Dosarul lui Vlad Filat, la CSJ. Anunţul avocaţilor

Anticoruptie.md
10/01/2017
Vlad Filat la Curtea de Apel Chişinău. Foto: Anticoruptie.md

Avocaţii fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupţie, au contestat cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) deciziile emise de magistraţii de la Curtea de Apel Chişinău şi Judecătoria sectorului Buiucani în dosarul care îl vizează pe politician.

Apărătorii lui Vlad Filat au solicitat casarea integrală a sentinței emise de Judecătoria Buiucani, casarea parțială a deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri în acest dosar. De asemenea, avocaţii cer achitarea şi eliberarea lui Vlad Filat din detenţie. În acelaşi timp, apărătorii insistă ca recursul să fie examinat în cadrul unei şedinţe publice, iar magistraţii să se pronunţe asupra tuturor motivelor invocate.

„CSJ este în măsură să caseze deciziile ilegale date de instanţele inferioare, să aprecieze corect toate circumstanţele şi să pronunţe o soluție justă. BAA «Popa şi Asociaţii» îşi exprimă încrederea că cererea va fi admisă, iar instanța supremă va da dovadă de profesionalism și va repara încălcările grave admise în acest caz. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. A fost judecat cu uşile închise, probe artificiale, martori inventaţi, încălcarea drepturilor, fapt care a dus la adoptarea unor decizii ilegale şi la un precedent de condamnare politică", se arată într-un comunicat de presă al Biroului Asociat de Avocaţi „Popa şi Asociaţii”. 

Potrivit legii, CSJ are la dispoziţie trei luni să se pronunţe asupra admisibilităţii recursului depus din numele lui Vlad Filat. Avocaţii fostului premier au anunţat că se vor adresa la CEDO în cazul în care CSJ va dicta o decizie în defavoarea lui Vlad Filat.

Ex-premierul Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor. La 11 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința de condamnare a politicianului la nouă ani de închisoare. În schimb, magistrații au dispus anularea parțială a confiscării averii. La Curtea de Apel Chișinău, dosarul a fost examinat de către judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru. Nichifor Corochii, președintele completului de judecată, a refuzat să comenteze declarațiile lui Igor Popa. „Nu știu ce a declarat dumnealui și nu pot spune nimic”, a punctat judecătorul.  

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat recent o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

O altă anchetă a CIJM arată că un cunoscut bancher rus s-a pomenit atras, fără știrea sa, în acest dosar. Fostul președinte executiv al băncii rusești Petrocomerț bank este acuzat că s-ar fi întâlnit, în februarie 2013, cu fostul secretar general al Guvernului Victor Bodiu și ar fi pus la cale preluarea unei părți a activelor neperformante de la Banca de Economii. 

Anterior, atât societatea civilă, cât și Vlad Filat au cerut ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise. 

Anticoruptie.md
10/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii