Circumscripția nr. 16, Ungheni: Cine sunt și ce averi declară candidații la funcția de deputat

Mariana Colun
11/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 16, Ungheni, pentru un fotoliu în Parlament vor lupta șase candidați. Prima în buletinul de vot este Ludmila Guzun, candidata Partidului Democrat, urmată de reprezentanta Partidului Șor, Antonina Baraniuc și candidatul PSRM, Ghenadi Mitriuc. Pe poziția a patra se regăsește Haralampie Chirilov, din partea Partidului Comuniștilor, urmat de Octavian Țîcu, înaintat de blocul electoral ACUM, iar Alexandru Brînză de la Partidul Liberal încheie lista candidaților în circumscripția Ungheni. Ulterior, liberalul s-a retras din cursa electorală.

Ludmila Guzun. Foto: unghiul.com

Ludmila Guzun, candidata Partidului Democrat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 16, este președinta raionului Ungheni, funcție în care a fost aleasă după ce a trecut prin trei partide. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Ludmila Guzun a început să lucreze în 1983, la fabrica de conserve Rozmiar, în calitate de economist principal. În anul 2005 devine preşedintă a Uniunii Teritoriale a Sindicatului Agroindsind, iar peste doi ani a fost promovată în funcţia de vicepreşedintă a raionului Ungheni, din partea Partidului Alianţa Moldova Noastră. În 2011, Ludmila Guzun a exercitat funcţia de viceprimar al oraşului Ungheni, din partea PLDM. Din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA Moldtelecom Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea respectivă până la alegerea sa în funcția de președinte de raion.

Antonina Baraniuc. Foto: Facebook.com

Potrivit portalului Moldova Curată, Ludmila Guzun a fost implicată într-un scandal legat de alegerea directorului spitalului raional Ungheni. Fostul director al spitalului, Lidia Crăciun, membră a PLDM, a acuzat-o pe Ludmila Guzun că în calitate de membră a comisiei de concurs, alături de fosta ministră a Sănătăţii, Ruxanda Glavan, ar fi favorizat un candidat PDM la această funcţie. Atunci președinta raionului Ungheni a respins acuzațiile.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, candidata PDM indică venituri în mărime de circa 621 de mii de lei din salariul său și al soțului, indemnizații și pensii. Guzun a mai trecut pe hârtie un teren extravilan de șase ari, un apartament de 70 de metri pătrați și un automobil.

A doua în lista candidaților la funcția de parlamentar în circumscripția Ungheni este Antonina Baraniuc, secretar-referent la Organizația Teritorială Ungheni a Partidului Șor.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Antonina Baraniuc a trecut venituri de 118 mii de lei din salariul său și al soțului și din pensie. Ea a mai raportat două terenuri agricole și unul intravilan, o casă de locuit, două apartamente și un spațiu comercial. Baraniuc mai are în proprietate patru autoturisme, fiecare evaluat la câte 10 mii de lei.

Ghenadi Mitriuc. Foto: socialistii.md

Ghenadi Mitriuc, numărul trei în buletinul de vot în circumscripția Ungheni, este deputat în fracțiunea PSRM din Parlament. El a fost consilier independent în Consiliul Orășenesc Ungheni, după care viceprimar al aceluiași oraș. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că Ghenadi Mitriuc este pasionat de automobile și, până a ajunge deputat, deținea, conform declarației de avere pentru 2014, nu mai puțin de opt autoturisme: un Peugeot, un Volkswagen Golf, un Volkswagen Passat, patru Mercedesuri, dintre care unul îl conducea prin mandat, și o remorcă rulotă Helmut Knaus. La distanța de trei ani, din declarația de avere au dispărut Volkswagen-urile, Mercedes-ul condus prin mandat a intrat în proprietate în 2017 contra sumei de 35.000 de lei și, în același an, cu aceeași valoare, a mai fost procurat un automobil de model Toyota Verso fabricat în 2011. Prețul de piață al acestei mașini este de câteva ori mai mare. În campania electorală pentru prezidențialele din 2016, deputatul a donat pentru Igor Dodon 33.550 de lei. Ghenadi Mitriuc este și cetățean al României. Originar din raionul Ungheni, el a depus actele pentru redobândirea cetățeniei române în anul 2003 şi a obținut acest drept în anul 2004. Mitriuc menționează în CV-ul său că știe limbile rusă, franceză și engleză și, deși este cetățean român, s-a remarcat prin replici dure la adresa României. După ce președintele Igor Dodon a refuzat în 2017 să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a reînaintat inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale. Despre alte „pete” din biografia lui Ghenadi Mitriuc, citiți într-un articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Haralampie Chirilov. Foto: unghiul.com

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Mitriuc indică venituri în mărime de 460 de mii de lei din salariul de parlamentar, precum și din vânzarea a două autoturisme. El a mai trecut pe hârtie șase terenuri și 1/2 cotă parte din altele două, o casă de locuit, un apartament, un garaj, un spațiu comercial și două construcții. În garajul deputatului sunt parcate cinci automobile, un camion Mercedes, dar și o rulotă Helmut Knaus. Petru toate acesta a indicat prețuri simbolice, cuprinse între 10 mii și 35 de mii de lei. La capitolul datorii, Mitriuc a menționat un credit în valoare de 300 mii lei, contractat în 2013, scadent în 2023 cu o rată a dobânzii de 11% anual; 250 mii lei, credit contractat în 2014, scadent în 2019 cu o rată a dobânzii flotantă. De asemenea, are calitatea de fidejusor – persoană care garantează pentru împrumut – privind un credit contractat în 2014 de compania sa SRL Rincor-Prim, în valoare de 4,5 milioane lei, scadent în 2023. 

Haralampie Chirilov, președintele Uniunii Cooperativelor De Consum Din Ungheni și prim-secretarul Comitetului Raional Ungheni al PCRM, va lupta pentru fotoliul de deputat în circumscripția nr. 16 de pe poziția a patra.

Pentru ultimii doi ani, Chirilov a raportat încasări în mărime de 663 de mii de lei din salariul său și al soției, pensii și indemnizații. Alte 681 de mii de lei au intrat în bugetul familiei comunistului din darea în arendă a unor spații și drept venit din Întreprinderea Individuală Chirilov, pe care a fondat-o. Candidatul PCRM a mai declarat patru terenuri intravilane și două agricole, două apartamente, un garaj, trei spații comerciale, un depozit și o construcție. Valoarea totală a bunurilor imobile declarate de Haralampie Chirilov se cifrează la 6,8 milioane de lei. În ultimii doi ani el a contractat două credite a câte 100 de mii de lei fiecare, pe care trebuie să le întoarcă până în 2019, respectiv 2020, cu o rată a dobânzii de 10%.

Octavian ȚÎcu. Foto: Facebook.com

Următorul în buletinul de vot în circumscripția nr. 16 se poziționează candidatul din partea blocului electoral ACUM, Octavian Țîcu. Istoric și fost boxer profesionist, fost participant la Jocurile Olimpice (1996). Din 2003 ocupă mai multe funcții în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, de la șef de catedră până la cea de director al Institutului de Istorie şi Ştiinţe Politice a instituției de învățământ, potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat. Din anul 2012 este membru al Comitetului Executiv în proiectul internațional Sharing History Cultural Dialogues, Proiect al Uniunii Europene și EUROCLIO (Asociația Profesorilor de Istorie din Europa). În prezent este cercetător-științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei și conferențiar universitar la Facultatea Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova.

S-a implicat deschis în politică în anul 2013, când a deținut, pentru o scurtă perioadă, funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Iurie Leancă, fiind propus de Partidul Liberal. Când a plecat din funcție, acuzând unii factori de decizie de la Minister că ar comite fraude, premierul de atunci Iurie Leancă a afirmat că i-a propus lui Ţîcu postul de consilier pe probleme de tineret şi sport, dar că acesta a refuzat. În pofida acestor declarații, în martie 2015, Octavian Țîcu s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova, motivându-și decizia prin faptul că PPEM este „un partid antisistemic, de protest” și că are susținerea UE și a factorilor de decizie de la Bruxelles. La alegerile locale generale din 14 iunie 2015 Octavian Țîcu a fost ales consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. El a renunțat la funcție însă la două luni de la obținerea mandatului. Pe 20 august 2015, în cadrul ședinței consiliului raional Ungheni, Octavian Țîcu a anunțat că părăsește Partidul Popular European și și-a depus și mandatul de consilier raional, arătându-se nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional. În ultimii ani, Octavian Țîcu a avut un discurs critic la adresa guvernării, iar în iunie 2018 s-a alăturat protestelor împotriva guvernului, organizate de partidele pro-europene de opoziție.

Alexandru Brînza. Foto:ccrungheni.md

În declarația de avere depusă la CEC, candidatul arată că în ultimii doi ani a avut venituri de circa 700 de mii de lei din salariul său și al soției, dar și din publicarea unei cărți la editura ARC. Candidatul deține un apartament cu o suprafață de 128,3 metri pătrați, dobândit în anul 2015 și a cărui valoare ar fi de 739 de mii de lei. La bunuri mobile, Octavian Țîcu indică faptul că deține o mașină Ford Focus produsă în 2017 și cumpărată în 2019 cu circa 11 mii de euro.

Ultimul nume din buletinul de vot în circumscripția Ungheni este al lui Alexandru Brînză, vicepreședinte al raionului Ungheni, înaintat de Partidul Liberal. Potrivit CV-ului său de pe site-ul Consiliului Raional Ungheni, în perioada 2003-2007, Brînză a activat în calitate de marketolog la firma fondată de Iurie Chirinciuc, colegul său de partid, SRL Lefcons-Agro.

Pentru ultimii doi ani, Alexandru Brînză a declarat venituri de 769 de mii de lei din salariul său și al soției și din indemnizații. El mai raportează un teren intravilan, un apartament cu suprafața de 86 de metri pătrați, cumpărat în 2010 cu 50.888 de euro și o construcție. La capitolul bunuri mobile, vicepreședintele raionului Ungheni a trecut pe hârtie două autoturisme de model Citroen. În 2016 candidatul PL a contractat un credit în valoare de 70 de mii de lei, pentru o perioadă de patru ani, cu o rată a dobânzii de 12%. În 2018 el a mai luat un împrumut, în valoare de 200 de mii de lei, scadent în 2019.

UPDATE: Ulterior, Alexandru Brînză s-a retras din cursa electorală.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
11/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii