Circumscripția nr. 39, Sărata Galbenă: Cine sunt și ce avere declară cei cinci candidați electorali

Natalia Cozma
21/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția uninominală nr. 39, Sărata Galbena, sunt incluşi cinci candidaţi electorali. Primul pe listă este democratul Ghenadie Buza, preşedintele raionului Hânceşti. Acesta este urmat în buletinul de vot de Victor Terente, reprezentantul Partidului Şor. Olesea Brînză, secretară executivă a Oficiului Teritorial Hânceşti al PSRM este candidata socialiştilor în această circumscripţie. Numărul patru în buletinul de vot este Chiril Moţpan, secretarul general al Blocului Electoral ACUM. Lista este încheiată de conferențiarul universitar, Semion Roşca, reprezentantul liberalilor.

Ghenadie Buza. Foto: moldova25.md

Ghenadie Buza este de profesie medic-chirurg și a activat în Spitalul Raional Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentant al Partidului Democrat (PDM). A fost ales în funcția de președinte al raionului Hâncești pe 17 iulie 2015. Pentru candidatura sa au votat consilierii raionali ai PDM, PL și ai Blocului „PPEM - Iurie Leancă”, care au anunțat că ar fi format o Coaliție, dar și câte trei reprezentanți ai PCRM și PSRM. În total, Buza a obținut 21 de voturi din totalul celor 35 disponibile. Consilierii liberal-democrați din Consiliul raional Hâncești, în momentul când s-a votat președintele raionului, au acuzat că negocierile ar fi fost înlocuite cu „metode de șantaj și cumpărare” și au refuzat să participe la procedura de vot.

În luna iulie 2018, deputatul Grigore Cobzac, originar din raionul Hâncești, l-a acuzat pe Ghenadie Buza, într-un text publicat pe portalul Anticoruptie.mdcă acesta ar participa la o schemă de racolare în PDM a primarilor din raion. „Schema se implementează simplu – activiștii PD din teritoriu semnalează în scris sau oral asupra domeniului de activitate al persoanei care trebuie convertită la PD. O fac fie la partid, fie direct organelor de anchetă. Reacția este una fulgerătoare și apare dosarul penal sau controlul financiar. La scurt timp după asta, „clientul” este vizitat de o echipă de la partid din patru-cinci oameni în frunte cu președintele raionului, Ghenadie Buza, și reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ion Mereuță. Oferta-i simplă – „hotărâm întrebarea”, dar treci la PDM. La un asediu mai lung au cedat majoritatea celor abordați”, acuza Grigore Cobzac.

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, Ghenadie Buza a donat pentru candidatul PDM, Marian Lupu, retras ulterior din cursă, suma de 70 de mii de lei, în condițiile în care, în acel an, familia sa a raportat venituri de 257 de mii de lei (aproape ⅓ din venituri au fost donate partidului), se arată în profilul candidatului electoral, realizat de reporterii de la portalul Moldova Curată.

În declarația de avere și interese depusă de Ghenadie Buza la Comisia Electorală Centrală, candidatul indică faptul că, împreună cu soția sa, în perioada 2017-2018, a încasat venituri de 746  de mii de lei din salariul său și al soției. El a beneficiat și de o indemnizație în valoare de 24,2 mii de lei de la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, dar și de un „ajutor material” în valoare de 20 de mii de lei de la Consiliul Raional Hâncești. 26 de mii de lei constituie pensia, iar alte 50 de mii de lei au intrat în bugetul familiei din vânzarea unui automobil.

Victor Terente. Foto: Facebook.com

Candidatul partidului Şor, Victor Terenti,  este antreprenor individual. În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC, acesta a indicat un venit de 120 mii euro pentru ultimii doi ani. În aceeaşi perioadă, soţia sa a adus în familie 30 mii de euro. Famila deţine o casă de locuit cu suprafaţa de peste 180 metri pătraţi şi valoarea declarată de peste 653 mii de lei. Familia deţine un BMW X5, produs în anul 2011 şi achiziţionat în 2014 cu 38 mii de euro.

Olesea Brînza. Foto: socialistii.md

Candidata PSRM, Olesea Brînză, este secretară la Organizația Teritorială Hânceşti a socialiştilor. În același timp, ea este consilier din partea PSRM în satul Obileni, raionul Hâncești. În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC pentru anii 2017-2018, candidata a indicat un salariu de peste 174 de mii de lei. Aceasta mai deţine un teren intravilan a cărui valoare nu o indică şi o casă de locuit cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi. În declaraţie se regăsesc şi două automobile, un Woltsfagen produs în 1999 cu valoarea declarată de 15 mii de lei şi un VAZ, produs în 1986, care ar valora o mie de lei (!). Candidata are un credit de 100 de mii de lei, contractat în anul 2017, cu rata dobânzii de 13 %.

Chiril Moțpan. Foto: acum.md

Chiril Moțpan, candidatul blocului electoral ACUM în circumscripţia nr. 39 este secretar general al Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA). Până la implicarea în politică a făcut carieră în jurnalism și poliție. Este colonel în rezervă. Potrivit CV-ui său, publicat pe pagina web a partidului, Chiril Moțpan este originar din Seliște, Nisporeni, și a avut mai multe funcții de-a lungul carierei sale: lector superior la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM (2005-2007); redactor superior la Compania de Stat „Teleradio-Moldova” (1986 – 1992); șef al Drecției Comunicare și Relații cu Publicul din cadrul MAI (1992 – 2002) (2009-2013), se arată în profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Potrivit rapoartelor financiare ale PPDA, publicate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, Chiril Moțpan a donat partidului 10 mii lei în 2016în 2017 – 7.900 de lei; în 2018 - 2400 de lei – sub formă de bunuri donate sau achitate (contract); 2018 – 7.000 de lei pentru campania electorală a candidatului Andrei Năstase la alegerile pentru funcția de primar al mun. Chișinău.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Chiril Moțpan a trecut venituri de 387 de mii de lei din pensia pentru vechime a militarului și din salariul soției. Alte 25 de mii de lei au intrat în bugetul familiei Moțpan din darea în arendă a unui apartament, iar alte 230 de mii - din vânzarea unui apartament primit drept donație în același an. Moțpan a mai trecut pe hârtie un teren agricol, unul extravilan și al treilea intravilan, un apartament de 47 de metri pătrați, primit ca donație și o treime dintr-o casă de locuit de 138,2 metri pătrați, evaluată la peste jumătate de milion de lei. Chiril Moțpan mai are un Volkswagen Touran, cumpărat în 2011 cu 125 de mii de lei. El păstrează la bancă 176 de mii de lei.

Conferenţiarul Simion Roşca, reprezentantul PL în circumscripţia de la Sărata Galbenă, predă la două universităţi - Academia de Studii Economice şi Institutul de Relaţii Internaţionale. Acesta a declarat pentru ultimii doi ani un venit de 523 de mii de lei din pensii şi salarii. Soţia acestuia a adus în familie 51 de mii de lei din salariul de la IRIM. Candidatul deţine un lot de teren intravilan cu valoarea de peste 270 de mii de lei, dobândit în anul 1994 în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chişinău. Familia este proprietara unei case de locuit cu suprafaţa de peste 350 de metri păstraţi şi valoarea de peste 750 de mii de lei. În proprietatea familiei se află şi o Toyota Corola cu valoarea de opt mii de euro, fabricată în 2008.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Natalia Cozma
21/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii