Avem oare autorităţi în Chişinău?

Care este rolul unei autorizaţii?

Svetlana Dogotaru
08/02/2016
Foto: ziuanews.ro

Dacă legiuitorul consideră că este nevoie a menține controlul asupra unui proces, atunci impune obţinerea autorizatiilor, cu respectarea unor condiţii de către solicitant, care ar exclude anumite riscuri posibile. Și orice autoritate se comportă la fel. Autorizaţii emise de dragul autorizaţiilor doar la Chişinău se practică.

Ce face primarul? El autorizează, dar nu prea se complică cu chestii de securitate şi siguranţă pentru cetăţeni, principalul show-ul să fie asigurat, că doar asta acum e în vogă. Emite o dispoziţie, prin care dispune ca sa fie susţinut agentul economic de către diferite subdiviziuni pentru desfășurarea manifestărilor cultural-distractive. Unele din ele – în baza de contract, deci contra cost. Agentul economic obtine dreptul de a presta servicii de agrement, vânzări, întruniri – totul prin această dispozitie. Interesant, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare primește indicaţii să elibereze autorizaţii pentru amplasarea a 10 panouri de reclamă şi a unui automobil de reclamă – si niciun cuvânt despre amplasarea echipamentelor pentru agrement, de parcă acestea nici nu ar fi obiecte care trebuie să fie autorizate în modul stabilit de legislație.

Agentului economic i se dă mână liberă să amplaseze cum dorește aceste echipamente, să le verifice și să le expertizeze când va considera necesar, fără verificarea certificării produselor utilizare, a conformităţii și evaluării periodice obligatorii. Nimic din toate acestea – totul se pune în responsabilitatea agentului economic, autoritatea asumându-și rolul de distribuitor de spații, dar un distribuitor bleg, care niciodată nu-și mai bate capul de efectul actelor sale permisive și nu-și asumă răspunderea pentru acţiunile proprii.

Când s-a întâmplat avaria, repejor se emite o dispoziție de anulare a dispoziției prin care a fost autorizată activitatea, cu data din 25 ianuarie – cred că pentru această dată au găsit rând liber în registru. Asta ca să se spele pe mâini. Cum vreți, dar cred că anume aşa a fost. Unde sunt procesele- verbale de încălcare, dacă se pretinde că s-au depistat încălcări? De ce abia la 25 ianuarie s-a depistat? De ce nu s-a sistat imediat activitatea? Care organe au fost sesizate în legătură cu aceasta?

Nici nu aștept ca cineva să răspundă, raspunsul va fi oricum de măsura «сам дурак!». Se vor invoca lipse de normative, competenţe, totul, numai nu o analiză sănătoasă pentru ca să se evite pe viitor asemenea cazuri.

Nu vor răspunde, pentru că se demontează urgent utilajele, fără a efectua expertizele necesare, fără a face constatările legale. Nimic! Totul ascuns repejor, ca motanii, să nu se vadă „c.c.” din nisip. Motanul general a mieunat și el o explicaţie, noi ar trebui, chipurile, să-l credem, pentru că el nu e responsabil de nimic. De fapt, aşa şi este – de nimic omul nu răspunde, pentru că măsura responsabilităţii omului stă în obraz şi în înţelegerea rostului de a ocupa postul încredinţat. Nu este nici una, nici alta.

A devenit periculos să trăim în acest oraș. Niciodată nu poti şti care va fi viitoarea expresie a hidoasei faţete de corupţie si unde va exploda. Păşim pe muchia cuţitului. Poare reuşim să nu ne tăiem, poate – nu…

 

Svetlana Dogotaru
2016-02-08 17:15:00

Comentarii