Circumscripția nr. 35, Căușeni: Cine sunt și ce avere declară candidații electorali

Mariana Colun
20/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 35, Căușeni, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament opt concurenți electorali: Grigore Repeșciuc (PDM), Oleg Cuciuc (PSRM), Veaceslav Nigai (Partidul Comuniștilor), Anatolie Zaremba (Partidul Șor), Anton Gamurar (blocul electoral ACUM), Ion Calmîc (Partidul Național Liberal), Zinaida Bolboceanu (Partidul Politic Democrația Acasă) și Tamara Ambroci-Ivanov, candidat independent, care ulterior s-a retras din cursa electorală.

Grigore Repeșciuc. Foto: moldovacurata.md

Primul în buletinul de vot la Căușeni este Grigore Repeșciuc, primarul orașului Căușeni, înaintat de Partidul Democrat. Repeşciuc se află la cârma oraşului Căuşeni din 2011. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM.

Până în 2011 a fost inspector al poliției rutiere (1986-2004), șeful secţiei de examinare şi evidenţă a transportului Căuşeni, comisar de poliție al raionului (2007-2008) şi şef al Direcţiei stări excepţionale zonale. La ultimele alegeri s-a promovat în campanie alături de soție, cu sloganul: „Alege familia Repeșciuc”. Soția sa a obținut al treilea mandat de consilier orășenesc, fiind candidat independent. Ca și soțul primar, Aurelia Repeșciuc a aderat ulterior la PDM.

Mai mulți consilieri orășenești au cerut, în vara lui 2016, Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să se pronunțe dacă această situație nu este conflict de interese. Mai ales că o fostă angajată a sesizat că Aurelia Repeșciuc a votat în consiliu atunci când era vizat direct soțul său, lucru care ar contraveni legii. ANI însă nu a activat din august 2016 din cauza procesului de reformare, de aceea încă nu s-a expus pe acest cazÎn vara anului 2018, soția sa, devenit cetățean de onoare al orașului, iar primarul a motivat în ședința respectivă că pledează ca toți consilierii orășenești care au trei și mai multe mandate să primească acest titlu.

Potrivit portalului Moldova Curată, în anii 2017 și 2018 Primăria a încheiat contracte cu firma socrului primarului, Dragoș Camenșcic SRL, în valorare totală de aproximativ 700 mii lei, pentru deservirea iluminatului stradal și deservirea veceurilor publice din oraș. La începutul anului 2018 un alt contract Primăria a acordat firmei soției primarului, Galaxia-Parc, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”. Pe aceste cazuri, la solicitarea portalului Moldova Curată și a Procuraturii Anticorupție (PA), în decembrie 2018 ANI a pornit un control în privința lui Grigore Repeșciuc. PA a cerut examinarea faptelor sub aspectul art. 312/2 Cod Contravențional, conflictul de interese. ANI a confirmat pornirea controlului, dar încă nu a emis o decizie pe acest caz. Primarul a declarat atunci că agentul economic respectiv a fost ales de către grupul de lucru, iar el nu a influențat alegerea.

În luna iulie 2018 Grigore Repeșciuc și-a angajat ginerele la Primărie, în calitate de șofer, lucru ce contravine legii. Într-un interviu însă pentru postul TV local Studio-L, el a anunțat că ginerele său lucrează în calitate de „ajutor al primarului” și că îl pregătește pentru ca acesta să preia conducerea primăriei. Grigore Repeșciuc a spus că nu vede un conflict de interese în această situație, întrucât ginerele său nu este „responsabil financiar”. Despre dosarele în care este vizat Grigore Repeșciuc, citiți într-un articol amplu realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Grigore Repeșciuc a raportat venituri de 1,2 milioane de lei din salariul său și al soției, vânzarea unui automobil, indemnizația de consilier, pensie și dividendele dintr-o afacere pe care a fondat-o. Repeșciuc a mai raportat trei terenuri agricole, două apartamente, o casă de locuit de 208,6 metri pătrați și un garaj. Primarul de la Căușeni nu indică valoarea bunurilor imobile. El mai este proprietarul unui automobil de marcă Toyota, cumpărată anul trecut cu 170 de mii de lei și are în posesie și folosință un Mercedes.

Oleg Cuciuc. Foto: socialistii.md

Următorul în buletinul de vot este deputatul socialist Oleg Cuciuc. Pe când era vicepreședinte al raionului Căușeni, Oleg Cuciuc, a migrat la socialiști de la PCRM în noiembrie 2012. Este de profesie inginer tehnolog și președinte al organizației teritoriale a PSRM. Oleg Cuciuc a figurat pe locul 28 în lista candidaților PSRM la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 și nu a reușit să intre din prima în Parlament. Totuși, după demisia lui Andrei Neguță, care a devenit consilier al lui Igor Dodon și apoi ambasador al R. Moldova la Moscova,  Cuciuc a fost validat și el de Curtea Constituțională, astfel că în decembrie 2016, acesta și-a preluat mandatul de deputat.

Oleg Cuciuc a donat sume importante la partid. La alegerile parlamentare din 2014, Cuciuc a donat 93.740 de lei. La fel de generos, Cuciuc a donat în campania prezidențială pentru Igor Dodon suma 73.761 de lei. Mai multe detalii despre finanțarea campaniei lui Dodon pot fi găsite într-o anchetă amplă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

În ultimii doi ani, Oleg Ciuciuc a câștigat 343 de mii de lei din salariu și indemnizații. El a mai trecut pe hârtie două terenuri și diferite cote părți în cinci apartamente. Oleg Cuciuc este proprietarul a trei automobile cu o valoare totală declarată de doar 111 mii de lei.

Veaceslav Nigai. Foto: unimedia.info

De pe poziția a treia va lupta pentru un loc în Legislativ reprezentantul Partidului Comuniștilor, Veaceslav Nigai. El este vicepreședintele raionului Căușeni. Acesta a candidat anterior din partea PCRM la alegerilor locale pentru funcția de primar de Căușeni, dar și la alegerile parlamentare din 2014, însă nu a acces în Parlament. În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Veaceslav Nigai a indicat venituri din salariu și indemnizații în mărime de 361 de mii de lei. El a mai raportat trei loturi de pământ, un apartament și un garaj. Totodată, Nigai este proprietarul unui automobil în valoare de 100 de mii de lei.

Anatolie Zaremba. Foto: alege2019.md

Pe locul 4 în buletinul de vot în circumscripția Căușeni se situează Anatolie Zaremba, înaintat de Partidul Șor. În prezent este ales local independent în Consiliul Raional Căușeni. Anterior a fost primar al orașului Căușeni. Este pensionar și nu are un loc de muncă. În declarația de avere pentru 2017-2018, Anatolie Zaremba a indicat venituri de 215 mii de lei, din pensii, indemnizații și vânzarea unor bunuri. El are două autoturisme, un apartament și o casă de locuit pe care a moștenit-o.

Anton Gamurar. Foto: acum.md

Următorul în buletinul de vot este Anton Gamurar, înaintat de blocul electoral ACUM. Este general-maior de poliție, a luptat în războiul de pe Nistru și a participat la formarea trupelor speciale ale Ministerului de Interne. Între 1991 și 1997 a condus Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”. În prezent este pensionar.

Unicele venituri trecute în declarația de avere pentru 2018 a lui Anton Gamurar sunt pensia sa și a soției - 315 mii de lei. Candidatul a trecut pe hârtie un teren și o casă de locuit de 308 metri pătrați.

Ion Calmîc. Foto: Facebook.com

Ion Calmîc, înaintat de Partidul Național Liberal, este următorul în buletinul de vot. Calmîc este secretar general al Partidului Național Liberal. Acesta este licențiat în business și administrare. Potrivit declarației de avere, candidatul PNL nu are terenuri, nici mașină, iar în 2016 și-a cumpărat un apartament de 62,2 metri pătrați, pentru care a achitat 549 de mii de lei. 274 de mii de lei din salarii și indemnizații constituie veniturile lui Ion Calmîc pentru ultimii doi ani.

Zinaida Bolboceanu. Foto: Youtube.com

Ultima în buletinul de vot din circumscripția Căușeni este Zinaida Bolboceanu, candidata Partidului „Democrația Acasă”. Ea este cântăreață de muzică populară. În prezent activează în calitate de conferențiar universitar interimar la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În declarația de avere pentru 2017-2018, Zinaida Bolboceanu a trecut venituri de 381 de mii de lei și 40 de mii de RON din salariul său și al soțului, pensie și din activitatea artistică. Ea a mai raportat o jumătate dintr-un teren primit donație, un alt lot de pământ moștenit, o casă de locuit și un automobil de marcă Kia, pentru care a plătit 60 de mii de lei.

În circumscripția Căușeni își anunțase candidatura și Tamara Ambroci-Ivanov. Ulterior însă a decis să se retragă din cursa electorală.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
20/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii