăm la timp la medic și să nu așteptăm complicații’’, sunt doar cuvinte aruncate în vânt. E clar, trebuie să asteptăm hemoragii, amețeli, leșinuri ca să fim luați în serios ca simpli pacienți.

 

 

 

Natalia Scobioala
2016-04-20 08:00:00

Comentarii