VIDEO// Un cetățean turc acuză procurorii că i-ar fi fabricat un dosar penal, pentru că nu a vrut să le dea mită 20 de mii de euro. Omul a raportat cazul la CNA

Julieta Savițchi
20/12/2018

Cetățeanul turc, Atakan Turaman, a rămas fără mașină și lucrurile personale, dar urmează să achite o amendă de de 57 de mii de lei, într-un dosar penal, în care este cercetat pentru organizarea migrației ilegale. Turaman pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat, după ce a refuzat să dea mită de 20 de mi de euro polițiștilor și procurorilor. Cetățeanul turc a raportat cazul la CNA, dar dosarul nu a avut finalitate.

Cetățeanul turc a stat 8 luni în arest preventiv, fiind eliberat în iunie 2018, după ce Judecătoria Hâncești l-a aplicat o amendă și i-a confiscate bunurile. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia instanței de fond.

Turaman a fost încătușat în toamna anului 2017, când a venit pentru prima data în Republica Moldova cu scopul de a dezvolta o afacere, după ce a trecut prin mai multe țări. Împreună cu un partener din Turcia, urma să organizeze exportul unei rase de ovine, care sunt în Ucraina, România și Republica Moldova.

Turcul spune că în Chișinău s-a întâlnit cu fiul partenerului de afaceri și a cunoscut o tânără, pe nume Anastasia, care urma să le fie ghid și traducător. Ulterior, conaționalul său i-a spus că intenționează să ajungă în Europa, având probleme de ordin politic în Turcia. Anastasia a zis că poate să-l ajute, deoarece cunoaște un șofer de autobuz. Fiul partenerului său avea un cunoscut, care la fel intenționa să ajungă ilegal în Europa.

Atakan Turaman susține că a refuzat să-i ajute pe conaționalii săi, dar a reacționat atunci când aceștia au ajuns în custodia poliției de frontieră și le-a angajat un avocat. Turaman a mai spus că, rugat de partenerul său de afaceri, s-a dus la Centrul de Triere să le ducă celor 2 turci provizii și lucruri personale, dar a fost reținut. Motivul reținerii ar fi fost denunțul făcut de conaționalii săi, care au solicitat azil politic în Republica Moldova.

Fiind în custodia poliției, a cunoscut o traducătoare, căsătorită cu un cetățean turc. Aceasta i-au făcut cunoștință cu avocatul Igor Dofman, care i-a zis că dacă vrea să scape de probleme, trebuie să achite 20 de mii de euro. Turaman a fost ajutat de sora sa, venită special din Turcia, care s-a adresat Consulatului turc, care i-a angajat doi avocați. Unul din apărători a raportat cazul la CNA.

Atakan Turaman susține că pe data de 22 decembrie2017 a fost dus în biroul procurorului care examina dosarul ce ține de organizarea migrației ilegale și acesta i-ar fi dat asigurări că până la Revelion va fi acasă. După ce traducătoarea, soțul ei și avocatul Dofman au fost reținuți de CNA, procurorul din Hâncești și-a schimbat poziția și l-a învinuit de terorism. Dosarul intentat pentru corupție pasivănu a avut finalitate. El afirmă că dosarul i-a fost fabricat pentru ca oamenii legii să poată estorca bani. El mai spune că în închisoare a discutat cu mai mulți cetățeni străini, care afirmau că ar fi achitat sume impresionante în valută străină pentru a scăpa de dosare.

Turaman a declarat că a călătorit în peste 50 de țări și nu a avut probleme, iar sistemul judiciar din Republica Moldova i-a provocat multă durere și că există multă corupție.

Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a confirmat că cetățeanul turc a a raportat la CNA că procurorii au estorcat de la el mită 20 de mii de euro. Pe cazul dat a fost pornit un dosar penal care a fost tansmis la Procuratura Anticorupție, în gestiunea procurorului anticoruptie, Vitalie Codreanu. Anastasia Mihăilceanu, purtăroare de cuvânt al Procuraturii Anticorupție, a promis că va oferi detalii pe acest caz după sărbători.

Julieta Savițchi
20/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii