Circumscripţia nr. 6, Drochia: Cine sunt și ce averi declară candidații

Mariana Colun
06/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

Până la alegerile parlamentare din 24 februarie au rămas 18 zile. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat listele candidaților în circumscripțiile uninominale și vă prezintă averea și detalii din trecutul celor care vor lupta pentru votul cetățenilor.​ În circumscripția nr. 6, Drochia, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament șapte concurenți electorali: Corneliu Padnevici (PDM), Alexandr Lupașco (PSRM), Grigore Svecla (Partidul Șor), Ghenadie Morcov (PCRM), Svetlana Conea (blocul electoral ACUM), Nina Cereteu (Partidul Nostru) și Violeta Roșca (PL).

Corneliu Padnevici. Foto: curentul.md

Corneliu Padnevici, candidatul Partidului Democrat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 6, este președintele Organizației Teritoriale Drochia a PDM. Până în 2015, când a acces în Parlament, a fost administrator al firmei ÎCS Codru SRL, care administra hotelul cu acelaşi nume din centrul Chişinăului, despre care presa a scris că i-ar aparține lui Vlad Plahotniuc. Despre afacerile imobiliare și proiectele de legi controversate semnate de Padnevici, citiți într-un amplu articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la Comisia Electorală Centrală (CEC), Corneliu Padnevici a indicat venituri de 302 mii de lei din salariu, alte 1,3 milioane - din vânzarea unui bun imobil, peste trei mii de lei din arenda unui teren agricol, circa 38 de mii din indemnizații, precum și cinci mii de euro - donații acumulate în urma evenimentelor de familie. Padnevici a mai trecut pe hârtie șase loturi agricole, două apartamente, unul de 117,5 metri pătrați, evaluat la 52.500 de euro, și altul de 71,9 metri pătrați, pe care îl are în proprietate cu încă trei persoane. Democratul conduce o Skoda Superb, cumpărată în leasing în 2015.

Următorul în buletinul de vot este socialistul Alexandr Lupașco, președintele Organizației Teritoriale din Drochia a PSRM și ales local în Consiliul Raional Drochia din partea socialiștilor. Alexandr Lupașco a indicat pentru ultimii doi ani încasări de doar cinci mii de lei din salariul obținut în cadrul Consiliului Raional. El a mai raportat șapte terenuri agricole, o casă de locuit și un apartament, precum și două automobile.

Grigore Svecla. Foto: Facebook.com

Grigore Svecla, manager regional al Asociației Obștești „Pentru Orhei”, este candidatul Partidului Șor la funcția de deputat în circumscripția Drochia și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a treia. El este ales local în Consiliul Orășenesc Orhei. În perioada 2006-2017 a activat la BC Eximbank - Gruppo Veneto Banca SA. 

Potrivit declarației de avere pentru 2017-2018, Grigore Svecla a înregistrat încasări în mărime de 113 mii de lei, din salariul său și al soției, indemnizația de consilier și indemnizația de întreținere a copilului. Candidatul Partidului Șor a mai raportat un teren, patru case de locuit și două apartamente, în care are diferite cote părți. În 2013, Grigore Svecla a contractat un credit în valoare de 350 mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2033, cu o rată a dobânzii de 8,07%.

Ghenadie Morcov. Foto: diez.md

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește comunistul Ghenadie Morcov, șef de secție la Centrul de Sănătate Autonom „Anatolie Manziuc” din orașul Drochia. În perioada 2010-2014, el a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Comuniștilor. La 18 ianuarie curent, Morcov a ajuns din nou în Legislativ, după ce mai mulți deputați au fost numiți în alte funcții, iar locurile lor în Parlament au rămas vacante.

Împreună cu soția sa, Ghenadie Morcov a agonisit în ultimii doi ani peste 639 de mii de lei, doar din salarii. Potrivit declarației de avere prezentate la CEC, el mai are în proprietate o casă de locuit și un automobil de model Mitsubishi, cumpărat în 2014 cu șapte mii de euro.

Svetlana Conea. Foto: acum.md

Ghenadie Morcov este urmat în buletinul de vot de Svetlana Conea, înaintată de blocul electoral ACUM. Ea este președinta Organizației Teritoriale a PPDA din raionul Drochia. Până în 2015 a fost membră a PDM, secretar al organizației teritoriale Drochia a Partidului Democrat. La alegerile parlamentare anticipate din 2009 a fost inclusă în lista PDM pe poziția 69. Anterior a activat în funcția de contabil șef la primăria satului Miciurin, dar și în funcția de director de bancă în Drochia, în prezent însă este pensionară.

În declarația de avere pentru 2017-2018, Svetlana Conea a indicat venituri de 246 de mii de lei, din salariul soțului, pensii și arenda unui teren. Ea a mai trecut pe hârtie un automobil vechi de 60 de ani, cinci loturi arabile, un garaj și două case de locuit cu acareturi. Anul trecut femeia a luat un credit de 30 de mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2020, cu rata dobânzii de 14,5%.

Nina Cereteu. Foto: provincial.md

Penultima în buletinul de vot în circumscripția nr. 6 este Nina Cereteu, candidata Partidului Nostru. Ea este primar al oraşului Drochia. Anterior a activat în cadrul Ministerului Justiției. Nina Cereteu a trecut în declarația de avere pentru ultimii doi ani venituri de 473 de mii de lei din salariul său și al soțului, precum și din indemnizația pentru copil. Potrivit actului prezentat la CEC, Cereteu nu are nici terenuri, nici mașini, nici locuință. În ultimii patru ani, ea a contractat credite în valoare totală de 140 de mii de lei, pe care trebuie să le întoarcă până în 2021. 

Liberala Violeta Roșca va lupta pentru un loc în Parlament de pe poziția a șaptea. Ea este președinta filialei Drochia a Partidului Liberal și consilieră în Consiliul Raional Drochia din partea PL. În ultimii doi ani, Violeta Roșca a încasat venituri în mărime de 349 de mii de lei, din salariul său și al soțului, moștenire și pensie. Ea a mai indicat în declarația de avere pentru 2017-2018, un teren agricol, o casă de locuit și un apartament, ambele moștenite, precum și două autoturisme. La bancă ea păstrează 5.500 de euro.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
06/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii