Dacă un străin ar vrea să îţi fotografieze copilul în parc, i-ai da voie?

Angela Palancean
27/08/2016
Foto: CIJM

Ne-am obişnuit să criticăm adolescenţii pentru comportamentul lor online, dar oare comportamentul nostru, al părinţilor, este altul? Zilnic prezenţi pe reţelele de socializare, conştient, sau nu, ne-am schimbat modul cum comunicăm, ce și cui comunicăm. În aceste condiţii, pentru mulţi dintre noi este tot mai greu să rezistăm tentaţiei de a ne lăuda cu succesele copilului sau de a participa cu imaginea acestuia în concursuri virtuale, adesea cu premii foarte atractive. Astfel, ajungem să postăm public imagini sau alte informaţii cu privire la odraslele noastre, fără a conştientiza faptul că Internetul, de fapt, nu are butonul “delete”, iar riscurile pe care ni le asumăm sunt… la un click distanţă.

Potrivit studiilor, de la imaginea de la ecografie, până la drăgălăşenii de pe terenul de joacă, pe oliţă, în prima zi de şcoală sau când doarme, imaginea a peste 80 la sută din copiii de pe planetă apare în reţeaua virtuală în primii lor doi ani de viaţă. În timp ce pe continentul american fenomenul părinţilor obsedaţi de ideea să plaseze pe Internet fotografii şi informaţii despre propriii copii a primit denumirea de „oversharenting”, în Moldova anului 2016, tendinţa este privită ca fiind o normalitate: „De ce să nu arăt tuturor ce drăgălaşă e fetița mea la plajă, nedumerită, fără pampers?”, „Dacă am ocazia, de ce să nu câştig un set de produse de igienă adunând aprecieri pe Facebook cu fotografia băiețelului meu?”.

Într-o situaţie similară, în „lumea reală”, am merge pe stradă să arătăm necunoscuţilor albumul cu fotografii personale? Nu cred. Ne-am gândit vreodată că plasarea fotografiilor pe profilul public de pe reţelele de socializare înseamnă cam acelaşi lucru? Puţin probabil.

Subiectul devine şi mai actual astăzi, în ajunul unui nou an şcolar, când, mulți vor spune: „…e normal să te mândreşti şi să vrei să imortalizezi fiecare moment din dezvoltarea copiilor”. Totuşi, dacă nu poţi rezista ideii de a posta aceste informaţii public, s-ar putea să ai o problemă. Aşa se face că foarte mulţi dintre noi, aparent, cu cele mai nobile intenţii, pe 1 septembrie ajungem să alimentăm avalanşa de fotografii de la şcolile din toată ţara. „Trebuie să vadă toţi ce simpatic e fiul meu, în prima zi de şcoala”. Copilul, apoi, va merge zilnic pe acelaşi drum, spre şcoală, lucru pe care îl ştiu deja mai mulţi decât îţi poţi imagina.

Ca şi internaut, mamă a trei copii şi angajată a Centrului Internaţional „La Strada” am decis demult - copiii mei, vor apărea în reţeaua virtuală doar atunci când singuri vor putea lua o decizie conştientă în acest sens. Nu mă deranjează să explic, ori de câte ori este nevoie, că așa îmi protejez copilul până la vârsta la care el însuşi se va putea proteja.

Argumente, însă, am mai multe:

Copilul își dorește o reputaţie bună, inclusiv virtuală, chiar dacă nu ştie încă ce-i asta: Fotografiile pe care le postezi online, sau situaţiile din viaţa celui mic pe care alegi să le publici, s-ar putea să ţi se pară drăguţe, dar niciodată nu ştii ce părere are despre ele copilul tău. Amprenta digitală pe care o laşi ţine în mod direct de reputaţia online a copilului tău. Pentru a consilia internauţii, despre cum să protejeze datele personale ale copiilor, acum trei ani a fost lansată pagina web www.siguronline.md. Credeam şi mai cred că un copil e protejat, când are un părinte informat.

Poate că, imaginile pe care le-ai postat i se vor părea copilului tău, în cel mai „bun” caz, caraghioase şi se va ruşina conştientizând că ani la rând au fost şi sunt accesibile tuturor. În cel mai rău caz, tânărul îți va reproșa că i-ai încălcat grosolan intimitatea fără a fi primit consimţământul. Acea amprentă digitală îl va „urmări” toată viaţa, iar imaginile, culmea, s-ar putea ca niciodată să nu le poţi şterge definitiv. Eu nu vreau să iau decizii cu efecte permanente în numele copilului meu, iar cine vrea să-mi cunoască copiii, de ce nu ar veni în vizită, ca pe vremuri?

Fotografia poate fi folosită de escroci: Vezi o fotografie cu un copil drăgălaş, zâmbăreţ, sau trist, în funcţie de caz, despre care afli că are o boală incurabilă - ce poate fi mai emoţionant? În dorinţa de a-i oferi o şansă la viaţă, internauţii vor fi tentaţi să doneze bani, şi, pe de altă parte, asta e ceea ce îşi doresc escrocii. În aceste condiţii, imaginile cu copii sunt la mare căutare, iar fenomenul nu este unul propriu doar celor de pe un alt continent, cum ne-am dori să credem.

Cazuri similare au avut loc chiar în România, unde o mamă a descoperit cu stupoare că fotografia fiului său, Ionuţ, este folosită pentru a strânge 150 000 de dolari pentru un pretins tratament contra leucemiei. În ale cazuri, fără permisiunea părinţilor, imaginile cu copii au fost folosite în publicitate sau modificate digital şi asociate unor afirmaţii, citate sau bancuri neinspirate. Sunteţi pregătiţi să luptaţi cu morile de vânt în caz că un anonim va proceda similar cu fotografia copilului tău? Eu nu, recunosc.

Fotografia poate alimenta fanteziile pedofililor: Dacă un străin ar vrea să îţi fotografieze copilul în parc, pentru că îi pare drăguţ, i-ai da voie? Probabil că nu, cel puţin pentru că nu poţi şti ce se va întâmpla cu acea fotografie. Ei bine, surpriză(!), şi cu Internetul e la fel. Orice imagine ajunsă în spaţiul virtual, de fapt, poate fi accesată din diferite surse, iar, cu un singur click – e salvată şi în calculatoarele oricărui strain cu intenţii la fel de… străine.

Multe dintre aceste situaţii ar putea fi evitate, însă, dacă părinţii şi-ar face o obişnuinţă din a accesa www.siguronline.md, un site creat chiar pentru ei, unde pot beneficia de consultanţa unui specialist. Gratuit şi confidenţial, fiecare părinte sau tutore poate afla cum să îşi ajute copilul să navigheze în siguranţă pe Internet.

Aveți grijă de voi și protejati-vă copiii de pericole.

Angela Palancean
27/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii