Andrei Pântea, fostul adjunct al procurorului general, reținut pentru transferul dosarului cunoscutului hoț în lege Grigore Karamalak în Rusia

Anastasia Nani
11/10/2016
Andrei Pântea

Andrei Pântea, ex-prim-procuror general adjunct, a fost reținut pentru 72 de ore de foștii săi colegi și subalterni de la Procuratura Anticorupție, pentru transferul în Federația Rusă a dosarului cunoscutului hoț în lege Grigore Karamalak pe care bărbatul îl avea deschis în Republica Moldova. Informația ne-a fost confirmată de Maria Vieru, șefa Serviciului de presă a Procuraturii Generale.

Anterior, portalul Anticoruptie.md i-a solicitat de câteva ori șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, să confirme sau să infirme informația. Omul legii s-a eschivat însă să ofere un răspuns.

Andrei Pântea a părăsit sistemul după ce Consiliul Superior al Procurorilor i-a acceptat la 21 septembrie 2015 cererea de demisie. Fostul procuror nu a indicat în cerere motivul plecării. Acum câteva luni, fostul om al legii a obținut licența de avocat

Andrei Pântea a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general timp de cinci ani. După expirarea mandatului, el a fost transferat în funcţia de procuror adjunct al municipiului Chişinău. De-a lungul anilor, Andrei Pântea a fost subiectul mai multor anchete de serviciu, a fost acuzat de comiterea unor acte de corupție, precum și de legături cu lideri din lumea interlopă. 

În 2011, la doar un an de la numirea în funcţia de prim-procuror general adjunct, Andrei Pântea a fost acuzat de către colegi că a divulgat informaţii din dosarul bloggerului rus Eduard Baghirov în cadrul unui interviu acordat ziarului Timpul. Un an mai târziu procurorul Pântea a fost acuzat de un deţinut că ar fi luat mită de 20.000 de euro, în schimbul promisiunii că va fi achitat pentru comiterea unui omor.

Ziarul de Gardă a scris anterior că dosarele penale pe care cunoscutul hoț în lege Grigore Karamalak le avea deschise în Republica Moldova au fost trimise, sub semnătura lui Andrei Pântea, organelor abilitate din Federația Rusă. Acest fapt presupunea că Grigore Karamalak putea veni în Republica Moldova fără să fie reținut sau pedepsit pentru infracțiunile care i-au fost imputate, pentru că organele competente din Rusia l-au achitat. 

În martie 2015 postul de televiziune Realitatea TV a difuzat o înregistrare audio a unei convorbiri telefonice dintre procuror  şi sportivul Ion Şoltoianu, condamnat la ani grei de detenţie după ce, în 2011, l-a împușcat pe Ion Stratulat într-un restaurant din central Capitalei. „Vreau să vă felicit cu ziua Procuraturii. Să fiți sănătos, mândru. Cum sunteți, cum vă știu, așa și să rămâneți", îi spunea din închisoare Ion Șoltoianu lui Andrei Pântea. Omul legii a declarat ulterior că înregistrarea a fost trucată.

Andrei Pântea a părăsit funcția de procuror cu o avere frumoasă, chiar dacă, oficial, familia acestuia nu are afaceri, trăind doar din banii statului. Soția lui, Ala Pântea, a lucrat timp de mai mulți ani în cadrul unui proiect al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Centrul de Investigații Jurnalistice a scos la iveală în cadrul unei anchete privind averile procurorilor că omul legii şi-a înălţat o casă modernă cu două nivele pe o stradelă din oraşul Codru din Chişinău. În declaraţia de venit pentru anul 2013, Andrei Pântea indica faptul că şi-a cumpărat un lot pentru care a plătit aproape 44.000 de lei. Reiese că omul legii ar fi avut nevoie de doar doi ani pentru a-şi înălţa casa. Procurorul, care iniţial a refuzat să ne ofere detalii despre noua sa casă, precizând că acest lucru ține de domeniul datelor cu caracter personal, a revenit cu următoarea precizare: „Până la darea oficială în exploatare, este considerat un bun în stare de construcţie”.

Pe lângă asta, Andrei Pântea mai are câteva apartamente, dar şi casa părintească din raionul Hânceşti, care i-a fost donată. Un apartament a fost cumpărat în 2009 și are o suprafaţă de 103 metri pătraţi. În 2011, procurorul a mai cumpărat un apartament de 32 de metri pătraţi, iar în 2013, omul legii a mai investit într-un apartament de 66 de metri pătraţi, care a costat 400.000 de lei. Asta în timp ce, la capitolul „Datorii”, Andrei Pântea a indicat că are un contract de ipotecă cu firma „Basconlux”, cea care ridică blocuri în care procurorii şi-au cumpărat locuinţe de două ori mai ieftin decât preţul de piaţă. Valoarea iniţială a contractului a constituit aproape 48.000 de euro. Omul legii deţine şi trei automobile, printre care un BMW X5, fabricat în 2006 şi cumpărat în 2013 cu 150.000 de lei. „Consideraţi că un procuror trebuie să trăiască pe malul râului Bâc? Să-şi ridice acolo o colibă? Să umble încălţat în cizme de chirză? Luaţi în calcul anii lucraţi în Procuratură”, ne-a îndemnat Andrei Pântea.

Întâmplător sau nu, Andrei Pântea și-a prezentat demisia după ce Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chişinău, i-a adus subalternului său noi acuzații în cadrul unei conferinţe de presă. „Pântea a fost adjunctul meu și pe timpuri. Era destul de modest, trăia la gazdă. Eu am cerut la Primărie pentru el un apartament cu două odăi. Dar odată ce a fost promovat în aparatului central, a obținut o casă, apartamente și mașini. Nu înțeleg, Procuratura Generală dă salarii în diamante?”, s-a întrebat retoric Ion Diacov.  

Anastasia Nani
11/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii