Un bărbat cere 40.000 de euro ca despăgubiri de la Poliție și Procuratură pentru că ar fi fost hărțuit, după ce a ajutat niște jurnaliști să-și facă meseria

Julieta Savițchi
16/11/2018
anticoruptie.md

Sergiu Godoroja din Trușeni a fost învinuit într-un dosar penal ilegal pentru violare de domiciliu. El a acționat în judecată doi procurori și doi polițiști din sectorul Buiucani al Capitalei, care au instrumentat dosarul. Reclamantul solicită ca aceștia să-și ceară scuze publice pe pagina web a Procuraturii Generale și să îi achite 40.000 de euro drept prejudicii morale. Anterior Sergiu Godoroja a depus o sesizare pe Harta Corupției.

Poliția sectorului Buiucani a dechis dosarul la 2 august 2017 în baza unei plângeri depuse de secretara Consiliului comunal Trușeni, Margareta Burduja, privind violarea de domiciliu. Sergiu Godoroja a ajutat o echipă de jurnaliști să realizeze o anchetă despre modul încare a intrat Margareta Burduja în posesia unui imobil aflat în proprietatea satului. Godoroja a condus jurnaliștii la imobilul respectiv, clădirea fostei școli din Trușeni, unde aceștia au făcut filmări.

Deși imobilul este pustiu și are ușile neîncuiate, iar Margareta Burduja are alt domiciliu, funcționara a pretins că jurnalistul care a efectuat filmări din pragul casei, dar și Godoroja care l-a însoțit, i-au violat domiciliul. Dosarul a fost clasat peste trei luni printr-o ordonanță semnată de viceprocurorul municipiului Chișinău, Eduard Mașnic, care a constatat că acuzațiile aduse nu întrunesc elementele infracțiunii imputate.

Sergiu Godoroja susține că a fost hărțuit de oamenii legii, care ar fi ajutat-o pe Burduja să se răzbune. „Nu am figurat până atunci în dosare penale. Pentru mine a fost stresant. Mi-au aplicat tot felul de interdicții, am fost chemat la interogatoriu. Burduja a mai invocat faptul că mă interesez de tot felul de acte de la Primărie. Dar este vorba de informație de interes public și am dreptul la ea în calitate de locuitor al comunei. Este inadmisibil că Poliția și Procuratura intentează dosare la moftul cuiva. Iar dacă este lipsă de profesionalism, trebuie să răspundă”, a declarat reclamantul.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Sergiu Darii, ofițer de urmărire penală, reclamat de Godoroja, a declarat că pretențiile invocate de acesta nu sunt justificate: „Cererea este absolut neîntemeiată. Sergiu Godoroja a avut statutul de bănuit, a fost invitat de două ori la poliție și a fost audiat o dată. Ce fel de hărțuială este aici? Dacă cineva este citat la poliție, înseamnă că e hărțuit?”.

Julieta Savițchi
16/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii