Dosarul licitaţiilor trucate în Sănătate: expertizele nefinalizate tergiversează procesul de transmitere a cazului în judecată

Mariana Colun
04/07/2015
Foto: mai.gov.md

La opt luni de la demararea urmăririi penale în cadrul dosarului licitațiilor trucate în Sănătate și la aproape trei luni de la reținerile care au avut loc, procurorii încă nu pot expedia dosarul în judecată, deoarece expertizele din cadrul acestuia nu au fost încheiate.

„Până la sfârșitul lunii iunie, trebuia să primim concluziile expertizei, pentru ca toată luna iulie să lucrăm la dosar pentru a-l expedia în judecată, dar nici până azi eu nu am văzut raportul expertizei”, susține procurorul Dorin Compan, cel care instrumentează dosarul.

Între timp, doar unul dintre cei reținuți la începutul lunii aprilie rămâne în izolatorul CNA. Este vorba despre omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, directorul Global Biomarketing Group Moldova, reprezentantul celui mai mare importator de dispozitive medicale din ţară.

În același timp, Alexandru Spânu, vicedirectorul Agenţiei Medicamentului, dar și Andrei Usatîi, fostul ministru al Sănătăţii și directorul Spitalului Clinic Republican, rămân în arest la domiciliu.

Ceilalți 13 reținuți la 8 aprilie sunt cercetați sub control judiciar. Aceștia sunt: Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic; Victor Volovei, directorul Unităţii de Coordonare Implimentare şi Monitorizare a Progroiectului de restructurare a sistemului sănătăţii; Liviu Vovc, prim-vicedirector al Spitalului de Urgenţă; Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgenţă; Serghei Țurcanu, vicedirectorul Departamentului Instituţii Penitenciare; Alexandru Coman, directorul Agenţiei Medicamentului; Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie; Andrei Testemițanu, directorul Centrului de Diagnosticare Medicală; Constantin Avasiloaie, directorul Direcţiei logistică a Centrului de Diagnosticare Medicală; Victor Donea, șef de secție la Agenția Medicamentului; Valeriu Jelev, directorul Spitalului Raional Taraclia; Alexandru Hagioglu, şeful interimar la Centrul de Sănătate Cahul; Ghenadie Grib, şeful adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice.

Deși au fost reținuți în cadrul unui dosar penal în care se arată că statul a fost prejudiciat cu milioane de lei, iar anterior au fost suspendați din funcție, patru dintre aceștia au fost restabiliți în funcție prin hotărâri judecătorești irevocabile. Este vorba despre Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic; Victor Volovei, directorul Unităţii de Coordonare Implimentare şi Monitorizare a Progroiectului de restructurare a sistemului sănătăţii; Liviu Vovc, prim-vicedirector al Spitalului de Urgenţă; Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgenţă.

Întrebat dacă cei patru își vor păstra funcțiile și după finalizarea procesului, procurorul Dorin Compan a ezitat să ofere un răspuns tranșant, dar consideră că legislația în vigoare nu ar trebui să le ofere această posibilitate.

„Nu cred că cineva își va păstra funcția. Infracțiunile care le sunt incriminate sunt conexe corupției și noi suntem obligați, prin prisma articolului 65 din Codul Penal, să solicităm privarea de dreptul de a ocupa funcția de care s-a folosit funcționarul când a depășit atribuțiile de serviciu”, susține Dorin Compan.

Amintim că investigaţiile au demarat în noiembrie 2014, atunci când ofiţerii Anticorupție s-au autosesizat în cazul ilegalităţilor admise la achiziţia utilajului şi echipamentului medical de către mai multe instituţii medico-sanitare publice. În total au fost reţinute 16 persoane, printre care mai mulți şefi de spitale.

Mariana Colun
04/07/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii