Un șef de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi directorul unei firme, reţinuţi de CNA după ce au propus un apartament drept mită

Mariana Colun
11/02/2016
Clădirea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Foto: CIJM

Mihai Butucel, șeful Direcţiei juridice din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) şi directorul firmei de construcţii SRL Art Imobiliare SE au fost reţinuţi joi, 11 februarie, în cadrul unui dosar de corupţie. Reţinerea a avut loc în urma unor percheziţii, desfăşurate de ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurori, în birourile de serviciu şi automobilele bănuiţilor.

Potrivit CNA, angajatul de la MAIA şi agentul economic ar fi încercat să corupă un alt şef de direcţie din cadrul aceluiași minister pentru ca acesta să nu susţină, într-un proces de judecată, poziţia oficială a instituției, ci să adopte un comportament favorabil omului de afaceri. Este vorba despre un proces de judecată, iniţiat împotriva SRL Art Imobiliare SE de către Institutul ştiinţifico-practic de horticultură şi tehnologii alimentare, subordonat MAIA. În demersul său, Institutul solicită anularea unui contract, încheiat în 2012 între Minister şi agentul economic, prin care MAIA a dat firmei în arendă un lot de pământ cu suprafaţa de un hecar pentru construcţia unor locuinţe. Dat fiind faptul că blocurile nu au fost construite, Institutul s-a adresat în instanţa de judecată cu demersul de declarare a nulităţii contractului.

CNA a stabilit că şeful Direcției juridice, prin înţelegere prealabilă cu directorul firmei, ar fi comis mai multe tentative de corupere în privinţa unui alt şef de direcţie din cadrul MAIA, propunându-i diferite sume de bani, inclusiv un apartament în Chişinău, ca acesta să retragă în instanţă pretenţiile Ministerului faţă de agentul economic. Dovada este şi o recipisă, semnată de directorul firmei, prin care acesta se obligă să ofere funcţionarului MAIA drept mită un apartament sau echivalentul a 25.000 de euro.      

Potrivit denunţătorului, omul de afaceri i-ar fi cerut şefului de la MAIA restituirea recipisei întocmite în schimbul unui avans de 1.000 de euro, menţionând că va achita în rate suma promisă. Ofiţerii CNA l-au prins în flagrant pe directorul firmei, în momentul în care transmitea banii funcţionarului. Totodată, a fost reţinut pentru 72 de ore şi şeful Direcţiei juridice care, în prezent, se află la CNA.

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală privind coruperea activă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bărbaţii riscă până la 15 ani de detenţie.

Mihai Butucel este șef al Direcției juridice a MAIA din decembrie 2009. Declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate arată că funcționarul a schimbat, în ultimii ani două apartamente și o casă. Astfel, în declarația pentru 2012 acesta raporta două apartamente, dobândite în 2011, cu suprafața de 81 și, respectiv, 20 de metri pătrați, și o valoare cadastrală cumulativă de peste jumătate de milion de lei. Asta în condițiile în care funcționarul are un salariu de circa 80.000 de lei anual. În ultimele două declarații de avere, pentru 2013 și 2014, nu mai sunt raportate apartamentele, dar nici eventuale venituri încasate din vânzarea lor. În schimb, Butucel a raportat un teren intravilan, dobândit în 2013, a cărui valoare cadastrală nu o indică, precum și o casă, de 147 de metri pătrați, dobândită tot în 2013, a cărei valoare cadastrală depășește un milion de lei. Anul 2013 pare să fie unul mănos pentru funcționar, întrucât acesta și-a procurat și un Mercedes, produs în 2012. În afară de serviciul la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Mihai Butucel este membru în Consiliile de Administrație al SA Combinatul de Vinuri Cricova, SA Tutun CTC și ÎS Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar și Fertilizanți.

Mariana Colun
11/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii