După „cortina” olimpiadelor

Cristina Bivol
22/02/2017
Foto simbol: Getty Images

Probabil fiecare dintre cei demult trecuți de școală se întreabă cam ce probleme ori griji poate avea un elev în clasa a 12-a, în afară de a susține BAC-ul cu bine. Totuși, până la examenele de Bacalaureat, există și olimpiadele școlare, care, pe lângă mândria de a înregistra o performanță, promit că scapi de un test de BAC chinuitor, în caz că ocupi un loc de frunte. În ultimul an de liceu, am ajuns participantă la olimpiada de Biologie, etapa municipală, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute. Și dacă un elev sârguincios crede că poate obține loc fruntaș doar prin muncă asiduă și multă carte, naivul (!), eu m-am convins că lucrurile nu stau chiar așa. 

            Pe scurt, lucrurile decurg cam așa:

Începutul testului este marcat de un inspector tare morocănos, care, dacă-l întrebi ceva ce îl deranjează, îți inchide repede gura cu argumentul că l-ai întrerupt, ca ulterior să știi că nu mai ai dreptul să adresezi întrebări, oricare ar fi ele. Întrebarea mea, extrem de simplă, a fost dacă aș putea lua cu mine varianta de text, după încheierea probei, pentru că, oricum, se verifică fișa-grilă pe care candidatul a bifat răspunsurile. Evident, nu se poate. „Informații confidențiale”, cică. 

Bine. Începi entuziasmat lucrarea, ajungând să te umfle râsu’ de la primele fraze scrise pe jumătate și litere mâncate - „păurile”, „sunstanțele” etc. - un test doldora de greșeli gramaticale! E omenește să greșești, dar nu când vine vorba de ditamai Ministerul Educației. Mai mult, candidații încep să pună întrebări pentru că testul are prea multe carențe: „De ce un item lipsește? De ce nu sunt toate variantele de răspuns? De ce se repetă același exercițiu?”. Nemaivorbind de formularea itemilor. Dacă am compara lucrarea cu un test de talie internațională, am vedea diferența ca dintre cer și pământ și am înțeles că la elaborarea lui nu a mirosit deloc a creier ars (adică autorii nu și-au ars prea mult creierii). Remarcă: testul din acest an a fost simptomatic de asemănător cu cel din 2012, mai bine spus - exact același. Până la urmă, chiar dacă vezi că testul este prost făcut, oricum speri ca măcar unii colegi să fie mai norocoși și să nu se lase afectați de asta. 

Capac peste toate, inspectorul morocănos anunță subit că rezultatele competiției vor fi făcute publice pe la ora 15.00 – 15.30. Din acel moment, elevii au la dispoziție două ore pentru a depune contestație și dacă ți s-a întâmplat să trăiești un pic mai departe, în suburbie bunăoară, ai face bine să dormi acolo, în școală, sau să pleci acasă, spre satisfacția celor care verifică lucrările contestate. 

Rezultatele testelor sunt afișate de câteva ori. Eu am văzut lista candidaților și punctajul acordat fiecăruia în jurul orei 17.00, iar colegii mei - cu vreo oră mai târziu. Deși în varianta văzută de mine aveam un anumit punctaj, se pare că în varianta văzută de colegii mei punctajul era altul. Mare le-a fost mirarea celora care s-au pomenit și cu locul schimbat. Câțiva dintre noi aveam cu vreo trei puncte mai puțin, pe când prima persoană pe listă - cu trei puncte mai mult. Să admiți că verificând un test grilă pentru prima dată, unde nu-i mult de muncă, s-a greșit cu șase puncte? Slabe șanse, aș spune eu.

Apropo, unii elevi din liste au obținut anterior bronz și mențiuni la olimpiadele internaționale, în schimb Moldova le-a dăruit un amărât loc 10 într-un top de 26 pe Municipiu. Ne mândrim cu ei când culeg roade peste hotarele țării, dar cum le respectăm munca și îi susținem aici, acasă?

Cristina Bivol
22/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii