Circumscripția nr. 38, Hâncești: Cine sunt și ce avere declară candidații electorali

Julieta Savițchi
20/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești, pentru voturile cetățenilor se vor duela patru candidați: Alexandru Botnari din partea PDM, Perțu Victor, de la Partidul Șor, Petru Corduneanu, de la PSRM, și Grigore Cobzac, candidatul Blocului Electoral ACUM.

Alexandru Botnari. Foto: vipmagazin.md

Alexandru Botnari este primar al municipiului Hâncești din 2003 și vicepreședinte al Partidului Democrat. Între 2003 și 2009, a fost candidat independent, după care a aderat la Partidul Democrat. Capitolul care iese în evidență în declarațiile de avere ale primarului de Hâncești sunt datoriile. Conform declarațiilor sale de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, el a contractat o serie de credite: în 2006 – 450.000 de lei, cu scadența în 2021; în 2011 – 400.000 de lei, cu scadența în 2031 și în 2012 – 100.000 de lei, scadent în 2014. Acesta din urmă a fost restituit în 2017.

Curtea de Conturi a constatat în 2011, potrivit portalului Moldova Curată, că primarul Botnari a împrumutat pentru folosință de la o întreprindere municipală de amenajare a teritoriului un autoturism de lux, Audi Q7, la mâna a doua, contra sumei de 450.000 de lei. Primăria a plătit între 2009 și 2010 pentru întreținerea acestei mașini peste 200.000 de lei. Mașina a fost luată inițial doar pentru folosință, iar contabilitatea Primăriei Hâncești nu ar fi dispus de documente care ar fi justificat tranzacția. „Ca urmare, cele relatate denotă că Primăria Hânceşti a ascuns faptul că a împrumutat automobilul pentru deservirea primarului ca cheltuieli de amenajare a teritoriului!”, se menționează în hotărârea Curții de Conturi.

În decursul mandatelor sale, potrivit unei anchete realizate de portalul Moldova Curată, firma primarului de Hânceşti, Petrocub&CO SRL, a obținut contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitaţiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400.000 de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hânceşti. La rândul său, Botnari a spus că aceste concursuri de achiziţii au fost transparente și că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

Un alt capitol la care a reușit să se individualizeze primarul de Hâncești este spațiul public. El a numit o stradă în cinstea soacrei sale, Nadejda Odobescu. O altă stradă din municipiu a fost numită în cinstea tatălui primarului, Chiril Botnari. Conducătorul orașului a afirmat că tatăl său a avut deopotrivă merite deosebite, a deținut funcția de architect al orașului pe parcursul mai multor ani. Totodată, vicepreşedintele pedist a semnat o dispoziţie prin care i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Hânceşti controversatului personaj Grigori Kotovski, se menționează într-un articol publicat în Jurnal de Chișinău. Despre alte detalii din biografia lui Alexandru Botnari aflați dintr-un articol amplu realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Pentru 2017-2018, Botnari a trecut un venit în valoare de 321 de mii de lei, din salariul său și al soției. A mai introdus în declarația de avere o casă de locuit de 106,1 metri pătrați cu o construcție accesorie.

Victor Perțu. Foto: Facebook.com

Victor Perțu a deținut mai mulți ani funcția de șef al serviciului juridic al Preturii Ciocana din Chișinău. În prezent, este șef interimar al Regiei Apă-Canal Orhei, numit în funcție după alegerile locale din 2015, la scurt timp după ce Șor s-a instalat în fotoliul de primar. Concomitent, Perțu mai profesează și avocatură, activând în cadrul Baroului Aociat de avocați „Partenerii Justiției”.

Victor Perțu a raportat la CEC pentru anii 2017-2018 venituri salariale de 304 mii de lei de la Apă-Canal Orhei, iar 174 de mii le-a obținut din onorariile de avocat. Totodată, Perțu a mai primit 1.500 de euro, „remitențe de peste hotare pentru rudele de la țară”. Candidatul Partidului Șor și-a procurat în 2018 un apartament cu suprafața de 91 de metri pătrați, care l-a costat puțin peste 466 de mii de lei. Potrivit declarațiilor de avere, Perțu a locuit până atunci într-un apartament cu suprafața de 21,5 metri pătrați, procurat în 2002 cu 8.907 lei. În 2015, Victor Perțu și-a procurat un automobil de model BMW, produs în 2009, care l-a costat 14 mii de euro. În 2018, candidatul Partidului Șor a contractat un credit de 450 de mii de lei, cu dobânda anuală de 7 la sută, scadent peste 20 de ani. Perțu mai deține și un cont de deponent, cu 57 de mii de lei.

Petru Corduneanu. Foto: socialistii.md

Petru Corduneanu a ocupat în perioada guvernării comuniste diferite funcții în cadrul Ministerului de Interne. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, în timpul revoltei din aprilie 2009 el deținea funcția de șef al Direcției Generale Poliție Ordine Publică. După schimbarea guvernării, în anul 2009, s-a pensionat, fiind urmărit penal în baza unui denunț al deputatei Valentina Cușnir, care l-a acuzat că i-a fracturat mâna în noaptea de 7 aprilie 2009. Corduneanu a fost achitat definitiv în 2017, pe motiv că nu el este cel care a agresat-o pe Cușnir. Fosta deputată a depus o plângere la CtEDO.

După alegerile locale din 2015 a devenit consilier municipal în Capitală pe lista Partidului Socialiștilor, iar în luna iulie 2017 a devenit deputat, după decesul parlamentarei socialiste Irina Mîzdrenco, fiind următorul pe lista socialiștilor. La alegerile parlamentare din 2014 Petru Corduneanu a donat în trei tranșe Partidului Socialiștilor o sumă totală de 271,5 mii de lei, fiind trecut în listele de donatori ca pensionar MAI. 

În declarația de venituri și interese personale pentru 2017-2018, Petru Corduneanu a raportat venituri de 505 mii de lei din salariu, pensii și indemnizații și două apartamente: primul cu o suprafață de 165 de metri pătrați, dobândit în anul 2008 și care ar valora peste 1,2 milioane de lei și al doilea, de 74 de metri pătrați, primit drept donație în 2009. În 2016, socialistul și-a procurat un autoturism Skoda Superb Sedan, produs în anul 2010, care ar valora doar 10 mii de lei. Începând cu anul trecut, conduce o mașină de aceeași marcă prin mandat.

Grigore Cobzac. Foto: acum.md

Grigore Cobzac a intrat în posesia primului mandat de deputat în 2010, dar a renunțat la el, în favoarea funcției de președinte al raionului Hâncești. Conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, a revenit în Parlament patru ani mai târziu, în 2014, pe listele aceluiași partid – PLDM, fiind al 12-lea pe listă. În acest timp a fost membru al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, dar și președinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activității Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” în legătură cu informațiile referitoare la organizarea de către angajații întreprinderii a transportării ilegale în afara teritoriului Republicii Moldova a substanțelor interzise .

Grigore Cobzac a fost subiectul unei anchete realizate de Ziarul de Gardă în 2016. Publicația scria că în anii 2011-2014, perioadă în care Grigore Cobzac a deținut funcția de președinte al raionului Hâncești, întreprinderea Digricom, administrată de fiul său, a obținut cel puțin 35 de contracte cu o valoare peste 25 de milioane de lei cu instituțiile statului și că din 2015, de când Grigore Cobzac nu mai era președinte de raion, firma nu a mai câștigat nicio licitație.

Potrivit declarației de avere și interese personale plasată pe pagina Comisiei Electorale Centrale, Grigore Cobzac a trăit în ultimii doi ani din banii câștigați din funcția de deputat. În total, a obținut un venit salarial de 303 mii de lei. Soția sa a avut o pensie totală de 62 de mii de lei. Aceasta a mai obținut din arenda unui teren agricol al SRL Mereșagro două mii de lei. Cobzac nu declară dividende sau alte venituri, deși este asociat în două companii care se ocupă de construcții și producerea de energie. Candidatul este, din 1989, proprietarul unui teren intravilan a cărui valoare este de 72 de mii de lei. Familia Cobzac mai are în proprietate trei terenuri agricole, dobândite în anul 2000, un garaj de 30,2 metri pătrați, procurat în 1989, o casă de locuit și o construcție de 59,8 metri pătrați.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
20/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii