Circumscripția nr. 36, Ștefan-Vodă: Cine sunt și ce averi declară candidații

Mariana Colun
20/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 36, Ștefan-Vodă, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament patru concurenți electorali: Nicolae Molozea (PDM), Alexandru Jolnaci (PSRM), Natalia Tcacenco (Partidul Șor) și Andrei Dînga (blocul electoral ACUM).

Nicolae Molozea. Foto: candidat.md

Nicolae Molozea, candidatul Partidului Democrat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 36, este președintele raionului Ștefan-Vodă. Din februarie până în iulie 2015 a fost deputat în Parlament, în fracțiunea Partidului Democrat. A acces în Legislativ fiind al 22-lea în lista PD. Până a ajunge în Parlament, timp de două mandate consecutiv a fost consilier raional la Ștefan-Vodă din partea Partidului Comuniștilor, fiind ales în 2007, respectiv 2011. A fost preşedintele comisiei raionale pentru buget şi atragerea investiţiilor, membru al Consiliului administrativ al Incubatorului de Afaceri Ştefan-Vodă. În prezent este preşedinte al Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud. Deține o afacere cu activități în domeniul petrolier, care îi aduce dividende de sute de mii de lei. Molozea a ajuns în vizorul presei pentru că a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, dar și pentru donațiile generoase pe care le-a făcut la partid. 

La sfârșitul lui 2015 presa a scris că Nicolae Molozea a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, el fiind președinte de raion și, totodată, administrator al unei companii, lucru interzis prin lege. Această incompatibilitate a fost prezentă şi atunci când el a fost deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, potrivit portalului Moldova Curată. Ziariștii făceau trimitere la documente de la Camera Înregistrării de Stat, care demonstrau că Molozea a fost nu doar fondator unic al firmei IVS-Lux SRL, dar şi administrator.

Nicolae Molozea a făcut în ultimii ani donații de zeci de mii de lei către formațiunile care l-au promovat. În campania electorală din iulie 2009, Molozea a făcut o donație în valoare de 6.000 de lei către PCRM, formațiune politică din care făcea parte în acel moment. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, candidatul a donat  95.000 de lei pentru Partidul Democrat. La alegerile locale din 2015, pe atunci viitorul președinte al raionului Ștefan-Vodă, a donat Partidului Democrat 90.000 de lei. Această sumă este echivalentă cu cea care figurează în raportul PD privind donațiile făcute către partid pe parcursul anului 2015. În 2016, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, Molozea a donat 20.000 de lei pentru partid. Despre alte „pete” din trecutul lui Nicolae Molozea, citiți într-un amplu articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Alexandru Jolnaci. Foto: socialistii.md

În ultima declarație de avere și interese personale depusă de Nicolae Molozea, pentru anii 2017-2018, acesta a indicat venituri de 540.000 de lei din salariul său și al soției, dividende în mărime de 260.000 de lei, precum și o indemnizație de 6.400 de lei. La capitolul terenuri au fost trecute trei loturi, iar la categoria clădiri și construcții a raportat o casă de locuit de 150 de metri pătrați și un apartament de 65 de metri pătrați, un garaj de 28,1 metri pătrați și un imobil de 15,5 metri pătrați, moștenite în 1999, precum și un apartament de 70 de metri pătrați, cumpărat în 2013 cu 350.000 de lei. 

Următorul în buletinul de vot este socialistul Alexandru Jolnaci, consilier raional în Ștefan-Vodă și lider al organizației teritoriale. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Jolnaci vine în politică din domeniul businessului. A aderat la PSRM în 2014. De-a lungul activității, a ocupat mai multe funcții. Din 1975 până în 1977 a fost responsabil de exploatarea drumurilor. Ulterior, în perioada 1979-1982 a lucrat la Parcul de Autobuze din Tiraspol, iar din 1982 până în 2000 – în Parcul de Autobuze din Chișinău. Din 2000 până în prezent este antreprenor privat, director al Întreprinderii Individuale care îi poartă numele. Totodată, din 2015 până în prezent este director al Societății cu Răspundere Limitată Verhovțevo Trans. Potrivit cec.md, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014 Alexandru Jolnaci a donat 80 500 lei, iar la alegerile prezidențiale din 2016 – alte 58 200 de lei.

Natalia Tcacenco. Foto: Facebook.com

Alexandru Jolnaci a indicat pentru ultimii doi ani încasări de doar 35 de mii de lei din salariul său, pensia soției, indemnizația de consilier și dividendele de la Combinatul auto N4. Candidatul socialiștilor a mai raportat o casă de locuit de 89 de metri pătrați, alte trei bunuri imobile, dar și un Mercedes, procurat în 2014 cu peste un milion de lei.

Natalia Tcacenco este candidata Partidului Șor la funcția de deputat în circumscripția Ștefan-Vodă și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a treia. De profesie e pedagog, însă pe site-ul CEC nu indică niciun loc de muncă. 

Andrei Dînga. Foto: acum.md

Potrivit declarației de avere pentru 2017-2018, Natalia Tcacenco a raportat venituri salariale de la compania SRL Ceinat, în mărime de 36 de mii de lei, la care se adaugă salariul soțului, de 29 de mii, dar și pensii în mărime de aproape 40 de mii de lei. Ea a mai raportat un automobil de model Toyota, în valoare de trei mii de euro. Conform documentului prezentat la CEC, candidata Partidului Șor nu are niciun tere și nicio locuință.

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește candidatul blocului electoral ACUM, Andrei Dînga, economist de profesie și conducător al companiei pe care a fondat-o, Ecoalimentprim SRL, specializată în agricultură. Și-a făcut studiile la București și în Marea Britanie, unde a activat în cadrul mai multor companii.

Împreună cu soția sa, Andrei Dînga a agonisit în ultimii doi ani 118 mii de lei și 80 de mii de lire sterline. Potrivit declarației de avere prezentate la CEC, Dînga mai are în proprietate 52 de terenuri arabile și patru depozite, unul dintre care îi revine în proporție de 50%. Candidatul nu a declarat nicio locuință și niciun autoturism.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
20/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii