Percheziţii la consiliile republicane şi teritoriale pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă

Anticoruptie.md
10/02/2016
Sediul CNA. Foto: CIJM

Ofițerii Anticorupție și procurorii au efectuat miercuri, 10 februarie, mai multe percheziții în biroul de serviciu al Ludmilei Sochirca, directorului Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă (CNDDCM), precum şi la locul de muncă al şefilor a două consilii teritoriale din Chişinău, Bălţi şi Ceadâr-Lunga. Aceştia sunt bănuiţi de corupere pasivă, prin estorcare şi pretindere de mită de la cetăţeni pentru acordarea sau reconfirmarea gradelor de invaliditate.

Pe parcursul anului 2015, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei ar fi recepţionat un număr mare de petiţii privind dezacordul unor cetăţeni faţă de stabilirea gradelor de invaliditate de către CNDDCM. Aceştia au reclamat că şefii consiliilor ar fi facilitat acordarea gradelor de dizabilitate unor persoane, iar pentru aceste servicii ar fi estorcat diferite sume de bani.

Estimativ, sumele estorcate pentru un certificat variau de la 1.000 la 15.000 de lei, iar pentru aceşti bani şefii consiliilor includeau date denaturate în rapoartele de expertizare şi în certificatele privind gradul de dizabilitate.

Potrivit informaţiilor preliminare, mijloacele financiare colectate de către şefii consiliilor teritoriale erau transmise persoanelor publice din cadrul aparatului central al Consiliului naţional. 

Ludmila Sochirca este directorul CNDDCM de mai bine de opt ani, din 21 iunie 2007. În ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietate, pentru 2013, raporta un salariu anual de circa 125.000i de lei și o pensie de 26.000 de lei, precum și o jumătate dintr-un apartament de 79,3 metri pătrați, evaluat la circa 452.000 de lei, dobândit în 2008. Potrivit declarației, aceasta nu are nici terenuri, nici mașină și nu deține nicio cotă-parte în vreo societate comercială. 

Anticoruptie.md
10/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii