„Spălătoria rusească” // 12 magistrați și trei executori judecătorești, arestați pentru 30 de zile

Anticoruptie.md
22/09/2016
Judecătorul Victor Rațoi, la pronunțarea unei dintre decizii de emitere a mandatului de arest Captură: realitatea.md

Judecătoria sectorului Buiucani a eliberat joi, 22 septembrie, mandate de arestare pentru 30 de zile în cazul a 12 actuali și foști magistrați, precum și a trei executori judecătorești reținuți în dosarul „Spălătoriei rusești”. În cazul altor trei judecători instanța se va expune vineri, 23 septembrie. Procurora Anticorupție Mariana Botezatu a refuzat să ofere presei detalii despre derularea anchetei, motivând că ar exista riscul de influențare a martorilor.

Magistratii care au examinat cauzele privind arestul celor 15 colegi sunt Victor Rațoi, Mihai Diaconu și Ghenadie Pavliuc. Victor Rațoi s-a împotrivit de mai multe ori accesului presei în sală. „Pronunțarea sentințelor este publică, dar dumneavoastră încurcați”, a spus el. Avocatul Dorin Cimil a declarat presei că clientul său, ex-magistratul Iurie Țurcan de la Judecătoria sectorului Râșcani, pledează nevinovat și va contesta arestul. „Considerăm ordonanța emisă ca fiind una legală. Nu au fost aduse argumente pentru a răsturna legalitatea acesteia”, a comentat apărătorul.  

La ședință nu a fost prezent nici colegul lui Țurcan, magistratul Gheorghe Bârnaz, de la aceeași Judecătorie. „Nu vine, nu dorește să asiste, este dreptul lui. Pledează nevinovat. A emis o ordonanță, s-au respectat toate normele de drept. Decizia instanței va fi contestată”, a spus avocatul Mihai Lupu.

Procurorii Anticorupție au pornit 16 cauze penale în privința a 16 judecători și altele patru în privința a patru executori judecătorești, toți fiind cercetați penal pentru complicitatea în așa-numita spălătorie rusească. În total, în zilele de 20 și 21 septembrie, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat 51 de percheziții. 18 persoane - 15 magistrați și trei executori judecătorești - se află în izolatorul CNA.

Anterior, Ziarul Național în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice au arătat în cadrul unei anchete că în perioada anilor 2010-2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. În schemă au intrat cel puțin 17 magistrați moldoveni care au legalizat profituri care ar fi fost obținute ilegal. Mulți dintre judecătorii care au dictat verdicte în aceste cazuri au fost implicați și în atacurile raider din sistemul bancar din Republica Moldova, dar au fost lăsați să plece onorabil din sistemul judecătoresc. 

Anticoruptie.md
22/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii