VIDEO // Nereguli și furturi de sute de mii de lei din fondul silvic de la Hâncești

Anticoruptie.md
29/02/2016
Controlul a fost efectuat la 27 februarie. Foto: Ministerul Mediului

Mai mulți funcționari vor fi suspendați din funcție după ce șefii de la Ministerul Mediului au efectuat un control inopinat în pădurea de la Mereșeni, raionul Hâncești, care, potrivit reprezentanților instituției, a scos la iveală nereguli și furturi de sute de mii de lei din fondul silvic. Totodată, aceștia ar putea fi vizați în cadrul unui dosar penal, la control fiind prezenți procurorul adjunct și comisarul raionului Hâncești care au documentat încălcările.  

Printre cei vizați este Albert Darie, șeful Inspecţiei Ecologice din Hânceşti; Daniel Zugravu, șeful Direcției Inspectare floră şi faună din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat; Ion Haralampov, șeful Întreprinderii Silvice „Hâncești Silva”; Anatol Iampoglo, inginerul-șef al întreprinderii; Anatolie Untu, șeful ocolului silvic „Mereșeni”, precum și alți angajați din teritoriu - ingineri, maiștri, pădurar etc. Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, a precizat că aceștia vor fi suspendați până la finalizarea dosarului penal. 

"Chiar în prima parcelă am descoperit o mulţime de urme ascunse ale defrişărilor ilegale - rădăcinile copacilor tăiaţi în afara numărului erau ascunse sub un strat de pământ, astfel că lângă trunchiurile de copaci retezaţi legal se ascundea încă o pădure de cioate ale copacilor tăiaţi ilegal şi necontabilizaţi nicăieri. Un alt exemplu de primitivism infracţional descoperită de noi în acest ocol silvic este arderea buturugilor copacilor tăiaţi ilegal - pentru a ascunde urmele activităţilor sale şi pentru a distruge orice pistă, făptaşii au dat foc trunchiurilor de copaci, astfel că, deseori, rămânea doar amprenta unui copac", a precizat Valeriu Munteanu într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

 
Control in pădure (Hânceşti)

Control inopinat al ministrului Valeriu Munteanu în cadrul ÎS „Hânceşti Silva” (Agenția "Moldsilva")

Posted by Ministerul Mediului al Republicii Moldova on Monday, February 29, 2016

 

Potrivit șefului de la Mediu, preţul unui copac tăiat este de circa 700 - 1.000 de lei, într-un singur lot fiind descoperiți peste 150 de copaci defrişaţi ilicit, cu un prejudiciu de cel puţin 100.000 -150.000 de lei. "În toamna anului 2015 Inspecția Ecologică Hâncești, Garda forestieră din cadrul Moldsilva și reprezentanți ai Direcției floră și faună a Inspectoratului Ecologic de Stat au verificat respectarea cadrului normativ la tăierile din loturile menţionate. Toţi, fără excepţie, au constatat lipsa de abateri substanţiale, fapt care ne duce cu gândul la o complicitate ascunsă a multor funcţionari, inclusiv cu rang înalt, din cadrul instituţiilor subordonate", a precizat Valeriu Munteanu.

În timpul controlului inopinat au fost cercetate și câteva loturi defrişate acum câţiva ani pe care după tăieri, conform documentelor justificative, au fost plantaţi stejari. "Surpriză însă, după trei - patru ani nici urmă de stejar. În acest caz prejudiciul urmează a fi stabilit ulterior, în baza actelor de însoţire", a mai scris ministrul.

Totodată, două echipe independente au făcut calcule în loturile scoase la licitaţie în acest an şi au constatat diminuarea de două ori a masei lemnoase efective în parchetele scoase spre licitaţie. Într-un caz, responsabilii din Întreprinderea „Hânceşti Silva” au numărat doar 83 de metri cubi de masă lemnoasă într-un lot scos spre vânzare, iar grupul de control a contabilizat în același sector cel puţin 163 de metri cubi. 

Potrivit Ministerului Mediului, astfel de controale vor fi efectuate în toate cele 24 de întreprinderi silvice din țară. 

Inginerul-șef al Întreprinderii Silvice „Hâncești Silva” a fost vizat și în cadrul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice. În 2008, Anatolie Iampoglo, pe atunci directorul întreprinderii, a semnat un ordin prin care acorda un ajutor material, sub formă de lemn pentru repararea gardului unui locuitor al satului Buţeni. Demersul a fost înaintat de către deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi. În realitate însă scândura pentru gard a ajuns la socrul lui Anatolie Zagorodnîi. 

Anticoruptie.md
29/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii