Achiziţii publice

Milioanele Primăriei, "îngropate" în 41 de curţi din Chișinău

Loc de parcare șos.Hâncești 58 și 58/1 CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
12/01/2016 18584

Amenajarea mai multor curți din Chișinău și crearea câtorva mii de locuri de parcare, cu care se laudă Dorin Chirtoacă în bilanțul pentru anul 2015, a costat 53,3 milioane de lei, sumă considerată nejustificat de mare de către experți. În plus, contractul de achiziții a acestor lucrări ar fi fost încheiat cu unele încălcări de procedură.

Contractul între Primărie și firma care a executat lucrările, Lucet-comerț, lasă multe semne de întrebare. Documentul nu prevede numărul exact de curți și parcări care urmau să fie amenajate și nu indică adresele la care urmau să se facă lucrările. Chiar dacă nu și-a îndeplinit în întregime obligațiunile contractuale, firma a obținut  extinderea duratei contractului și câteva milioane în plus pentru a continua lucrările și în acest an.

Conctract cu multe semne de întrebare

Concursul pentru  amenajarea curților și extinderea locurilor de parcare a fost organizat de Direcţia Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Consiliului Municipal Chişinău (DGTPCC). Licitația publică s-a desfășurat la 7 iulie 2015. La licitaţie au participat trei  întreprinderi: SA Edilitate, (care a oferit 39 de milioane 333 mii de lei), Întreprinderea municipală Exdrupo (38 de milioane 567 mii de lei) şi Lucet-comerţ SRL (31 de mii 674  de lei). Învingătoare a fost numită SRL Lucet-comerţ, întreprindere care a propus cel mai mic preț.

Caietul de sarcini elaborat de către solicitant provoacă mai multe semne de întrebare. Astfel, în document nu sunt indicate clar adresele curţilor care urmau a fi amenajate și locurile unde trebuiau extinse parcările. În loc de aceasta, în caietul de sarcini a fost inclusă o listă de lucrări, cum ar fi scarificarea mecanică a terenurilor, săpătura mecanică a pământului cu excavatorul, săpătura manuală de pământ, împrăştierea cu lopata a pământului afânat, lucrări de descărcare a nisipului în depozit etc. ”Scopul nostru a fost ca de acest volum de lucrări să beneficieze cât mai multe curţi. Avem de lucru până la pensie”, ne-a explicat Igor Gamreţki, şeful DGTPCC.

 

Contractul între DGTPCC  şi SRL Lucet-comerţ a fost semnat la distanța de două zile de la desfășurarea licitației - la 9 iulie. Documentul prevedea că prețul lucrărilor pe care trebuia să le presteze SRL Lucet-comerţ era de 45 de milioane 870 de mii de lei, cu TVA inclus. Lucet-comerţ se obliga să execute volumul lucrărilor până la 31 decembrie 2015,  pentru prestarea cu întârziere a serviciilor fiind stabilită o amendă de 0,5 la sută din suma serviciilor neprestate.

În documentele oficiale se arată că  Lucet-comerţ nu a reușit să se încadreze în suma prevăzută în contract, dar nici în limita de timp, astfel încât la 19 noiembrie 2015 părţile au semnat un Acord adițional la Contractul nr.28/15, prin care valoarea acestuia a fost majorată cu 13 milioane 751mii lei. În același timp, termenul de executare a lucrărilor a fost prelungit cu aproape șapte luni, urmând ca acestea să se încheie la 15 iulie 2016. Oleg Caraman, şef de secţie în cadrul DGTPCC explică extinderea contractului prin faptul că pe parcurs și alte preturi au cerut să fie incluse în proiect. Lucet-comerţ va efectua lucrări de amenajare a curţilor şi extindere a locurilor de parcare şi în anul 2016, în acest scop urmând să fie alocate surse suplimentare de la  buget”, ne-a explicat funcţionarul.



În nota informativă privind valoarea lucrărilor executate pe parcursul lunii decembrie 2015, prezentată de către Lucet-comerţ Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie, se arată că în ultima lună de contract întreprinderea a efectuat lucrări la 19 adrese, costul ridicându-se la 14  milioane 528 de mii de lei. În document se mai arată că în în total în 2015 Lucet-comerţ a efectuat lucrări în valoare de 53 de milioane 536 mii 520 de lei, DGTPCC recepţionând lucrăriile la 41 de adese. Astfel, din document rezultă că timp de o lună Lucet-comerţ a efectuat lucrări la aproape jumătate din adresele prevăzute în proiect.

  

Scuarul din strada Academiei Foto: CIJM

În lista lucrărilor efectuate în 2015, pe lângă locurile de parcare, au mai fost incluse amenajarea unui parc pe strada Academiei, dar şi construcţia unui trotuar pe strada Docuceaev. Doar amenajarea scuarului de pe strada Academiei a costat aproape 700 de mii de lei.

Bani mulți, eficiență puțină

DGTPCC susține că  Lucet-comerț a construit 7.122 metri patraţi de trotuar, 1.799 metri patraţi căi de acces, 52 de mii 670 metri patraţi de parcare. În același timp, au fost asfaltați 24.342 metri patraţi din curți. Preţul de piaţă pentru un metru patrat de pavaj este de 150 de lei, iar lucrările de pavare se remunerează în medie cu 80 de lei pentru un metru patrat. Un calcul simplu demonstrează că pentru parcări s-au cheltuit 12.132 mln lei. În același timp, un metru patrat de asfalt costă în medie 600 de lei, ceea ce rezultă că s-au cheltuit aproape  20 de milioane de lei. Astfel, suma lucrărilor ar fi de vre-o 32 de milioane de lei. Desigur, au mai existat cheltuieli pentru materiale de construcție, transport, lucrări adiacente, însă este puţin probabil ca acestea să coste 21,5 milioane de lei.

Pe lângă faptul că sunt foarte costisitoare, în unele cazuri lucrările au provocat nemulţumirea locuitorilor din mai multe cartiere, care s-au opus defrişării spaţiilor verzi sau distrugerii terenurilor de joacă. Astfel, locuitorii unui cartier din sectorul Botanica au încercat să oprească lucrările atunci când au văzut că este distrus un teren de joacă. O acţiune de protest au organizat și locatarii unui cartier  de pe strada Doga. Unul dintre locuitorii acestei străzi, Eugen Mortean, este indignat că nimeni nu a ținut cont de părerea oamenilor. ”Suntem nemulţumiţi, ne-au defrişat fâşia verde. Nimeni nu ne-a întrebat dacă avem nevoie de aceste parcări. Am colectat semnături, am încercat să oprim defrişarea, dar n-am fost auziţi”, spune bărbatul.

 

Volume de lucrări inventate?

Alexandrul Panfilii, fost şef de direcţie în cadrul Primăriei municipiului Chişinău, susţine că partea contractantă a admis mai multe ilegalităţi la organizarea licitaţiei publice pentru amenajarea curților și parcărilor. ”Conform prevederilor Regulamentului cu privire la modul de calculare a valorii estimative a contractelor de achiziţii publice şi planificarea acestora, partea contractantă achiziţionează servicii de întreţinere curentă a curţilor de bloc şi nu lucrări. În caietul de sarcini elaborat de către DGTCC sunt indicate doar lucrări”, precizează Panfilii.

Expertul consideră că introducerea lucrărilor într-un lot de servicii s-a făcut în mod intenţionat pentru a reduce numărul participanţilor la achiziţia publică, cât şi pentru a putea manipula cu cantitatea lucrărilor executate.

"Achiziţia publică a fost efectuată în lipsa documentaţiei necesare şi anume  fără un proiect tehnic de execuţie verificat, avizat şi aprobat potrivit prevederilor legale. Lista cu lucrări din caietul de sarcini a fost alcătuită în lipsa documentaţiei tehnice, cu volume de lucrări inventate. Conform legislaţiei, autoritatea contractantă de lucrări este obligată să elaboreze documentaţia tehnică de proiect cu devizul de cheltueli, urmând să fie incluse adresele curţilor unde trebuiau să fie executate lucrări. Astfel, autoritatea contactantă ar fi avut posibilitatea să verifice atât cantitatea, cât și calitatea lucrărilor executate”, a adăugat Alexandru Panfilii.

Potrivit expertului, este dubios şi felul în care a fost semnat acordul adiţional. ”Legislaţia prevede modificarea contractului în cazul când apar lucrări neprevăzute. De exemplu, dacă a fost depistat un cablu de înaltă tensiune, care necesită a fi strămutat. În cazul în care  sunt extinse lucrările care nu au fost prevăzuite iniţial în caietul de sarcini trebuie  organizată o altă licitaţie publică”, a mai spus specialistul.

De la comerţul cu amănuntul a produselor alimentare, la afaceri în construcţiii

SRL Lucet-comerţ a fost înfiinţată în anul 2002. Iniţial întreprinderea activa în domeniul comerţului cu amănuntul a produselor alimentare. Treptat aceasta s-a reprofilat  şi a început să activeze în construcţii. Printre proiectele de construcție cu care se laudă agentul economic sunt: școala de cultură generală din satul Dancu, raionul  Hâncești, apeductul în oraşul Hânceşti și cel din Ceadîr-Lunga, strada Studenţilor și strada pietonală Alexandru Diordiţa din Chişinău, la fel ca și blocul locativ din strada Ghioceilor în cadrul Programului social “Prima casă”, implementat de Primăria municipiului Chişinău. Tot Lucet-comerț a efectuat lucrări de instalare a monumentului Victimelor deportărilor din scuarul Gării feroviare din Chişinău. Firma  s-a ocupat și de construcţia locuinţelor pentru sinistraţii din satele Nemţeni şi Cotul Morii în anul 2010.

Informaţia publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor demonstrează că în august 2010, Lucet-comerţ avea cea mai mică cifră de afaceri (4,5 milioane lei) dintre agenţii economici desemnaţi să construiască locuinţe pentru sinistraţii din raionul Hânceşti. Aceasta i-a nemulţumit pe alţi agenţi economici, care susţineau că Lucet-comerţ ar fi câştigat ilegal licitaţia.

Un alt scandal în care a fost implicată firma ține de calitatea proastă a lucrărilor din strada pietonală. Deşi iniţial proiectul pentru strada Diordiţă a fost estimat la șase milioane de lei, în cele din urmă pentru lucrări au fost chetuiți peste 12 milioane de lei, adică de două ori mai mult. Potrivit legislației în vigoare, suma inițială a contractului poate fi majorată cu cel mult 30% în cazul achizițiilor publice. ”Nu înţeleg de ce Lucet-comerţ nu a fost sancţionată pentru calitatea proastă a lucrărilor efectuate”, întreba la acel moment consilierul municipal Ilian Caşu pe una din reţelele de socializare.

Chiar dacă nu s-a încadrat în sumele prevăzute pentru construcția străzii pietonale, Lucet-comerț a continuat să obțină contracte din banii publici. Întâmplător sau nu, anume această  întreprindere a efectuat vara trecută lucrări de reparaţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La 9 iunie 2015, cu mai puţin de o săptămână înainte de alegerile locale, Primăria Chişinău a anunţat despre demararea lucrărilor în PMAN, astfel încât aceasta urma să fie închisă pentru orice fel de manifestaţie publică. Decizia respectivă i-a nemulţumit în special pe organizatorii unui concert dedicat Zilei Rusiei.

A obținut contracte de milioane în ultimii ani

Pe parcursul ultimilor cinci ani SRL Lucet-comerţ a câştigat doar în municipiul Chișinău licitaţii pentru efectuarea lucrărilor de constucţie în valoare de 175 de milioane de lei. În vara anului trecut, în afară de licitaţia pentru amenajarea curţilor de locuit, Lucet-comerţ a mai obținut alte trei contracte în sumă totală de aproape 7 milioane de  lei.

În presă s-a vehiculat că firma câștigă foarte multe contracte deoarece  ar aparţine  lui Lucian Chirtoacă, fratele primarului municipiului Chișinău. Ivan Negară, directorul întreprinderii, neagă însă acest lucru. “Sunt nişte speculaţii. Noi câştigăm licitaţiile datorită reputaţiei  pe care o avem şi a ofertelor pe care le facem. Întreprinderea aparţine surorii mele, Ludmila Cecetova. Iată de unde vine denumirea firmei”, ne-a spus Negară.

Şi Igor Gamreţki, şeful DGTPCC şi fost coleg de clasă cu Dorin Chirtoacă, infirmă că Lucet-comerţ ar fi întreprinderea lui Lucian Chirtoacă. “Vor să-l discrediteze pe primar. Lucet-comerţ a propus cel mai mic preţ şi a câştigat licitaţia. Oricare întreprindere care propunea un preţ mai mic putea să câştige licitaţia”, afirmă Gamrețki.

Consilierul socialist Ion Ceban are, însă, o altă părere. “Amenajarea curţilor de bloc ţine de competenţa Direcţiei locativ-comunale şi amenajare. Este suspect că amenajarea curţilor a fost dată  DGTCC. Probabil că au dorit să controleze astfel banii. Este exagerată şi suma alocată. Curtea de Conturi ar putea descoperi mai multe nereguli”, a opinat consilierul.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) , într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii