Șeful Procuraturii Anticorupție, despre denunțul lui Șor împotriva lui Platon: „Este probă în dosar. Urma să fie confidențial”

Mariana Rață
05/09/2016
Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție. Sursa foto: CIJM

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, este nemulțumit de apariția în presă a procesului-verbal de audiere a lui Ilan Șor, în care acesta îl denunță pe Veaceslav Platon că ar fi beneficiat de credite impunătoare de la Banca de Economii.

„Acest proces-verbal de audiere a martorului a fost anexat la dosarul depus de procuror pentru eliberarea mandatului de arest. A fost înmânat părții apărării. Cineva din avocați probabil că a transmis presei acest document. În principiu, urmărirea penală urmează să fie confidențială. Părțile nu au dreptul să divulge materialele cauzei penale. Apărătorii de regulă nu sunt avertizați despre nedivulgarea datelor urmăririi penale. Probabil că pe viitor vom face acest lucru”, a declarat Morari, solicitat de portalul Anticoruptie.md.

Procurorul a criticat comportamentul unor avocați ai businessmanului Veaceslav Platon.

„Avocatul trebuie să aibă un comportament onest și corect față de alți participanți la proces. La noi, lucrurile se întâmplă altfel, avocaților li se pare că sunt în campanie electorală sau sunt persoane politice. Dacă vom întreprinde acum măsuri împotriva avocaților vom fi acuzați că îi persecutăm pentru acțiunile pe care le fac. Dar există temei pentru a sancționa avocatul pentru aceste scurgeri de informații în presă, însă procedura nu este foarte clară”, a mai sus șeful Procuraturii Anticorupție.

Cât privește ancheta în dosarul Platon, Morari afirmă că aceasta este dificilă din cauza volumului mare de lucru, dar o mare parte a probelor au fost deja administrate când s-a cerut arestul în contumacie (absență nejustificată de la judecată a inculpatului - n.r.). Morari nu exclude că lui Platon i-ar putea fi înaintate și alte acuzații, în cadrul unor noi dosare care ar putea fi intentate.

Amintim că Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova. Pe 25 iulie, procurorii au anunțat că dispun de mandat de arest pe numele businessmanului și tot în aceeași zi l-au anunțat în căutare internațională. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut la Kiev, de oamenii legii ucraineni.

Veaceslav Platon a fost extrădat din Ucraina în seara zilei de 29 august și plasat în arest la Penitenciarul 13 din Capitală. Înainte de începerea ședinței de judecată din 30 august, în cadrul căreia businessmanul urma să fie informat despre mandatul de arest emis anterior pe numele lui, Platon a reușit să transmită un mesaj jurnaliștilor: „Plahotniuc a furat toți banii!”, a repetat el de câteva ori.

La sfârșitul săptămânii trecute, portalul Omg.md, a publicat procesul-verbal de audiere suplimentară a lui Ilan Șor, datat cu 22 iulie curent, în care acesta denunță că în noiembrie 2014, Veaceslav Platon l-ar fi rugat să-l ajute cu bani pentru a scăpa de datoriile la Victoriabank. Primarul de la Orhei ar fi căzut de acord întrucât afacerea părea una avantajoasă: Platon se oferea să plătească o penalitate din contul restituirii banilor înainte de termen, suma fiind acordată drept credit de la Banca de Economii. Astfel, într-o singură zi, cu acordul lui Ilan Şor, BEM ar fi oferit două credite în valoare de 20 de milioane de euro, a doua zi fiind acordate alte 30 de milioane de euro. 

Mariana Rață
05/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii