DOSARUL TERENURILOR DE LA GRĂTIEȘTI // Învinuitul principal a decedat, o funcționară a fost găsită vinovată, iar restul suspecților au fost achitați

Julieta Savițchi
12/02/2019
Foto: Anticoruptie.md

După șase ani de la intentarea unui dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu admise la înstrăinarea terenurilor în comuna Grătiești, mun. Chișinău, care a avut loc în perioada 1999–2002, Curtea de Apel Chișinău a găsit-o vinovată pe Nina Țurcanu, fost inginer cadastral. Femeia pledează nevinovată și, în pofida faptului că procesul penal a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție, va depune recurs în instanța superioară.

„Nu am nicio vină. Eu eram atunci al doilea inginer cadastral și am semnat doar datele tehnice. Eu nu am nimic cu partea juridică. Nu eram eu factor de decizie la primărie. Chiar dacă nu am fost condamnată, învinuirea a rămas. Este o pată rușinoasă pentru mine pe care nu o merit. Am muncit cinstit toată viața și am ajuns la pensie cu dosar penal. Voi depune recurs, dar nu mai am încredere în justiția moldovenească”, a declarat Nina Țurcanu.

Femeia a declarat că în 2013, când i-a fost intentat dosarul, i s-a cerut mită de 2.000 de euro pentru a fi lăsată în pace. „Nu am dat nimic pentru că nu am avut pentru ce. Nu știu, alții poate că au dat ceva, căci au scăpat încă atunci. Eu am fost hărțuită timp de șase ani prin judecăți”, a precizat fosta funcționară.

Curtea de Apel Chișinău a dat curs solicitătii avocaților și l-a achitat pe fostul inginer cadastral din Grătiești, Veaceslav Anghelici. Ion Dron, avocatul lui Anghelici, a declarat în instanță că atât în perioada urmăririi penale, cât și în procesul de judecată au fost admise mai multe erori. Apărătorul a precizat că clientul său a fost învinuit de o infracțiune ușoară, la care termenul de prescripție expiră peste doi ani, iar dosarul a fost intentat peste zece de la expirarea termenului de prescripție. „Timp de șase ani, clientul meu a fost pus în situația să demonstreze că nu este funționar de demnitate publică”, a declarat Dron în ședință.

Curtea de Apel Chișinău a încetat procesul în privința fostei primărițe de Grătiești pe motiv că aceasta a decedat anul trecut. Valentina Patraș-Pulbere, care s-a aflat timp de 16 ani la administrația localității Grătiești, a fost condamnată la 6,5 ani cu executare, fiind găsită vinovată de depășirea atribuțiilor de serviciu. Peste câteva luni, femeia a decedat.

Patraș-Pulbere a pledat nevinovată și a declarat în prima instanță că a oferit terenuri pentru construcție familiilor tinere, iar banii câștigați în urma vinderii terenurilor agenților economici au fost investiți în infrastructura localității. Dosarul respectiv a fost gestionat de fostul procuror al Procuraturii municipiului Chișinău, Iulian Suhan, care din 2016 este procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Julieta Savițchi
12/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii