Schemă de corupție în penitenciare. Cât se lua pentru reducerea termenului de detenție

Crina Dumitriu
01/02/2019
CIJM

Pedepse mai blânde sau eliberarea condiţionată înainte de termen. Aceasta ar fi fost afacerea unui grup de persoane care promiteau deţinuţilor să-i scape de ispăşirea pedepselor în penitenciar, servicii care se ridicau la mii de euro. Cazul a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție şi al procurorilor anticorupţie care au demarat investigaţii pentru deconspirarea reţelei şi a schemei infracţionale.

Potrivit materialelor urmăririi penale, capul grupului s-a dovedit a fi un fost deţinut care, având autoritate în mediul condamnaţilor, ar fi promis altor deţinuţi că ar avea influenţă asupra unor persoane publice din cadrul instanţelor de judecată şi că i-ar putea determina să adopte decizii favorabile în privinţa lor, în special eliberarea acestora înainte de termen.

Într-un caz, bănuitul ar fi cerut şi primit 4600 de euro de la un deţinut pentru a influenţa decizia judecătorului cu privire la eliberarea acestuia înainte de termen din penitenciar. Astfel, o parte din bani au ajuns la destinatar prin virament bancar, iar alta – prin intermediul unei persoane de încredere. În acelaşi caz, în vizor a intrat şi un şef de sector din cadrul unui penitenciar, care s-a întâlnit cu principalul suspect pe teritoriul unei benzinării. În timpul discuţiei, angajatul închisorii i-ar fi promis bănuitului că poate influenţa membrii Comisiei penitenciarului şi că îi poate convinge să includă în lista deţinuţilor pasibili de eliberare înainte de termen, mai mulţi condamnaţi, inclusiv pe cei care urmau să fie „favorizaţi”.

Într-un alt caz, acelaşi organizator ar fi pretins în jur de 2000 de euro de la sora unui condamnat – sumă pe care a primit-o în urma unei întâlniri, care a avut loc în toamna anului 2018 pe teritoriul gării auto din Orhei. Această sumă ar fi fost destinată diferitor persoane publice care urmau să ia decizii în interesul deţinutului.

Ofiţerii CNA, împreună cu procurorii anticorupţie, au desfăşurat percheziţii pe adresele de domiciliu ale mai multor suspecţi, în automobilele lor, dar şi în sediul unui penitenciar. În urma acţiunilor de urmărire penală, 5 persoane au fost escortate la CNA pentru audieri şi înaintarea bănuielii. Printre ele se numără şeful de sector al unui penitenciar din ţară, doi foşti deţinuţi, ruda unui condamnat şi un om de afaceri. Faptele lor sunt cercetate în cadrul unor cauze, pornite pe faptul comiterii infracţiunilor de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.

Deși reducerea termenului de detenție se face exclusiv printr-o hotărâre judecătorescă, ofițerii CNA și pocurorii nu vorbesc despre suspectarea magistraților în această scheme de corupție. Experți anticorupție spun că sumele care se pretind sub formă de mită pentru reducerea termenului de detanție ar varia între 2000 și 4000 de euro pentru un an.   

 

Crina Dumitriu
01/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii