Live text // Turul II al alegerilor prezidențiale: Maia Sandu sau Igor Dodon

Anastasia Nani, Victoria Dodon, Mariana Rață
13/11/2016
Foto: CIJM

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați din nou la urne pentru a alege șeful statului. Din cei nouă candidați câți figurau în buletinele de vot acum două săptămâni, în turul II au rămas Maia Sandu, președinta PAS, și Igor Dodon, liderul PSRM. La scrutinul din 30 octombrie, pentru Maia Sandu au votat 549.152  (38,71%) de alegători, iar pentru Igor Dodon 680.550 (47,98%). Atunci la urne s-au prezentat peste 1,4 milioane de cetățeni moldoveni. Alegerile prezidențiale se desfășoară pentru prima dată în ultimii 20 de ani și au loc în urma unei decizii a Curții Constituționale din martie 2016. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai impotante evenimente și declarații ale zilei.

UPDATE 00.40 Mai mulți moldoveni din diasporă se arată dezamăgiți de rezultatele alegerilor și nu ezită să-și împărtășească sentimentele pe grupul „Adoptă un vot” de pe Facebook. Între timp, alții îndeamnă la proteste și cer organizarea unor alegeri corecte. Cetățenii moldoveni din Statele Unite ale Americii se arată însă plini de speranță și continuă să meargă la vot.

 

Captură Facebook.com/Adoptă un vot

 

Captură Facebook.com/Adoptă un vot

 

Captură Facebook.com/Adoptă un vot

 

UPDATE 21.10 Avocaţii Violeta Gaşiţoi şi Roman Zadoinov, stabiliţi în SUA, relatează că la secţia din Sacramento vin cetăţeni moldoveni din Las Vegas, Los Angeles, San Francisco şi din alte localităţi de la sute de kilometri distanţă. "Parcurg această distanţă şi nimeni nu arată cât de obosit este. Avem o atmosferă de sărbătoare deoarece noi sperăm să avem o schimbare în Moldova!", ne-a povestit Violeta Gaşiţoi.

Avocaţii Violeta Gaşiţoi şi Roman Zadoinov

 

UPDATE 21.00 Puțin peste 1,6 milioane de alegători au votat până la închiderea secțiilor de votare, echivalentul a circa 53,2% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot. Peste 130.000 sunt moldovenii din diaspora. 

UPDATE 19.19: Un membru al CEC recunoaște că instituțiile de stat au eșuat în organizarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Sergiu Gurduza și-a cerut scuze de la alegători pentru faptul că nu și-au putut exercita dreptul la vot sau nu o vor putea face din cauza epuizării buletinelor de vot. „Sunt marcat de o revoltă internă provocată de modul în care decurge procesul de votare. Nu voi da vina pe o instituție. Îmi cer scuze în numele meu de la cei care au înghețat afară și nu și-au putut exercita dreptul al vot. Unii au parcurs sute și mii de kilometri pentru a putea vota. Statul nu a reușit să asigure dreptul la vot”, a declarat Gurduza în cadrul unei conferințe susținută de CEC.

Și președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a recunoscut că instituția nu s-a așteptat la o mobilizare atât de mare din partea alegătorilor. „Vom analiza situația creată astăzi și vom veni cu propuneri de ajustare a legislației”, a precizat Russu. Până la această oră, peste 1,5 milioane dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot. Cei mai activi au fost alegătorii din Chișinău (55 %), iar cei mai pasivi, cei din Cantemir (39 %).

Peste hotare au votat 121.000 de alegători. Cei mai mulți sunt cetățenii moldoveni din Italia – 42.000 de votanți, România – 14.000, Franța – 9.243, Rusia – 8.332 de persoane. Secția de votare Strantford din Londra, Marea Britanie, a rămas fără buletine de vot, iar cetățenii care au mers să voteze acolo, au fost redirecționați spre cea de-a doua secții de votare deschisă la sediulmisiunii diplomatice din capitala Marii Britanii. De asemenea, sunt pe sfârșite buletinele de vot din unele secții de vot din Bologna (Italia), București (România), Paris (Franța), Moscova (Rusia).

UPDATE 17.40 La secția de vot de la Stratfort, Londra, s-au finalizat toate cele 3.000 de buletine de vot, oamenii au fost redirecționați către cealaltă secție de vot din Londra, la Ambasada Republicii Moldova, acolo unde la ora 17:00 mai erau disponibile încă circa 800 de buletine, potrivit Alinei Russu președinta CEC. „Situația se complică la două secții de vot din Moscova, două din București și una din Bologna, acolo către ora 17:00 votaseră peste 2.400 de persoane. Legislația electorală prevede că o secție de votare poate primi un număr de 3.000 de persoane”, a declarat președinta CEC.

UPDATE 17.30 Stela Stîngaci, ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, a lansat un apel în care îndeamnă votanții de la Roma să meargă la urnele de la sediul Ambasadei. „Până în acest moment, la secția de lângă stația Termini de pe Via di Porta San Lorenzo, 5, au votat deja peste 2.000 de alegători. Timpul de așteptare este de circa două ore. Există riscul de a epuiza buletinele de vot până la închiderea secțiilor de votare. De aceea, vă rugăm foarte mult să votați la sediul Ambasadei, de pe strada Francesco Cherubini, 27, astfel încât să reușim cu toții să ne exercităm dreptul la vot”, se arată în apelul Stelei Stîngaci.

UPDATE 17.30 Maia Sandu scrie pe pagina sa oficială de Facebook că la Londra, în secția de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetățeni așteaptă afară pentru a vota. „Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru. Totodată, depunem plângere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție”, scrie președinta PAS.

 

UPDATE 17.18: La secția de votare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România s-au epuizat cele peste 2.500 de buletine de vot în limba română din totalul de 3.000. Au mai rămas 500 de buletine de vot în limba rusă.

UPDATE 17.06: Până la această oră au votat 1.388.639 de alegători, ceea ce reprezintă 46,97 % din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Din cei care auvotat, aproape 100.000 sunt alegători din diasporă. Ponderea lor reprezintă 6,88 %. Pe categoriile de vârstă, cei mai activi votanți sunt cei de 56-70 de ani (29,51 %), de 41-55 de ani (26,31 %) și cei de 26-40 de ani (26,19 %). Tinerii de 18-25 de ani reprezintă 10,29 % dintre votanți, iar bătrânii de 71 de ani și mai mult - 7,7 %.  

UPDATE 16.24: Comisia Electorală Centrală (CEC) susține că nu există motive de îngrijorare că cetățenii moldoveni aflați peste hotare ar putea să nu-și exercite dreptul la vot din cauza epuizării buletinelor de vot. „În Londra, acolo unde au fost deschise două secții de votare, la secția din Stratford au votat 2.500 de persoane, rămânând încă 500 de buletine de vot. În schimb, la secția de vot deschisă pe lângă Ambasada moldovenească din Londra au votat 1.823 de persoane. Îi îndemnăm pe cei care stau la coadă în Stratford să se îndrepte spre cea de-a doua secție de votare”, a precizat președinta CEC, Alina Russu.

Și în cele două secții de vot deschise la Moscova, Federația Rusă, ar mai rămâne buletine de vot neutilizate. La o secție de vot din capitala Rusiei au  votat până acum 2.100 de alegători, iar la cealaltă – 2.191 de alegători.

La fel și în Padova, Italia, mai sunt buletine de vot, fiind utilizate circa jumătate. La București, susține Alina Russu, la o secție de votare s-au prezentat 2.059 de alegători, iar la cealaltă – 1.396. CEC susține că cei mai activi din diasporă sunt alegătorii din Italia (28 de mii de cetățeni au votat deja), România (unde au votat zece mii de cetățeni), Rusia – 6.650 de cetățeni și Franța – 6.270 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. Referindu-se la alegătorii din stânga Nistrului, CEC afirmă că până la această oră au votat 9.445 de cetățeni din regiunea transnistreană.      

UPDATE 16.00 Maia Sandu îndeamnă cetățenii din diaspora care nu pot vota să-și sune rudele de acasă și să le îndemne să iasă la urne. „În unele secții de votare din afara țării numărul buletinelor de vot e pe sfîrșite. Nu plecați. Iar pentru fiecare vot obstrucționat în afara țării, sunați acasă și aduceți două voturi aici, în țară!”, a scris ea pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE 15.40 Vlad Plahotniuc a scris pe pagina sa de Facebook că a votat pentru stabilitate și liniște în țară. „Moldova are nevoie de un președinte echilibrat, care să nu facă din instituția prezidențială un centru de scandal politic, ci un centru de echilibru instituțional”, a menționat prim-vicepreședintele PD. 

UPDATE 15.30 Mai mulți moldoveni care stau în rând în cartierul Stanford din Londra, ca să-și exercite dreptul la vot, susțin că la secția locală de votare nu sunt suficiente buletine de vot. Cum comentează CEC, aflați AICI

UPDATE 14.40 Transportare organizată a alegătorilor din stânga Nistrului și violențe în preajma secțiilor de vot. Acestea sunt cele mai grave încălcări din ziua de votare, depistate de observatorii Promo Lex. Potrivit lui Pavel Postică, au fost constatate 27 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor din Dubăsari și alte localități din stânga Nistrului. De asemenea, observatorii au înregistrat zece cazuri de recompensare cu bani a alegătorilor, în preajma secțiilor de vot. Postică susține că au fost înregistrate și 13 cazuri de violențe în preajma secțiilor de vot. Cel mai grav este cazul din Step-Soci, raionul Orhei. Primarul localității l-a lovit cu pumnul în față pe reprezentantul din partea unuia dintre concurenți pentru că acesta a filmat un autobuz cu care au fost aduși la votare mai mulți alegători. Cazul a fost raportat Comisiei Electorale Centrale și a fost sesizată poliția.

UPDATE 14.05 Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, susține că a votat pentru schimbarea lucrurilor în Moldova.  „Am votat pentru un trai mai bun, pentru viitorul copiilor, pentru decență în viața politică și în cea de zi cu zi. Ea poate face schimbarea. Îmi doresc un președinte puternic. Este de datoria noastră să ne exercităm acest drept. Dacă o face diaspora, pe ploaie, la Paris, Londra sau Barcelona, trebuie s-o facă și cei de acasă. Este ziua marelui protest, întreaga țară trebuie să protesteze astăzi pentru a ne scoate cin captivitate, de sub regimul oligarhic”, a adăugat Năstase. 

UPDATE 14.00 Prezența la urne a depășit pragul minim de 33%, necesar pentru validarea alegerilor. Aproape 1 milion de alegători și-au exercitat dreptul la vot. 

UPDATE 13.30 Cozi la secțiile de vot din mai multe orașe ale lumii. Veniți de la sute de kilometri pentru a participa la alegeri, cetățenii moldoveni din Italia, Franța, Marea Britanie, România, sunt nevoiți să stea în rânduri mari pentru a putea vota. Detalii și fotografii, AICI. 

UPDATE 13.00 Peste 820.00 de cetățeni au votat până la această oră, dintre care 43.000 sunt persoane din diaspora. Cele mai multe persoane stabilite în străinătate au votat în Italia, România, Federația Rusă și Franța. Totodată, cei mai activi sunt cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani. În Republica Moldova, cea mai mare prezență la vot, de peste 30%, se atestă la Rezina. 

Comisia Electorală Centrală a dezmințit informațiile potrivit cărora la mai multe secții de votare din străinătate s-ar fi epuizat buletinele de vot. „Procesul electoral decurge în regim normal și îndemn absolut toți cetățenii să manifeste calm. Incidente sau încălcări majore nu au fost înregistrate la moment. Este vorba despre câteva cazuri izolate privind pretinse încălcări ale legislației, precum și trei situații de încercări de a vota multiplu: la Bulboaca, la Moscova și la Paris. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat și urmeză să le documenteze”, potrivit Alinei Russu, președinta CEC. Colegul său Vasile Gafton a precizat că un alegător s-a prezentat la 10.53 la secția de la Paris, unde i s-a spus că la 10.33 a votat la Bulboaca. Alte două cazuri țin de Moscova, unde persoanele s-ar fi prezentat la un interval foarte scurt de timp, de 30-40 de minute. „Am un mesaj pentru funcționari: nu încercați să fraudați alegerile, să vă implicați și să încălcați legea”, a adăugat Vasile Gafton.

Potrivit membrilor Comisiei, până la amiaza zilei se atestă o prezență activă la urne a cetățenilor din regiunea transnistreană. În stânga Nistrului au votat peste 4.800 de cetățeni, echivalentul a  circa 70% din numărul celor care au votat în primul tur în regiune. Cea mai masivă prezență este la Varnița.

UPDATE 12.10 Biserica Sfântul Dumitru din sectorul Botanica al Capitalei a fost vandalizată în noaptea de sâmbătă spre duminică. Reprezentanții lăcașului susțin că cei care au aruncat cu pietre în geamul bisericii au avut cel mai probabil scopul de a-l intimida pe parohul Pavel Borșevschi. Detalii AICI.  

UPDATE 12.05 Mihai Ghimpu, liderul PL, a venit la urne împreună cu soția sa, Dina Ghimpu. „Am votat pentru un viitor președinte care va conlucra cu majoritatea parlamentară. Republica Moldova are nevoie de stabilitate mai mult ca niciodată. Avem toate instrumentele pentru a face reforme și pentru a schimba lucrurile. Avem sprijinul partenerilor și acordul cu FMI. Cel puțin măcar să nu ne încurce”, a spus politicianul. La rândul său, Dina Ghimpu a declarat că a votat pentru ca Republica Moldova să nu fie „din nou deturnată”. „Am votat pentru un viitor european al țării noastre. Moldovenii, atunci când sunt dezamăgiți, se aruncă dintr-o extremă în alta”, a subliniat Dina Ghimpu.

UPDATE 12.00 Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a votat la una dintre secțiile din sectorul Buiucani al Capitalei. „Am votat pentru oamenii minunați ai acestei țări, pe care i-am redescoperit în aceste săptămâni și de care sunt impresionată, pentru cei car cred în muncă cinstită, în adevăr, în bun simț. Am demonstrat că suntem mulți și suntem puternici. Votul dumneavoastră este foarte important pentru noi toți. Vă rog să fim vigilenți, să nu le permitem să ne fure votul și să credem, așa cum am făcut-o tot timpul. Le mulțumesc celor din diaspora, care parcurg sute și mii de kilometri care ne ajută să construim un viitor aici, acasă”, a comentat Maia Sandu. Ea a reiterat că, în cazul în care va ajunge președinte, în primul rând va numi în funcțiile care țin de atribuțiile șefului statului persoane integre și profesioniste.

UPDATE 11.30 La această oră au votat peste jumătate de milion de cetățeni moldoveni, dintre care circa 20.000 aflați peste hotarele Republicii Moldova. În timp ce în multe țări din Uniunea Europeană moldovenii stau la coadă la secțiile de votare, în SUA și Canada unii fac sute sau mii de kilometri pentru a vota, iar alții își așteaptă conaționalii cu plăcinte și sarmale.

  

 

UPDATE 11.00 Și la Ambasada Republicii Moldova de la București oamenii stau de dimineață la coadă ca să voteze. 

Foto: Cristian Iaz

 

UPDATE 11.15 Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a prezentat singur la secția de vot. „A fost o campanie destul de grea, una care probabil a divizat societatea, nu cea mai plăcută și destul de costisitoare. Îmi doresc foarte mult ca președintele să consolideze societatea, instituțiile și să fie partener a agendei de reforme pe care și-au propus-o Guvernul și Parlamentul. Sper foarte mult că cetățenii vor lua o decizie bună astăzi și-i încurajez să participe la vot. Sunt sigur că președintele poate fi acel imbold și pentru majoritatea parlamentară și pentru Guvern ca să pună presiunea necesară așa încât să reușim ceea ce ne propunem pentru cetățenii țării”, a declarat Andrian Candu.

UPDATE 10.40 Incident la Step-Soci, raionul Orhei. Chiril Moțpan, reprezentantul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, scrie că un observator din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, ar fi fost agresat de primarul localității, din partea PD. Observatul ar fi cerut ca edilul să nu aducă alegătorii la urne în mod organizat, cu microbuzul. 

 

UPDATE 10.20 CEC anunță că, în calitate de alegători, mai activi sunt bărbații, care s-au prezentat la urne în proporție de 52,16%. Circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este raionul Rezina (7%), cea mai scăzută fiind în raionul Nisporeni (4,26%). Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca, raionul Dondușeni (cu o prezență de 22,14%), cei mai pasivi sunt locuitorii din Cotelea, raionul Briceni (peste 1%). CEC precizează că, la acest moment, secția care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 211 din sectorul Râșcani, municipiul Chișinău (62%).

UPDATE 10.30 La secția de votare 4/10 din satul Bulboaca. raionul Anenii Noi, nu funcționează computerul. Potrivit unui localnic, votanții sunt înscriși manual, pe foi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 10.20 Traian Băsescu, fostul președinte al României, care a obținut recent cetățenia Republicii Moldova, a votat la sediul Ambasadei Republicii Moldova în București. „Sunt cetăţean al Republicii Moldova, am votat pentru candidatul care, în toată campania, a susţinut că va menţine drumul european al Republicii Moldova şi apropierea de România. Categoric, în fața alternativei Igor Dodon sau Maia Sandu orice om care gândește la binele Republicii Moldova va opta pentru Maia Sandu”, a declarat, între altele, Traian Băsescu.

Sursa: Privesc.eu

UPDATE 10.05 Nicolae Timofti, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, a declarat că-și dorește ca viitorul președinte să reușeașcă „ceea ce nu am reușit noi”. „Eu votez pentru binele țării, pentru liniște și pace. Viața nu stă pe loc, ea se mișcă. Doresc ca cetățenii noștri să fie bine asigurați. Să le fie respectate drepturile fundamentale”, a declarat Nicole Timofti. 

Sursa: Realitatealive.md

UPDATE 10.00 Comisia Electorală Centrală a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secții de votare din Portugalia. „Această necesitate a apărut din cauza că bagajul pentru două din cele patru secții de votare a fost calificat pierdut de către compania avia transportatoare. În acest fel, pentru secțiile de votare nr. 1/382 din or. Lisabona și nr.1/385 din or. Setubal (situată la o distanță de 44 km de or. Lisabona) din Republica Portugheză, au fost retipărite câte 3.000 buletine de vot pentru fiecare. Ulterior, CEC a asigurat, de comun cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, transportarea acestora până la secțiile de votare respective, care urmează să-și înceapă activitatea la ora 7.00 – ora locală, ora 9.00 – ora Republicii Moldova. În baza hotărîrii CEC nr. 557 din 12.11.2016, valizele diplomatice, declarate bagaj pierdut, ce conțineau materiale electorale, vor fi restituite intact fără a fi desigilate Consiliului electoral de circumscripție Chișinău”, potrivit unui comunicat de presă al CEC. 

UPDATE 10.00 Igor Dodon a venit la secția de votare însoțit de soție și cei trei copii ai săi. „Este o zi istorică pentru Republica Moldova, de mâine începem o filă nouă a istoriei moderne. Am votat pentru viitorul țării noastre. Sunt ferm convins că Moldova are viitor, va fi o țară integră, independentă, suverană. Am votat pentru viitorul copiilor noștri și împotriva celor care au fost la guvernare ultimii șapte ani, împotriva oligarhilor și celor care vor să distrugă Republica Moldova”, a declarat liderul PSRM. Politicianul a mai declarat că, potrivit unor măsurări, va câștiga aceste alegeri. 

Sursa Privesc.eu

UPDATE 9.50 Membrii misiunii de observare Promo-Lex susțin că în primele ore de la deschiderea secțiilor de vot au fost constatate mai multe abateri. Astfel, în cinci cazuri au fost constatate deficiențe la sigilarea urnelor de vot. În patru cazuri, la Cahul, Florești, Chișinău și Edineț, au fost stabilite cazuri de agitație electorală în favoarea unuia dintre candidați, în preajma secției de vot. În preajma câtorva secții de vot din Chișinău și Taraclia au fost descoperite materiale compromițătoare ce vizează unul dintre candidați. De asemenea, observatorii Promo-Lex raportează că au fost stabilite mai multe cazuri de transportare în grup a alegătorilor din stânga Nistrului cu microbuze, pentru a vota la o secție de vot.

UPDATE 9.00 La deschiderea secției de votare din Stockholm, Suedia, zeci de cetățeni moldoveni au format coadă pentru a-și putea exprima dreptul la vot. 

Sursa: Facebook, Adoptă un vot

UPDATE 8.20 Membrii CEC anunță într-un briefing de presă că din cele 100 secții de votare constituite în afara Republicii Moldova, până la 8.00, au fost deschise 37 secții de votare. La ora 08.00 și-au început activitatea alte 46 de birouri electorale. Celelalte secții de votare vor fi deschise în orele imediat următoare, la 7.00 - ora locală a țărilor respective.

Alina Russu, președinta CEC, a precizat că în listele electorale de bază se regăsesc 2.808.880 de cetățeni cu drept de vot. Cei mai mulți alegători sunt așteptați la urne în municipiul Chișinău (625.173), cei mai puțini, în raionul Basarabeasca (23.748).

UPDATE 8.10 Prezent la urne, premierul Pavel Filip a declarat: „Sunt aici pentru că eu cred în șansa Moldovei și cred foarte puternic în democrație. Sper foarte mult ca noul președinte să se dezică de retorica electorală, să lucreze de comun acord cu Guvernul.” 

UPDATE 7.41 Până la această oră la urne s-au prezentat 30.000 de alegători, dintre care 1.000 de votanți sunt de peste hotare. Anticoruptie.md a relatat că în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, diaspora moldovenească demonstrează o mobilizare fără precedent, mulți parcurgând mii de kilometri până la cea mai apropiată secție de vot. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 7.15 Scrutinul de astăzi este monitorizat de circa 4.000 de observatori. Misiunea internațională de observare a alegerilor cuprinde 176 de observatori din 36 de țări, inclusiv 147 de observatori pe termen lung și pe termen scurt din partea OSCE / ODIHR, 12 parlamentari și personal de la Adunarea Parlamentară OSCE, șapte de la APCE și zece din Parlamentul European.

UPDATE 7.00 Procesul electoral a început la 7.00. Pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise circa 1.981 de secții de vot. Alte 100 de secții sunt deschise peste hotare. Primele secții de votare au fost deschisă la Tokyo - Japonia, Beijing - China, Krasnoyarsk și Nijnevartovsk - Federația Rusă, Baku - Azerbaidjan. Aflat la Tokyo, interpretul Gheorghe Țopa anunță pe rețeaua de socializare Facebook că este primul moldovean care a votat. 

 

Anastasia Nani, Victoria Dodon, Mariana Rață
13/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii