Dosarul lui Igor Popa, examinat cu ușile închise, pentru a nu admite prezența reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice

Ilie Gulca
25/06/2022
Avocat Ala Popa și fostul procuror Igor Popa. Colaj: CIJM

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis examinarea dosarului penal pe numele fostului procuror Igor Popa în ședință închisă pentru a nu admite prezența la ședințe a cameramanului Centrului de Investigații Jurnalistice, Anatol Mătăsaru, și a reporterului de investigații Julieta Savițchi. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

Igor Popa și avocații săi și-au argumentat demersul prin faptul că „activiștii civici [Anatol Mătăsaru - n.r.] și anumiți jurnaliști concreți [reportera de investigații Julieta Savițchi - n.r.] ar fi rău intenționați și au calitatea de martori în cadrul altei cauze penale pornite în privința sa [fostul procuror – n.r.] pe faptul îmbogățirii ilicite aflate la faza de urmărire penală”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

De asemenea, avocații lui Popa au mai invocat faptul că în ședința de judecată urmează să fie audiați și minori pentru stabilirea unor circumstanțe ale cazului examinat.

Acuzatorii de stat s-au pronunțat împotriva caracterului închis al examinării cauzei penale. Ei au susținut ideea ședințelor închise doar în partea ce ține de audierea minorilor pentru a nu admite prejudicierea acestora.

Din cauza că instanța a pronunțat doar dispozitivul încheierii judecătorești, iar motivarea acesteia urmează să fie făcută publică părților în următoarele zile, acuzatorii susțin că nu știu care ar fi fost motivele ce au stat la baza emiterii acestei încheieri judecătorești.

Cert este că încheierea nominalizată este irevocabilă și nu poate fi contestată decât doar cu fondul cauzei.

Pe 28 ianuarie 2022, procurorii anticorupție au terminat urmărirea penală în cauza penală privind învinuirea fostului procuror. Acesta este învinuit de neincluderea intenționată a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada 2018-2020, precum și la eliberarea și ulterior angajarea în funcție din ianuarie 2020, privind imobilele deținute de concubina acestuia, care reprezentau spațiul comun locativ.

El era obligat să prezinte aceste bunuri, ținând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale.

În procedura procurorilor anticorupție în proces de investigare se află o altă cauză penală pornită în privința procurorului-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, învinuit pe faptul îmbogățirii ilicite.

Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat, în aprilie 2022, cererea de demisie a lui Igor Popa. Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită.

Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

Reporterii au demonstrat că fostul șef al oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, fost procuror general adjunct în perioada guvernării PDM, locuiește într-un apartament de lux din centrul Chișinăului. Locuința nu se regăsește în declarația de avere și interese a oficialului, la fel ca și alte bunuri pe care acesta le folosește.

Omul legii a divorțat și astfel nu a declarat imobilele și automobilele înregistrate pe numele fostei soții. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au documentat și au constatat că cei doi locuiesc împreună. Ulterior, cei doi au redevenit soț și soție.   

Experți anticorupție spun că divorțul este folosit de multe ori când unii funcționari vor să-și ascundă averile care depășesc limita veniturilor oficiale.

Ilie Gulca
25/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii