VIDEO// Curtea de Apel Chișinău l-a lăsat fără despăgubirile pretinse pe judecătorul care a solicitat 1,6 milioane de lei de la stat, după ce a fost prins în flagrant luând mită

Julieta Savițchi
13/02/2019
zdg.md

Gheorghe Popa (foto), magistratul din Telenești prins cu mită, condamnat, achitat și repus în funcție, a rămas fără despăgubirile pretinse de 1,6 milioane de lei. Curtea de Apel Chișinău a admis contestațiile Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor și a decis ca să fie modificată hotărârea Judecătoriei Chișinău privind acordarea lui Popa Gheorghe a sumei de 776.000 de lei pentru salariul neîncasat și cheltuielile de judecată. Decizia poate fi contestată în instanța superioară.

Mai mult, peste câteva zile instanța de apel a anulat o decizie luată de Gheorghe Popa în octombrie 2018, prin care șase persoane au fost lipsite de moștenirea părinților. Decizia a fost luată de Popa chiar la ședința preliminară, în lipsa părților, fără să dețină dovada că au fost citați legal. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției.

Eudochia Pâslari, una dinte persoanele care a fost lipsită toamna trecută de moștenire, a precizat că judecătorul Popa a dispus să fie transmisă întreaga avere a părinților, care nu au lăsat testament, văduvei unui frate de-al lor, decedat cu 15 ani urmă.

„Timp de 15 ani după decesul fratelui, nu am avut probleme în privința bunurilor rămase de la părinți. Ne întâlneam cu drag de sărbători, în casa părintească. Totul a fost bine până când văduva fratelui și-a găsit un bărbat. Noi nu am fost împotrivă ca ea să își refacă viața. Însă, atunci când a plecat, a luat din casă toate lucrurile rămase de la părinți, unele chiar procurate de noi. Apoi ne-a acționat în judecată, cerând ca toate bunurile rămase de la părinți – casa, terenurile agricole, viile, o livadă de nuci – să fie trecute în proprietatea sa. Gheorghe Popa, fără să intre în detalii, i-a dat câștig de cauză din prima”, a declarat Eudochia Pâslari.

Popa este primul magistrat prins cu mită în flagrant în 2013. El s-a aflat timp de 40 de zile în arest preventiv. În 2014, acesta a fost condamnat de către Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău la şapte ani cu executare. La 8 decembrie 2016, Popa a fost achitat, iar la 4 iulie 2017 decizia de achitare a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție.

La 11 iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a dat curs cererii lui Gheorghe Popa privind repunerea acestuia în funcție. Popa a fost învinuit de către Procuratura Anticorupţie pentru că, în octombrie 2013, aflându-se în biroul său din Judecătoria Teleneşti, a acceptat de la un pârât, prin intermediul avocatului acestuia, 200 de dolari pentru scoaterea de pe rol a cererii reclamantului.

După ce a scos cererea reclamantului de pe rol, a doua zi, în biroul său, Popa a primit banii de la apărător, fiind reţinut în flagrant. Instanţa de fond l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel Chişinău l-a disculpat. Judecătoria a dispus încetarea procesului penal pentru că fapta judecătorului de la Teleneşti nu a constituit o infracţiune, ci o contravenţie. După asta, procesul contravenţional a fost încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripţie.

În februarie 2016, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Procuraturii Generale au declarat că hotărârea instanţei de apel a fost vădit ilegală: „Procuratura îşi exprimă dezacordul cu modul în care a fost examinat dosarul şi interpretate circumstanţele cauzei. Totodată, se exprimă îngrijorare faţă de încercările repetate de a crea astfel de practici în cazuri de corupţie, abordări similare fiind aplicate anterior în ordine de apel şi în cazul unui procuror din raionul Floreşti”.

Gheorghe Popa a refuzat să vorbească cu jurnaliștii portalului anticorupție.md despre cazul său.

Julieta Savițchi
13/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii