Un șofer pedepsit pe nedrept pentru că ar fi consumat alcool va fi despăgubit de Inspectoratul General de Poliție

Julieta Savițchi
05/12/2018
Poză simbol

Andrei Cibotaru, un conducător auto care a rămas fără permis și i-a fost intentat proces contravențional pentru că ar fi condus în stare de ebrietate, deși nu consumase pic de alcool, va fi despăgubit de către Inspectoratul Inspectoratul General de Poliție (IGP). Judecătoria Chișinău a dispus încasarea de la IGP a 500 de lei pentru prejudiciul moral, 5.000 de lei ca prejudiciu material și 1.000 de lei pentru cheltuielile de judecată.

Andrei Cibotaru s-a arătat nemulțumit de decizia instanței și o va ataca în instanța ierarhic superioară. „Este o bătaie de joc să fii despăgubit moral cu doar 500 de lei după ce ai fost umilit în asemenea hal. Am solicitat 20.000 de lei drept prejudiciu moral. Mi-am dorit mai mult ca Radu Pascari, agentul de circulație care și-a bătut joc de mine, să fie tras la răspundere”, a declarat Cibotaru reporterului Anticoruptie.md.

Incidentul a avut loc în iunie 2017. Cibotaru a fost oprit la Hânceşti de către agentul de circulaţie Radu Pascari, care i-a spus că de la el miroase a alcool şi că trebuie să treacă testarea alcoolscopică. Cibotaru a acceptat, iar rezultatul testului a arătat o concentraţie de 0,26 g/l de alcool în aerul expirat. Şoferul a solicitat testarea repetată. După asta, concentraţia a fost de 0,16 g/l.

Șoferul susține că Radu Pascari ar fi solicitat de la el mită în mărime de 10.000 de lei pentru a-l lăsa în pace şi că l-a plimbat cu maşina timp de o oră pentru a-l convinge că trebuie să ia o decizie favorabilă lui. Potrivit conducătorului auto, Radu Pascari ar fi intimidat-o şi pe pasagera sa, căreia i-a încredinţat automobilul după ce agentul de circulaţie i-a ridicat permisul.

Andrei Cibotaru a plecat imediat la spital unde i-au fost prelevate analize de sânge pentru testarea alcoolemiei. Testul a fost negativ, demonstrând astfel nevinovăția conducătorului auto.

Drept consecință, Cibotaru a depus o plângere la Procuratura Hânceşti, care a emis o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale pe motivul „lipsei componenţei de infracţiune”. La 15 decembrie 2017, procurorul general Eduard Harunjen a anulat ordonanţa emisă de Procuratura raionului Hânceşti şi a dispus preluarea dosarului de către Procuratura Anticorupţie. Harunjen ar fi fost sesizat de către şeful Procuraturii Anticorupţie, care, la rândul său, s-a autosesizat în urma publicaţiilor din presă.

Dosarul nu a avut finalitate. Cibotaru crede că Radu Pascari a fost ajutat să scape de pedeapsă de tatăl său, care a deţinut anterior funcţia de şef al Procuraturii Hânceşti.

Julieta Savițchi
05/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii