Cum a ajuns Nicolai Ceaus, fostul judecător din Ucraina care ar fi ascuns mita în borcane, să fie reţinut la Chişinău. Jurnaliştii de la Kiev sugerează legătura cu dosarul lui Veaceslav Platon

Anastasia Nani, Victoria Dodon
02/03/2017
Foto: Unian

Nicolai Ceaus, un fost judecător controversat din Ucraina, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari şi cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău. Potrivit lui Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, ex-magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Între timp, jurnaliştii de la Kiev sugerează că reţinerea lui Nicolai Ceaus ar fi „premiul” pe care Vlad Plahotniuc îl oferă preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenco, pentru extrădarea la Chişinău a omului de afaceri Veaceslav Platon

UPDATE Nicolai Ceaus a fost arestat pe un termen de 15 de zile, potrivit Radio Europa Liberă. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise, în lipsa magistratului din Ucraina. 

Andrei Demian, şef adjunct al Secţiei urmărire penală a Inspectoratului de Poliţie a sectorului Buiucani, ne-a declarat că, însoţit de avocat, Nicolai Ceaus a venit cu un autodenunţ la sediul instituţiei. „A spus că vine din Ucraina, dar nu a oferit multe detalii. La scurt timp de dosar s-a ocupat Procuratura Anticorupţie”, a spus Andrei Demian.

„Cei de la Buiucani nu știau că el este dat în căutare internațională, au pornit dosar și el a fost reținut. Dosarul a fost retras de la IP Buiucani și transmis Procuraturii Anticorupţie. Procuratura avea spre examinare cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea numitului Ceaus, care a fost în funcția de judecător și este urmărit pe o faptă corupțională în Ucraina. Ceaus este fost judecător și subiect special, iar de subiectele speciale este responsabilă Procuratura. Iată de ce dosarul privind trecerea ilegală a frontierei de stat se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie”, a explicat Viorel Morari. 

Potrivit şefului Procuraturii Anticorupţie, acum fostul magistrat se află în izolatorul CNA. „Există cererea de comisie rogatorie. Ieri a fost informat Biroul Național Anticorupție din Ucraina și Procuratura Generală a Ucrainei privind reținerea lui Nicolai Ceaus. Autoritățile competente din Ucraina trebuie să inițieze procedura de extrădare, să solicite extrădarea lui. Procedura durează”, a precizat procurorul.

Între timp, mai mulţi jurnalişti de la Kiev susţin că, de fapt, autorităţile celor două state au făcut un schimb între Nicolai Ceaus şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. „Vă amintiți de businessmanul moldovean care brusc a fost dat pe mâna autorităților Republicii Moldova? Se crede că acesta ar fi premiul care i-ar fi fost oferit oligarhului local Vlad Plahotniuc, care în țara sa are influența ca cea a președintelui și despre care se cunoaşte că are relații istorice cu Petro Poroșenco. Businessmanul a fost schimbat cu Ceaus, iar ziua de azi (ziua reținerii - n.r.) este continuarea logică a poveștii”, a scris Svetlana Kriukova, jurnalist la publicația ucraineană Strana.ua, pe reţeaua de socializare Facebook. 

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi a unor oameni de afaceri. 

 

Anastasia Nani, Victoria Dodon
02/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii