DOC // Hotărâre motivată în dosarul „coruperea deputaților”. Banii ar fi venit de la Ambasada Rusiei din Republica Moldova

Anticoruptie.md
17/08/2016
Vitalie Burlacu, în ziua în care a fost reținut de ofițerii CNA pentru tentativă de corupere a deputaților. Sursa foto: deschide.md

Judecătoria sectorului Buiucani a făcut publică decizia motivată în dosarul tentativei de corupere a mai multor deputați din fosta alianță de guvernare. În decizia plasată recent pe pagina web a instanței se precizează că Vitalie Burlacu și Irina Baglai, condamnați pe 12 iulie 2016, la 11 ani de închisoare și, respectiv, trei ani de închisoare cu suspendare, ar fi pus la cale coruperea a șapte deputați din fracțiunea Partidului Liberal Reformator și a Partidului Liberal Democrat.

Instanța face referire doar la numele a trei dintre acești deputați, precizând că doi sunt din PLDM, iar unul din PLR. Numele parlamentarilor sunt hașurate. Potrivit hotărârii, Burlacu „acționând de comun acord cu persoane neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, a avut intenția oferirii prin mijlocitor unei persoane cu demnitate publică a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia”.

În document se menționează de câteva ori faptul că Vitalie Burlacu ar fi acționat la indicațiile „unui grup de persoane interesate de instituirea unor pârghii de control asupra Legislativului Republicii Moldova, în special pentru coruperea unor deputați și determinarea acestora de a promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”. Acesta a fost mesajul pe care inculpatul i l-a transmis și fostului viceministru al Afacerilor Interne Ghenadie Cosovan care figurează în dosar în calitate de martor.

În hotărârea de judecată sunt descrise două întâlniri pe care Cosovan le-a avut cu Burlacu. Ultimul l-ar fi abordat pe fostul viceministru, cu care au fost anterior colegi de serviciu, pentru că știa că Ghenadie Cosovan se află în relații de colegialitate cu un deputat PLR. Pentru coruperea acestuia, Burlacu i-a propus 250 de mii de dolari, alte 50 de mii de dolari urmau să îi revină fostului viceministru. De asemenea, inculpatul i-ar fi promis lui Cosovan o plată lunară de 5.000 de dolari, până când ultimul ar fi fost numit într-o funcție importantă în cadrul CNA, MAI sau SIS. Din cele 5.000 de dolari, Cosovan ar fi trebuit să transmită unei alte persoane 2.000 de dolari pe lună. Fostul viceministru a declarat în instanță că această condiție l-a determinat să creadă că ar mai exista un intermediar în această schemă.

Cosovan ar fi decis să se adreseze instituțiilor de drept după o discuție avută cu Burlacu, în cadrul căreia ultimul i-a dezvăluit că „prietenii săi din Rusia” i-au spus că „până în luna mai 2014, în Republica Moldova, va fi un scenariu mai ceva ca în Ucraina”. Atunci, Burlacu ar fi scris pe o foiță numele unei persoane despre care ex-viceministrul a declarat că nu a auzit anterior. Inculpatul i-a spus că această persoană este apropiată de cineva de la Moscova, numele căruia este hașurat în hotărârea  de judecată. Vitalie Burlacu ar fi prezentat scenariul ca pe un proiect de dizolvare a Parlamentului, iar banii ar fi fost oferiți de Ambasada Rusiei la Chișinău. După dizolvarea Parlamentului urma să fie numit un nou Guvern.

Amintim că magistraţii Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei au pronunțat marţi, 12 iulie, sentința în dosarul privind coruperea deputaților. Învinuitul Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani şi patru luni de închisoare, în penitenciar de tip semiînchis, cu aplicarea unei amenzi de 160 de mii de lei. Irina Baglai, complice al infracțiunii, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare pe un termen de doi ani. Instanţa a mai dispus confiscarea banilor depistați în timpul urmăririi penale: 553 de mii de euro, 403 mii de dolari și 490 de mii de ruble, dar și a automobilului Porsche Cayenne, sechestrat anterior.

Sentinţa a fost pronunţată în lipsa lui Vitalie Burlacu, care, potrivit avocaţilor, ar fi internat într-o clinică privată la Tiraspol. Procesul de judecată a durat mai bine de doi ani, timp în care au fost numite 49 de ședințe. Cu o zi înainte, procurorul Vitalie Galeru a cerut condamnarea la 12 ani de închisoare a lui Vitalie Burlacu şi, respectiv, la şase ani a Irinei Baglai. Atât apărătorii, cât şi procurorul au anunţat că vor contesta decizia.

Fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglai au fost reținuți la 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracțiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Procurorii l-au anunţat pe fostul angajat al Ministerului de Interne în urmărire generală, însă nu au putut obţine mandat de arestare, deoarece acesta s-a aflat în arest mai mult de un an. 

Anticoruptie.md
17/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii