Circumscripţia nr. 37, Răzeni: Trecutul şi averea celor cinci candidaţi electorali

Natalia Cozma
20/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

Pe lista electorală în circumscripţia 37, Răzeni, figurează cinci candidaţi. Primul în buletinul de vot va fi democratul Ion Sula, director general la Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor. Acesta este urmat în buletinul de vot de candidatul PSRM, Nicolae Pascaru şi de Ştefan Bivol, candidatul comuniştilor. Numărul patru în buletinul de vot este actorul Avelin Tabarcea, acesta candidând din partea Partidului Şor. Pe ultimul loc în buletinul de vot este reprezentantul Blocului Electoral ACUM, Petru Frunze, primarul satului Puhoi.

Ion Sula. Foto: ansa.gov.md

Ion Sula este directorul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, fiind numit în această funcţie în decembrie 2018, după ce fostul şef al instituţiei, Gheorghe Gaberi, şi-a dat demisia. Ion Sula a fost anterior ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Guvernele Gaburici și Streleț. Pe atunci Sula era membru al Partidului Liberal Democrat. A aderat la PDM la finele anului trecut. 

Este pentru a doua oară când Ion Sula conduce ANSA, el deţinând această funcţie şi în 2014-2015. Între 2013 și 2014 a fost viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din partea Partidului Liberal Democrat. Anterior, între 2009 și 2013, a mai activat în cadrul Ministerului Agriculturii în Direcția generală de dezvoltare a politicilor sectoriale și siguranța alimentelor și Direcția de politici de piață a produselor de origine vegetală.

În declaraţia de avere pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în calitate de candidat electoral, Ion Sula a declarat zero venituri pentru sine şi un salariu de 56 de mii de lei pentru soţia sa, care este angajată în Gospodăria Ţărănească „Ion Sula” înregistrată în satul Costești, Ialoveni, localitatea de baștină a candidatului. Sula mai declară un venit de 100 de mii de lei din vânzarea unui imobil. În document este indicată o casă de locuit şi alte zece bunuri imobile, inclusiv nefinisate, fără a fi specificat despre ce bunuri este vorba. Sula a mai declarat un BMW produs în 2009 pe care îl deţine din 2014 şi a cărui valoare nu o declară. Familia sa are afaceri în domeniul pe care îl profesează, având în proprietate mai multe terenuri, acolo unde cultivă legume, creşte răsad de legume şi fructe în sere. Gospodăria Țărănească, la fondarea căreia a participat Ion Sula și care acum e condusă de tatăl său, a beneficiat în anii cât democratul activa în domeniul agriculturii, de subvenții substanțiale de la stat, inclusiv asistență din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli.     

Nicolae Pascaru. Foto: sputnik.md

Nicolae Pascaru, candidatul socialiştilor pentru circumscripţia Răzeni este profesor de sport şi preşedintele Federației „Voievod”, Criuleni. Potrivit CV-ului candidatuluiîn perioada 1995 – 1998, Pascaru a fost angajat al Detașamentului Special de Pază în cadrul MAI. În anii 1998 – 2002 a activat în calitate de profesor-antrenor al Federaţiei de Taekwondo, iar în 2002-2003, ca profesor-antrenor la Universitatea de Studii Umanistice. Ulterior, în 2007 a devenit președinte al Federaţiei de Luptă Naţională VOIEVOD și lider al Mișcării de Tineret VOIEVOD.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC în calitate de concurent electoral, în 2017, Pascaru este proprietarul unui apartament cu suprafața de 98,4 metri pătrați, pe care l-a achiziționat în 2011 contra a 663 de mii de lei, dar și al unei case de locuit cu acareturi, pe care le-a moștenit acum șapte ani. El a devenit proprietarul unei construcții nefinalizate de 150 de metri pătrați, al cărei preț nu-l indică. Acesta mai deține șase terenuri extravilane și două loturi intravilane, precum și două automobile – un BMW X3, estimat la doar 10 mii de lei, și un Mitsubishi Outlander, evaluat la cinci mii de euro. Salariul pentru ultimii doi ani raportat de Nicolae Pascaru este de 108 mii de lei. Alte 10 mii de dolari au intrat în bugetul familiei socialistului din remitențe. 

Ștefan Bivol. Foto: comunist.md

Ştefan Bivol, candidatul comuniştilor pentru circumscripţia Răzeni, este director la SRL Velros –Trans, companie la care familia candidatului deține o cotă de participare de 100%. Acesta a mai candidat pe lista PCRM şi la alegerile din 2014, dar şi la cele din anul 2010. A fost ales vicepreședinte al raionului Ialoveni pe probleme economice după alegerile locale din 2011. În octombrie 2013, acesta a fost demis din funcţie de consilierii raionali în cadrul schimbării conducerii Consiliului raional. Bivol a contestat în judecată demiterea sa şi a fost restabilit în funcţie, Consiliul fiind obligat să-i achite salariul de vicepreședinte pentru mai bine de un an şi jumătate.

Candidatul a declarat (pentru 2017-2018) un venit de 127 de mii de lei din salariu său şi puţin peste 54 de mii de lei din leafa soţiei. În declaraţie sunt incluse trei terenuri, toate achiziţionate în anul 2005 şi un apartament de peste 90 metri pătraţi, cu valoarea declarată de peste 383 de mii de lei, dobândit în 2007. Candidatul mai are în proprietate un automobil LADA, produs în 1985.

SRL Neo Zi, firmă de la care a declarat venituri salariale a figurat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. În materialul realizat s-a arătat că firma respectivă a fost unul din sponsorii Partidului Comuniştilor la alegerile parlamentare, după ce a făcut afaceri cu statul. Doar în a doua jumătate a anului 2014, SRL „Neo Zi” a încheiat cu primării din raionul Ialoveni contracte în valoare de peste un milion şi jumătate de lei. În declaraţia depusă la CEC, Bivol a indicat un venit de 2400 lei din înstrăinarea cotei părţi deţinute de soţia sa la SRL Neo-Zi.

Avelin Tabarcea. Foto: Facebook.com

Avelin Tabarcea, reprezentantul Partidului Șor în circumscripţia nr. 37 este actor la Teatrul Republican „Luceafărul”, dar și prezentator al talk-show-ului matinal „Bună dimineața” la „Televiziunea Centrală”, deţinută de Ilan Şor.

Conform declaraţiei de avere şi interese pentru 2017 – 2018, Tabarcea a obținut în această perioadă un salariu de aproape 17 mii de lei din funcția de actor. Candidatul nu indică venituri din alte surse și declară că soția sa nu a ridicat niciun salariu în această perioadă, ci doar o indemnizație de 23 de mii de lei. Familia deține un apartament de 57 de metri pătrați, obținut prin testament în 2017 și un automobil de model Toyota Avensis, procurat în 2017 cu 10 mii de lei.

Petru Frunze. Foto: acum.md

Lista candidaţilor de pe circumscripţia Răzeni este încheiată de candidatul Blocului Electoral ACUM, Petru Frunze, primar al satului Puhoi, funcţie pe care o deţine din 2011. La alegerile din 2015 a fost singurul candidat la această funcţie, neavând niciun concurent. Anterior acesta a activat în calitate de avocat, iar în prezent este președinte al Organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Acțiune și Solidaritate. La alegerile parlamentare din 2014, Frunze a candidat de pe poziţia a 93-a pe listele PLDM.

Candidatul Blocului ACUM declară pentru ultimii doi ani un salariu de peste 133 de mii de lei, 42 de mii de lei obținuți din vânzarea unui automobil de model Mitsubishi Colt, dar și o indemnizație pentru creșterea copilului de 26 de mii de lei. În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC, candidatul ACUM a inclus patru terenuri și o casă de locuit de 150 de metri pătrați, pe care a moștenit-o. Familia candidatului are în posesie un automobil de model Hyundai Santa Fe, dar și alte două automobile, procurate în 2014 și, respectiv, 2018: un Mitsubishi Colt și un Renault Megane. Petru Frunze declară și o cotă-parte de 1/2 din Lexprom Plus, la care este fondator, și care este specializată în activități de agrement.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Natalia Cozma
20/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii