Trei angajaţi ai Penitenciarului nr. 13, învinuiţi în dosarul unui jurnalist

Anticoruptie.md
02/10/2015

Trei angajaţi ai Penitenciarului nr. 13 din Chişinău sunt învinuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu în dosarul jurnalistului Vadim Ungureanu, reţinut în 2014, fiind bănuit de şantaj. Procuratura anunţă că a expediat cauza penală Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei.

Procesul penal a fost declanşat în baza plângerii depuse de către Vadim Ungureanu. Potrivit oamenilor legii, reporterul a fost reținut acum un an în timp ce obținea de la Dan Chiriţa, şeful Centrului de Monitorizare al Inspectoratului General de Poliție, date cu caracter personal despre mai mulţi artişti din Moldova. Jurnalistul a reclamat că, timp de trei zile, a fost deţinut şi plasat într-o celulă împreună cu alte cinci persoane condamnate pentru infracţiuni deosebit de grave. Deși, potrivit legii, ziaristul trebuia plasat într-o celulă separată.

Mai mult, potrivit reclamantului, şeful Serviciului regim şi supraveghere împreună cu ofiţerul de serviciu şi şeful de bloc au exercitat presiuni psihice pentru deconspirarea surselor de informare ale jurnalistului şi i-au organizat plimbări, deplasări şi convorbiri pe teritoriul închisorii cu persoane neidentificate, interesate şi afectate de informaţiile publicate de jurnalist, cerându-i, prin ameninţări, dezminţirea lor oficială.

Procurorii susţin că angajaţii penitenciarului au încălcat grav legislaţia. Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, cei trei riscă amendă sau închisoare de până la trei ani şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la cinci ani. 

Vadim Ungureanu susţine că trimiterea dosarului în instanța de judecată este un prim pas, dar acesta îi vizează doar pe "executorii mici". "Adevărații comandatari care au stat la baza acestui dosar înscenat nu au fost scoși încă la iveală. Mai mult, sunt promovați în funcții la IGP. Sperăm că, într-un final, justiția va face dreptate și se va dovedi că cei care stau în spatele acestei scheme au avut ca scop principal identificarea și deconspirarea surselor cu care activează portalul deschide.md", a comentat reporterul pentru Anticoruptie.md. 

Anticoruptie.md
02/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii