Live text // Alegeri parlamentare în Republica Moldova: 15 partide politice și peste 300 de candidați în circumscripții uninominale luptă pentru a ajunge în Legislativ

Mariana Colun, Julieta Savițchi, Mădălin Necşuţu
24/02/2019
Foto: CIJM

Duminică, 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege deputații în Parlament. Pentru prima dată, Legislativul este ales în baza sistemului electoral mixt chiar dacă, în iunie 2017, Comisia de la Veneția a evaluat critic proiectul de lege privind introducerea sistemului electoral mixt în Republica Moldova pentru alegerea Parlamentului. Astfel, 50 de parlamentari vor fi aleși pe liste de partid, în circumscripția națională, în timp ce alți 51 vor fi aleși pe circumscripții uninominale. Tot astăzi are loc un referendum republican consultativ, prin care cetățenii sunt consultați cu privire la reducerea numărului de deputați și la revocarea de către popor a parlamentarilor, în cazul în care aceștia nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai importante evenimente și declarații ale zilei. Accesați rubrica „Electorala” de pe portalul nostru pentru a vedea informații despre toți candidații care aspiră la un mandat de parlamentar în circumscripțiile uninominale.

Urmăriți live prezența la vot a cetățenilor. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE: 22.40 Partidul Democrat a acumulat 31,5%, conform primelor rezultate de pe site-ul CEC. Acesta este urmat de Partidul Socialiștilor – 31,44%, Blocul ACUM – 17,1%, iar Partidul Șor – 11%, după contabilizarea rezultatelor din 59 de secții de votare, ceea ce reprezintă 2,8% din totalul voturilor exprimate.

UPDATE 21.30 În trei secții de votare la Chișinău, Bălți și Basarabeasca au votat 84 de persoane cu dizabilități de vedere, dintre ele 32 au votat cu suportul STVCI. În cinci secții din Chișinău cu suportul interpreților în limbajul mimico-gestual au votat 130 de persoane cu dizabilități de auz.

UPDATE 21.10 Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a precizat într-o conferință de presă că birourile electorale pot decide prelungirea termenului votării în cazul în care la secție se prezintă un număr mare de alegători, dar nu mai mult de două ore. Russu a mai spus cele mai solicitate secții de votare sunt cele de la Dublin (Irlanda), una din partea de est a Londrei, precum și unele secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului. Prezența la secțiile diin străinătate este însă mai bună la scrutinul de astăzi, comparativ cu cel similar din 2014. Circa 62.000 de alegători au votat la orele 18.30, față de mai puțin de 50.000 la aceeași oră în 2014. Până la ora 21:00 și-au exercitat dreptul la vot 1,44 milioane de cetățeni, ceea ce reprezintă 49,06% din numărul total de alegători incluși în liste. 

UPDATE 21.07 Stop vot pentru Moldova. Secțiile de votare din țara noastră se închid la ora 21.00. Conaționalii noștri aflați peste hotare însă continuă să voteze, în conformitate cu fusul orar.

UPDATE 20.20 Poliția a depistat mai multe încălcări în ziua alegerilor parlamentare. Potrivit șefului Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, grănicerii transnistreni nu le-au permis membrilor unei secții de votare din Varnița să ajungă la penitenciarele din municipiul Tighina. În același timp, oamenii legii au documentat cinci cazuri de corupere a alegătorilor, trei cazuri de transportare a alegătorilor, care ar fi fost determinați să aleagă un anumit concurent electoral pentru o remunerare financiară și două cazuri în care observatorii se aflau în stare de ebrietate. Polițiștii au elucidat nouă cazuri de părăsire a secției de vot cu buletinele de vot, persoanele respective fiind pedepsite contravențional. În 64 de cazuri Poliția a intervenit privind agitația electorală în secția de votare.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 20.02 Peste 1,4 milioane de cetăţeni au votat până la ora 20.00 pentru a-și alege deputații, rata de participare fiind de 48,28%. Vârstnicii, între 56 și 70 de ani, continuă să fie cei mai activi alegători. În același timp, femeile votează mai activ decât bărbații cu un procentaj de 53,24% contra 46,76 la sută.

Foto: captură cec.md

UPDATE 18.00 Peste 1,3 milioane de cetăţeni au votat până la orele 18.00 pentru a-și alege deputații, rata de participare fiind de 44,77%. Vârstnicii, între 56 și 70 de ani, continuă să fie cei mai activi alegători, mai mult de 33% din aceștia exprimându-și votul. După ei urmează alegătorii cu vârstele între 41 și 55 de ani, care au votat în proporție de 26%. Tinerii, cu vârste între 18-25 ani, continuă să fie cei mai pasivi, rata de participare a acestora fiind puțin peste 8%.

UPDATE 17:28 Circa 400 de cetățeni din stânga Nistrului au votat la secția deschisă în incinta liceului „Gheorghe Asachi” din Capitală. De asemenea, pe străzile din centrul orașului au fost observate mai multe autocare, iar oamenii care coboară din acestea nu doresc sa vorbească, scrie Unimedia.info. Zeci de autocare și microbuze au putut fi observate aducând organizat votanți din stânga Nistrului.

UPDATE 16.51 Andrei Năstase a declarat că alegerile sunt fraudate. În cadrul unui briefing, liderul PPDA a făcut referință la faptul că oamenii din stânga Nistrului au fost aduși organizat la secțiile de votare și le-au fost achitate sume între 20-40 de dolari. Năstase a îndemnat tinerii să iasă la vot și a declarat că are loc o lovitură de stat din partea PDM, PSRM și Partidului Șor. Năstase a făcut un apel către instituțiile diplomatice acreditate la Chișinău să ia atitudine.

Maia Sandu, lidera PAS, a cerut observatorilor străini și organizațiilor internaționale să nu recunoască alegerile din cele două secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Maia Sandu a declarat că va depune o plângere penală pe Alina Russu, directoarea CEC, pentru încălcarea dreptului la vot și de a depune contestații. La fel, PAS a anunţat că va depune o plângere pe Alexandru Pânzari, șeful IGP, pentru neglijență în asigurarea ordinii publice și admiterea ilegalităților.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 16.00  Potrivit CEC, peste un milion de moldoveni au votat până la orele 15.30. Mai precis, 1.131.037 cetățeni, adică 38,96% din total celor cu drept de vot. Cei mai mulţi votanţi, peste 52,3%, au fost femei. Cei mai activi cetăţeni care vin la urnele de vot rămân cei în vârstă, iar la polul opus sunt tinerii de până în 25 de ani.

UPDATE 15.16 Zinaida Greceanîi, președinta PSRM, şi-a exercitat dreptul la vot. "E o zi decisivă pentru Republica Moldova. De nenumărate ori am spus că asta pune sub semnul întrebării existența Republicii Moldova în continuare, ca stat independent și suveran. Sigur că am votat pentru stabilitatea politică, pentru o echipă de guvernare viitoare care va fi aleasă de oameni profesioniști, stataliști, de cei care știu să își apere propriul lor stat și proprii cetățeni”, a declarat fruntașa socialistă.

UPDATE 14.37 Potrivit datelor oficiale de la Comisia Electorală Centrală (CEC), aproape o treime dintre alegători și-au exprimat dreptul la vot până la orele 14.00. 

Până la această oră au votat 32% dintre alegători. Din numărul total de votanţi, 52 % sunt femei. De asemenea, statisticile arată că a crescut numărul alegătorilor cu vârsta 41-55 ani (25,57%), față de cei mai tineri 18-25 de ani (6,92%). În același timp, la secțiile de votare deschise peste hotarele țării până la ora 13:00, au votat circa 27.000 de cetățeni moldoveni.

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat că în unele secțiile de votare din afara R. Moldova s-au format cozi. Mai precis, în Frankfurt (Germania), Bologna, Modena, Parma (Italia). De la 14.00 (ora Chişinăului)  și-au început activitatea și secțiile de votare din SUA și Canada.

UPDATE 14.30 Persoanele cu deficiențe de văz și auz își pot exercita dreptul la vot la orice secție de votare, în cadrul scrutinului parlamentar din 24 februarie. Fiecare secție de votare din Republica Moldova este dotată cu un plic trafaret și lupă pentru nevăzători, dar și cu un ghid în limbaj Braille, care descrie pe pași procedura de vot.  În cinci secții de votare din Chișinău este asigurată translarea în limbaj mimico-gestual, iar doi translatori activează în incinta Comisiei Electorale Centrale, pentru a ajuta alegătorii cu probleme de auz din alte localități. Până la ora 13.00 au votat, fiind asistați de un translator mimico-gestual, 57 de persoane cu deficiențe de auz, iar în trei secții dotate cu sistem televizat cu circuit închis și-au exercitat independent dreptul la vot 47 de slabvăzători.     

UPDATE 14.08 Trandafirii PDM la ușa secției de votare nr.26 din Chișinău.

UPDATE 13.59 Reprezentanții Platformei DA scriu că „susținătorii lui Constantin Țuțu ar aduce votanții cu transport bine organizat la secțiile de votare și îi așteaptă verificând poza buletinului de vot. Oamenii sunt plătiți în cazul în care au votat „corect” și li se propun băuturi alcoolice”.

UPDATE 13.46 Coadă mare la Consulatul Moldovei de la Iași. Majoritatea alegătorilor sunt tineri. 

 

Foto: Oleg Brega

 

UPDATE13.32 Moldovenii din Parma la secția de votare

 

 

UPDATE 13.25 Secția de votare de la Varnița continuă să fie luată cu asalt de votanţii din stânga Nistrului.

 

Foto: Viorica Tătaru

UPDATE 13.07 

Până la ora 13.00 au votat peste 778 de mii de alegători puțin peste 27 la sută  din numărul celor cu drept de vot. Cei mai activi alegători sunt persoanele cu vărsta mai mare de 56 de ani. Aceștea reprezintă aproape 39 la sută din numărul celor care s-au prezentat la urne. La polul opus se află alegătorii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, care reprezintă 6,3 la sută din numărul celor care și-au dat votul.

UPDATE 12.33  Președintele Igor Dodon a declarat, duminică, la secția de vot, că este posibilă declanșarea unor alegeri anticipate.

„Nu vă dați speriați, nu vă dați cumpărați. Nu vă temeți că vă vor elibera din funcțiile pe care le dețineți. Mă refer aici la funcționarii publici. Știu că sunteți impuși să votați pentru anumite partide. Probabil cei care fac business în stânga și în dreapta Nistrului încearcă să influențeze votul”, a spus Igor Dodon.  

UPDATE 12.26  Mai multe zeci de autocare și microbuze pline cu cetățeni din stânga Nistrului au fost aduse și la secţiile de vot din Soldănești și Căușeni. 

UPDATE 12.05 Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, s-a înscris în calitate de observator al scrutinului pentru parlamentare din R. Moldova. „Ambasadorul Dereck J. Hogan și echipele de observatori ai Ambasadei SUA din Chișinău sunt bucuroși să monitorizeze azi alegerile parlamentare pentru a încuraja alegerile libere, corecte și transparente”, se arată într-o postare pe Facebook.

UPDATE 11.51 Pe reţelele sociale circulă mai multe clipuri video cu autocare aduse în mod organizat de peste Nistru pentru a vota la aceste alegeri parlamentare. După imaginile de la Dorițcaia și Varnița, a apărut și un video de la Ștefan-Vodă.

UPDATE 11.33 Maia Sandu, lidera PAS și co-președinta blocului ACUM, a votat duminică dimineață în cadrul alegerilor parlamentare. Maia Sandu a declarat că este „îngrijorată de numărul mare de cetățeni din regiunea transnistreană care sunt organizați și plătiți să voteze aici” și a îndemnat cetățenii R. Moldova să iasă la urnele de vot.

Ea a criticat actuala putere și a spus că votează pentru o schimbare. „Înțelegem că o gașcă de hoți care a capturat instituțiile statului, care ne sperie, ne amenință, care ne alungă copiii și nepoții de acasă, este foarte periculoasă”, a spus Maia Sandu.

UPDATE 11.05 Alegătorii din stânga Nistrului votează masiv și la Varnița, acolo unde CEC a anunțat că peste 8.000 de oameni votaseră deja până la ora 10:20.

UPDATE 11.00 Până la ora 9.00 au votat peste 409.000 de cetățeni, adică aproximativ 14,46% din numărul total de alegători, arată datele CEC. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit la urne la această oră sunt cetățeni cu vârste de peste 56 de ani. 

Foto: captură cec.md

UPDATE 10.55 Preşedintele Partidului Mișcarea Populară din România, Eugen Tomac, susține că zeci de autocare au adus oameni din stânga Nistrului la secţiile de vot, în special la cele deschise pentru populaţia din zona de securitate. „Ei știu de ce s-au mobilizat, rămâne de văzut dacă și cetățenii moldoveni, care întotdeauna s-au mobilizat în ceasul al 12-lea știu pentru ce sa iasă masiv la vot!”, a scris Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 10:45 Liderul PPDA și copreședintele Blocului Electoral ACUM, Andrei Năstase, candidat în circumscripția nr. 33 din municipiul Chișinău, şi-a exercitat dreptul la vot. Acesta a declarat că a votat pentru „schimbarea lucrurilor în bine în R. Moldova”.

„Avem nevoie de schimbare și am încredere că, împreună cu colegii mei, vom face o schimbare. Să ieșim mulți la vot și să ne facem dreptate și o viață mai bună. Toți oamenii de bună credință să iasă astăzi la vot. Ne așteptăm la o majoritate a voturilor. Nu vom face nicio alianță cu hoții, nu vom face alianță cu Dodon, Șor și Plahotniuc, vom face alianță cu poporul(...) avem de-a face cu niște alegeri cruciale”, a declarat Andrei Năstase.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 10:35 Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a declarat duminică că a votat pentru partidul său și a îndemnat alegătorii să voteze „pentru cei trei trandafiri”.

„La referendum, am votat pentru ca dorința oamenilor să devină realitate. Ei își doresc un Parlament mai eficient. Își doresc ca aleșii lor să fie responsabili și să îi poată sancționa dacă nu-și fac treaba”, a scris Plahotniuc pe Facebook.

UPDATE 9.40 Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și-a exprimat dreptul la vot, duminică dimineața. El a precizat că a votat pentru continuarea proiectelor inițiate de PD. Candu a reclamat implicarea Moscovei în alegerile parlamentare din Republica Moldova.

„Federația Rusă a folosit mai multe instrumente în această electorală ca să influențeze alegerile și aici mă refer la așa-numita amnistie migrațională, așa-numita suspendare a embargoului pentru o perioadă scurtă de timp, tot ceea ce înseamnă dosare penale și bineînțeles, ostaticii noștri care au fost ținuți în Afganistan”, a declarat Candu.

UPDATE 9.25 Premierul Pavel Filip a votat în jurul orei 9.00. „Am votat pentru echipa noastră, pentru echipa Partidului Democrat, care a demonstrat prin fapte că poate guverna o țară. De asemenea, pe această circumscripție am votat pentru colegul din echipa noastră, domnul Veaceslav Nedelea, care este un om care poate reprezenta cu demnitate în Parlament această circumscripție”, a declarat Pavel Filip după ieșirea din secția de votare.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 9.00 Până la ora 9.00 au votat peste 107.000 de cetățeni, circa 3,82% din totalul de alegători, arată datele CEC. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit la urne la această oră sunt cetățeni cu vârste de peste 56 de ani. 

Foto: privesc.eu

 

UPDATE 8.55: Fostul primar al Capitalei și liderul PL, Dorin Chirtoacă, și-a exercitat dreptul la vot. Acesta a declarat după ieșirea din secția de votare că așteaptă de la acest scrutin să fie pus capăt „dezmățului și dictaturii care s-a instaurant în Moldova”. Așteptarea mea este să punem capăt la dezmățul și dictatura care s-a instaurat în R. Moldova, respectiv să o luăm de la capăt, să construim pas cu pas democrația, libertatea, prosperitatea și unirea”, a spus Dorin Chirtoacă.

Sursa video: privesc.eu

 

UPDATE 8.30 Potrivit reporterilor Ziarului de Gardă, la secția de votare din Doroțcaia, Dubăsari, deschisă pentru cetățenii din stânga Nistrului, alegătorii au fost aduși organizat, iar în preajma secțiilor au fost văzute parcate mai multe autobuze.

Foto: zdg.md

UPDATE 7.30 Pe teritoriul Republicii Moldova secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la 21.00. Prima secție a fost deschisă la Tokyo, Japonia. Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că cetățenii R. Moldova din disporă pot accesa pagina diaspora.voteaza.md pentru a identifica trei cele mai apropiate secții de votare, itinerarul , dar și informația despre cât de aglomerată este fiecare.

Mariana Colun, Julieta Savițchi, Mădălin Necşuţu
24/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii