Dorin Chirtoacă ar putea să rămână fără proprietăți. Instanța de judecată a aplicat sechestru pe toate imobilele sale

Julieta Savițchi
12/03/2019
protv.md

Fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, ar putea să râmână fără proprietăți, inclusiv cele moștenite de la bunici, dacă instanța îl va găsi vinovat într-un dosar penal intentat de către procurorii Anticorupție pentru depășirea artibuțiilor de serviciu la executarea hotărârilor judecătorești privind distribuirea spațiului locativ.

Judecătoria Chișinău a dat curs demersului procurorului privind aplicarea sechestrului pe apartamentul din sectorul Ciocana al Capitalei, unde locuiește fostul edil, pe cota-parte pe care o deține în apartamentul din sectorul Buiucani, în care locuiesc părinții săi, precum și pe cota de 3/5 din casa din Colonița, suburbie a Capitalei, inclusiv pe acareturile din gospodărie. Decizia i-a fost adusă la cunoștință fostului primar marți, 12 martie, acesta fiind obligat să semneze un angajament privind păstrarea intactă a bunurilor.

Potrivit documentelor publicate de fostul edil pe rețelele de socializare, dosarul penal a fost pornit în martie 2015, în baza articolului 328, p. 3, alineatul d, care prevede de la șase până la zece ani de închisoare. Potrivit documentelor, în perioada 2012–2017, în timp ce exercita funcția de primar general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, „sub pretextul executării documentelor executorii, a încheiat 81 de tranzacții de împăcare, selectiv, cu anumite persoane, care au prezentat documentele executorii privind obligarea Consiliului Municipal de a-i asigura cu spațiu locativ”.

Ordonanța de aplicare a sechestrului a fost semnată la 24 ianuarie 2019 de către ofițerul de urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție. În aceeași zi, procurorul a înaintat demersul judecătorilor de instrucție care, până la sfârșitul zilei, au decis în favoarea organului de urmărire penală.

Dorin Chirtoacă l-a învinuit de situația creată pe liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care i-ar fi făcut „un cadou de Ziua Unirii”. „Conform logicii voastre infecte, această casă și celelalte bunuri urmează să fie confiscate pentru că, la rândul meu, am soluționat problema spațiului locativ pentru procurori, judecători și poilțiști. Pe ce cale infracțională am dobândit casa, dacă ea este din 1936 și a fost moștenită?”, a scris Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

Gheorghe Malic, avocatul lui Chirtoacă, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că va contesta decizia Judecătoriei Chișinău, însă sunt puține șanse, deoarece este vorba de „un sistem controlat”.

Dorin Chirtoacă a ajuns primar de Chișinău în urma alegerilor locale din 2007, reușind să câștige alte trei mandate. În 2017, a demisionat după ce pe numele său a fost intentat un dosar penal pentru abuz de serviciu în cazul „parcărilor cu plată”. Dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chișinău. La alegerile parlamentare din februarie 2019, a fost cap de listă la Partidul Liberal, însă formațiunea nu a trecut pragul electoral.

Julieta Savițchi
12/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii