Decizie definitivă în dosarul „Casa Presei”: cei trei foști directori vor sta șase ani în închisoare pentru spălări de milioane

Victoria Dodon
23/11/2016
Foto: CIJM

Trei directori care s-au aflat la şefia Î.S. Casa Presei în diferite perioade ale anilor 2008-2010, precum şi contabilul-şef al instituţiei, condamnaţi în aprilie 2016 la câte şase ani de închisoare cu executare, nu au scăpat de pedeapsă. Curtea Supremă de Justiție a respins marți, 22 noiembrie, recursul avocaților și au menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău, potrivit căreia cei patru se fac vinovaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu care a cauzat daune bugetului public în valoare de circa două milioane de lei.

În decizia Curții de Apel mai era menționat că foştii directori Anatolie Dubrovschi, Nicolae Lungu şi Gheorghe Iuteş, precum şi contabila Dina Timofti vor fi privaţi de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere sau de a exercita o anumită activitate în domeniul administrării publice pe un termen de trei ani.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior, în cadrul unei anchete jurnalistice, despre cei trei directori implicaţi în spălări de milioane. Dosarul penal privind fraudarea instituţiei cu milioane de lei a fost deschis în anul 2012. Potrivit materialelor din dosar, Anatolie Dubrovschi, numit în funcţia de director în anul 2006, ar fi acordat ilegal ajutoare materiale angajaţilor companiei, în sumă de peste 900.000 de lei, timp de trei ani (2008-2010). Mai mult, în aceeaşi perioadă el şi-a acordat sie şi contabilului-şef al instituţiei, Dina Timofti, premii de 81.000 şi, respectiv, 86.000 de lei.

Nicolae Lungu, care a venit în funcţia de director după Dubrovschi (februarie-aprilie 2010), în doar două luni ar fi reuşit să prejudicieze statul cu mai mult de 119.000 de lei, dintre care aproape 60.000 de lei au fost acordaţi angajaţilor drept ajutor material, peste 25.000 de lei – premii pentru sine, iar 35.000 de lei – pentru contabilă. Cel de-al treilea director, Gheorghe Iuteş (aprilie-decembrie 2010), contrar legii, potrivit anchetatorilor, a acordat angajaţilor ajutoare de peste 480.000 de lei, sie şi-a luat aproape 13.000 de lei drept premii, iar contabilei i-a dat peste 20.000 de lei. În total, prejudiciul ce ar fi fost cauzat de acesta se estima la peste jumătate de milion de lei.

Dina Timofti, contabilul-şef, fusese învinuită de complicitate, pentru că ar fi executat ordinele ilegale ale superiorilor săi. Astfel, prejudiciul total ce ar fi fost cauzat de ea şi cei trei foşti directori se estimează la peste 1,7 milioane lei.

Pe 31 ianuarie 2014, Judecătoria Centru i-a achitat pe cei patru, „pe motiv că fapta inculpaţilor nu întruneşte elementele infracţiunii”. Nefiind de acord cu sentinţa, procurorul a contestat decizia în apel, cerând pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de şase ani. Acesta a argumentat că sentinţa instanţei de fond a fost „deficitar adoptată şi motivată”, fiind camuflate acţiunile ilegale ale inculpaţilor.

La 20 octombrie 2014, Curtea de Apel Chişinău îi recunoaşte vinovaţi pe figuranţii din dosar. Anatolie Dubrovschi, Gheorghe Iuteş şi Nicolae Lungu au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare fiecare, cu suspendare pe un termen de trei ani. Dinei Timofti i-a fost stabilită o pedeapsă de patru ani cu suspendare pe un termen de doi ani. Inculpaţii au mers în recurs, iar la 6 august curent, Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie a decis casarea totală a deciziei Curţii de Apel Chişinău şi rejudecarea cauzei. 

Ancheta portalului Anticoruptie.md releva că în complexul din centrul Chișinăului care a fost cândva sediu al breslei jurnalistice, astăzi doar fiecare al patrulea chiriaș este instituție mass-media, restul sunt agenți economici fără vreo legătură cu presa. Mai mult, în 2013, Curtea de Conturi a desfăşurat un audit la toate instituţiile subordonate Cancelariei de Stat. Raportul spunea despre faptul că, în 2012, reprezentanţii Î. S. Casa Presei au admis mai multe nereguli la darea în locațiune a spațiilor şi anume că, în 21 de cazuri, suprafețele 3stabilite în contractul de locațiune nu corespunde cu datele din planul geometric.

Victoria Dodon
23/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii