Un grup specializat în traficul de droguri din Spania în Rusia a fost destructurat la Chișinău. Liderul grupării, un fost angajat al poliței de frontieră

Julieta Savițchi
31/01/2019
Poză simbol

Șapte persoane, printre care și un polițist din Ialoveni și un fost polițist de frontieră, au fost arestate pentru trafic de droguri din Spania în Federația Rusă. Allte 10 persoane au fost reținute pe teritoriile altor state. În urma operațiunii, demarate la 19 ianuarie, au fost ridicate peste 450 kg de hașiș.

Potrivit procuroilor moldoveni, liderul grupării, în vârstă de 30 de ani, fost angajat al poliției de frontieră. El este autorul schemelor și traseelor pentru transportarea drogurilor cumpărate din Spania în Federația Rusă.

Printre cărăuși se numără și un polițist din Ialoveni, care, sub pretextul că se află în concediu de îngrijire a copilului, plecase în Spania pentru transportarea drogurilor. Acesta a fost reținut de poliția spaniolă, iar în automobilul său au fost descoperite 40 de kg de hașiș.

Procurorii susțin că filarea grupului a început în septermbrie 2016, după ce la poliție a parvenit o informație că pe teritoriul Republicii Moldova urmează să fie tranzitată o cantitate impunătoare de droguri. Drogurile, peste 30 de kg de hașiș, au fost depistate într-un automobil parcat într-o curte din localitatea Huși, România.

Printre cei arestați se află și Maxim Marținiuc, cetățean al Federației Ruse, căsătorit cu o moldoveancă, care are statut de învinuit într-un alt dosar penal intentat pentru trafic de droguri. Marținiuc a fost ținut în arest preventiv mai mult de un an și a reclamat la CEDO condițiile inumane de detenție. Curtea Europeană a condamnat Guvernul Republicii Moldova și a obligat statul să-i achite lui Marținiuc despăgubiri de 4.000 de euro.

Liderul grupării, care a plecat din poliție vara trecută, era urmărit de SIS fiind suspectat de implicare și în contrabanda cu anabolizante. Acesta ar fi fost implicat și în cazul celor 15 saci poştali în care se aflau 387 de colete prezentate sub formă de cărţi şi produse publicistice în care, erau ascunși steroizi pentru sportivi. Aceste susbstanțe erau produse în laboratoarele clandestine din Republica Moldova și au depistate de SIS în februarie 2016 pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Julieta Savițchi
31/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii