Video // Repaos pentru un fost procuror și un ex-polițist învinuiți de tortură. Instanța a decis să reia cercetarea judecătorească

Julieta Savițchi
07/02/2019
Captură video

Procurorul Lilian Cociu și polițistul Victor Ababii, învinuiți de tortură și învinuire ilegală de omucidere, nu și-au aflat sentința. După un proces care a durat opt luni, instanța nu a putut să ia o decizie și a reluat cercetarea judecătorească.

Președintele completului de judecată și-a motivat decizia prin necesitatea de a examina suplimentar procesul-verbal de audiere a bănuitului de către Ababii și Cociu, care ar fi fost falsificat. În același timp, urmează să fi audiat și un expert criminalist.  

Amintim că Cociu și Ababii sunt învinuiți că, în 2007, au torturat și au determinat condamnarea la 21 de ani de închisoare a lui Andrei Crăciun, pentru un omor pe care acesta nu l-a comis. Potrivit învinuirilor aduse de acuzatori, în cadrul investigării unui caz de omor şi tentativă de omor a unei persoane comise în 2007 în aproprierea orașului Durleşti, mun. Chișinău, Lilian Cociu nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru a cerceta complet şi obiectiv circumstanţele cauzei pentru stabilirea adevărului.

Astfel, polițistul l-a pus neîntemeiat sub învinuire pe Andrei Crăciun, iar ulterior a remis cauza penală în instanţa de judecată. În consecință, Crăciun a fost recunoscut vinovat, fiind condamnat la 21 de ani de închisoare. În 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de cinci ani, bărbatul a fost achitat, deoarece s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de el. 

În timp ce Crăciun se afla la închisoare, cu arma cu care el ar fi comis crima au fost omorâți mai multe persoane, inclusiv doi îndrăgostiți din Durlești. Andrei Crăciun a fost achitat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, care a decis ca statul să îi achite o compensație de 1,5 milioane de lei pentru cei cinci ani, cât a fost deținut ilegal.

Andrei Crăciun ne-a declarat că a fost condamnat la închisoare doar în baza unei declaraţii în care şi-a recunoscut vinovăția, după ce a fost maltratat. „Am vrut doar să scap cu viaţă, să mă scoată din izolatorul poliţiei şi să mă ducă mai repede în penitenciar. Nu mai puteam să îndur chinurile, iar dacă nu aș fi semnat declaraţia de recunoaştere a vinovăţiei, nu aș fi fost transferat”, a relatat Crăciun.

În momentul comiterii infracţiunii, Lilian Cociu lucra în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al Serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie mun. Chişinău.

Cei doi au fost suspendați până la pronunțarea deciziei finale de către instanță. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la șapte ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pentru un termen de până la cinci ani.

Cociu și Ababii au refuzat să facă declarații despre acest caz. Ambii pledează nevinovați.

Julieta Savițchi
07/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii