Consiliul Superior al Magistraturii a permis cercetarea penală în cazul a trei dintre cele cinci judecătoare reținute în dosare de corupție

Anticoruptie.md
04/12/2018
Foto: CIJM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat marți, 4 decembrie, cererea procurorului general pentru inițierea urmării penale pe numele a trei judecători. Eduard Harunjen a declarat pentru „Ziarul de Gardă” că este vorba de magistratele vizate în dosarul mitei pentru judecători, persoane reținute pe 23 octombrie curent. Cererea privind cercetarea penală a unui alt magistrat a fost amânată pentru ședința de săptămâna viitoare.

Judecătorii urmează să fie cercetați prin prisma amestecului la înfăptuirea justiției și a componentei de infracțiune – pronunțarea unei hotărâri ilegale. Este vorba de judecătorii despre care s-a scris ceva timp în urmă, judecători vizați în dosare de corupție”, a declarat Harunjen pentru „Ziarul de Gardă”.

Procurorul general a înaintat cinci cereri pentru eliberarea acordului de pornire a urmării penale în privința a patru judecători. Pe numele unui magistrat au fost înaintate două demersuri.

Zece persoane, printre care cinci judecători și un procuror, sunt cercetate penal pentru trafic de influență într-un dosar de corupție. Procurorii Anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins la 23 octombrie la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și în birourile unor procurori de la Procuratura Municipală. Printre magistrații vizați figurează Liubov Brânză, Galina Moscalciuc și Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău și judecătoarele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău.

Urmărirea penală în dosarul de corupție a fost pornită în august curent pentru trafic de influență, la dosar fiind conectate alte câteva cauze privind coruperea activă și pasivă. Schema infracțională are mai multe episoade în care sunt implicați cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar.  

Procurorii anticorupție spun că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și au primit sume de bani în proporții deosebit de mari  pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați. Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă erau „clienții” judecătorilor – cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Anticoruptie.md
04/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii