Aproape 1000 de candidați au fost înregistrați pentru alegerile parlamentare din 24 februarie

Valeria Vițu
01/02/2019
CEC

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova anunță că perioada pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova atât în Circumscripția Națională, cât și în circumscripțiile electorale uninominale s-a încheiat la 31 ianuarie. În total, 954 de candidați vor lupta pentru un fotoliu de deputat din cele 101 în Parlamentul R. Moldova. 

În Circumscripția Națională au fost înregistrate 14 partide și un bloc electoral, cu un total de 628 de candidați. Alți 321 de candidați găsim în circumscripțiile uninominale – 57 de candidați la funcția de deputat sunt independenți, iar 264 reprezintă o formațiune politică. Cei mai mulți candidați la funcția de deputat, câte 13, se atestă în Circumscripția uninominală nr. 50, la vest de Republica Moldova și în Circumscripția uninominală nr. 51, SUA și Canada. Cei mai puțini, 3 la număr, au fost înregistrați în Circumscripția uninominală nr. 4, or. Râșcani.

Totodată, CEC anunță că 37 de candidați au fost respinși pentru a fi înregistrați în cursa electorală în circumscripțiile electorale uninominale.

În Circumscripția națională participă: Partidul Democrat din Moldova (53 de candidați); Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” (54 de candidați); Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (50 de candidați); Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (54 de candidați); Partidului Politic „Șor” (51 de candidați); Partidului politic Mișcarea Populară Antimafie (32 de candidați); Partidul politic Partidul Nostru (54 de candidați); Partidul Naţional Liberal (40 de candidați); Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI (30 de candidați); Partidul Regiunilor din Moldova (43 de candidați); Partidul Politic „Democraţia Acasă” (37 de candidați); Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда” (34 de candidați); Partidul Politic „PATRIA” (35 de candidați); Pаrtidul Politic Partidul Verde Ecologist (31 de candidați); Partidul Liberal (30 de candidați). 

La alegerile parlamentare din 24 februarie va fi aplicat, pentru prima dată, sistemul electoral mixt criticat dur de opoziția neparlamentară, societatea civilă și oficiali europeni. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid și alți 51 pe circumscripții uninominale. Sistemul electoral mixt, susținut și promovat masiv de socialiști și democrați, a fost adoptat de deputați în vara anului 2017, pe fondul protestelor de stradă.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Valeria Vițu
01/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii