Dosarul Braguța // Punct și de la capăt. Instanța de fond a decis reluarea cercetării judecătorești

Julieta Savițchi
17/10/2018
Foto: CIJM

La un an de la transmiterea în judecată a primului dosar penal intentat în cazul morții lui Andrei Braguța, instanța de fond nu a putut lua o decizie. După aproape o oră de deliberări, completul de judecată, format din trei magistrați, a decis miercuri, 17 octombrie, să fie reluată cercetarea judecătorească.

Instanța a precizat că urmează să fie examinate suplimentar o parte din înregistrările video și să audieze un expert. Ulterior, conform procedurii, urmează susținerea verbală a părților în dosar, ultimul cuvânt al inculpaților și deliberarea.

Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, care susține cauza părinților lui Andrei Braguța, a declarat pentru portalul Anticorupie.md că nu consideră că ar fi o tergiversare intenționată și reluarea cercetății judecătorești nu reprezintă o premieră pentru justiție. „Instanța a considerat că probele nu au fost examinate suficient și a decis să revină la cercetarea judecătorească”, a precizat apărătorul.

Acesta este primul dosar penal intentat în cazul morții lui Andrei Braguța, în care sunt învinuiți trei gardieni ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguța. Procurorii au cerut între opt și nouă ani de închisoare pentru polițiștii din izolatorul de detenție și între nouă și treisprezece ani pentru codeținuți.

Poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi față de Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile codeţinuţilor, procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţământul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată a integrităţii corporale asupra lui Andrei Braguţa. 

Procuratura a făcut publice și câteva înregistrări video din care se vede cum era bătut tânărul în celulă de către patru deținuți, în timp ce polițiștii din tură se plimbau pe coridoare fără a interveni. Dosarul a fost transmis în judecată la 24 octombrie 2017.

Un alt dosar în care 13 polițiști sunt învinuiți de moartea lui Braguța se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Cel de-al treilea dosar îi are în calitate de învinuiți pe doi medici de la Spitalul-penitenciar nr. 16 din localitatea Pruncul, care nu i-ar fi acordat lui Braguța asistența medicală necesară.

Andrei Braguța, 31 de ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar la 26 august 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală constată că victima a decedat la Penitenciarul-spital din Pruncul din cauza unei pneumonii purulente pe care ar fi contractat-o în detenţie. Mai multe secvențe video și fotografii în care se văd echimoze pe corpul tânărului arată că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului. 

Judecătorul care a sancționat arestul tânărului cu dizabilități psihice a fost demis din sistemul judecătorescDe asemenea, procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Braguța, a fost revocat.

Alți trei angajaţi ai sistemului penitenciar au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete de serviciu pornite după decesul tânărului Andrei Braguţa. Şeful adjunct al Penitenciarului nr. 16 de la Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr. 13 din Chișinău au fost concediaţi, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat.

Julieta Savițchi
17/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii