Integritate

Ai șanse să devii bogat… dacă ajungi deputat

Foto: curentul.md
Autor: Tudor Iașcenco
09/01/2015 6598

Celor 101 de deputați aleşi în noul Parlament legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului. 

Vasile Bolea. Tânăr, jurist, socialist

Din cei 61 de deputaţi noi ajunşi în Parlament după alegerile din 30 noiembrie, cei mai mulţi, 19 la număr, reprezintă Partidul Socialiştilor (PSRM). Unul dintre ei este Vasile Bolea, care ocupă poziţia a 14-a pe lista PSRM. El are 32 de ani și este jurist. A ajuns în Parlament alături de alţi 2 activişti ai Fundaţiei „Soluţia”, unde ocupă postul de şef al departamentul juridic. Este membru al Consiliului republican al PSRM.

„Soluţia”, obiective declarate şi ascunse

Fundaţia de binefacere „Soluţia” a fost lansată și fondată de deputatul Igor Dodon în septembrie 2011, la câteva luni după ce acesta a pierdut în faţa lui Dorin Chirtoacă alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului. Atunci Dodon a declarat că „Soluţia” este o organizaţie apolitică, care ar urma să acorde asistenţă juridică locuitorilor municipiului Chişinău în problemele legate de întreprinderile municipale şi primărie, precum şi suport material oamenilor săraci.

Mai multe acţiuni iniţiate  şi realizate cu participarea activiştilor fundaţiei confirmă însă alt scop – acela de a lustrui imaginea liderilor PSRM și a partidului lor. În toamna anului 2012, de exemplu, Fundaţia „Soluţia” a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere privind evacuarea Pietrei comemorative ridicate în Piaţa Marii Adunări Naţionale în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. Instanţa a hotărât că cererea depusă de Vasile Bolea, Vlad Bătrîncea și Grigore Novac împotriva Primăriei Chişinău este nefondată.

Vara trecută, în timp ce la Bruxelles avea loc semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, reprezentanți ai Partidului Socialiștilor, în frunte cu Vasile  Bolea şi deputatul Ion Ceban, au organizat un protest în faţa sediului Comisiei Europene scandând mesaje antieuropene şi militând pentru organizarea în Republica Moldova a unui referendum în această problemă. Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al PSRM, poliţia a interzis desfăşurarea manifestaţiilor pe o rază de 100 de metri de la locul unde a fost semnat Acordul. Iar Ludmila Bulgar, președinta Institutului European pentru Moldova din Bruxelles, a precizat pentru Ziarul de Gardă: “Erau vreo 30 de persoane. Au fost alungate pentru că nu aveau autorizație pentru acest protest”.

Vasile Bolea a fost prezent la majoritatea acţiunilor de protest organizate de PSRM în ultimii ani, dar şi la multe dezbateri din campania electorală 2014. Alături de colegii săi, a insistat asupra interzicerii prin lege a unionismului și a întroducerii în școli drept discipline obligatorii a cursurilor de istorie a Moldovei şi limba ”moldovenească”. Acolo el promitea alegătorilor că dacă ajunge la guvernare, PSRM va reduce în jumătate tarifele la gaze, energie electrică şi utilități, va crea în 4 ani 112  întreprinderi și 200 000 de locuri de muncă, va oferi burse mai mari și pensii majorate cu cel puţin 20%, trecând cu vederea faptul că Igor Dodon şi Zinaida Greceanâi s-au aflat mai mulţi ani la guvernare şi au avut toate posibilitățile să  realizeze aceste intenţii.

Împătimit de rugby şi cu dare de mână

Vasile Bolea este un împătimit de rugby. In 2013 a candidat la funcția de preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câţiva ani şi din aceste considerente nu mai face parte din federaţie. Vasile Bolea a declarat atunci că nu a plătit cotizaţia de membru (100 de lei lunar) pentru că Federaţia Naţională de Rugby activează ilegal deja de trei ani şi că va cere instituțiilor de resort sa verifice acest lucru.

Potrivit  declaraţiei de venituri depuse la CEC în octombrie 2014, Vasile Bolea a câştigat în anii 2012-2013 la locul de muncă 174 147 lei, aproape 43 mii de lei prin cumul şi 14 mii de lei – printr-o decizie de judecată. Din aceste venituri 83 mii de lei i-a donat în fondul electoral al PSRM, asigurându-şi astfel mandatul de deputat.

Vasile Bolea este proprietarul unei treimi dintr-un apartament de 54 de metri pătrați și al unui lot de 0.048 hectare la Durleşti. El mai deține un automobil Kia Rio (2002) şi un Chevrolet Aveo (2010), dar și 81 de acţiuni în societatea pe acţiuni „Cereale Vulcăneşti”. În cadrul fracţiunii PSRM, constituită  în prima şedinţă a Legislativului, lui Vasile Bolea i-a fost încredințată funcţia de secretar general.

Gheorghe Mocanu

Un reprezentant fidel al PLDM

Deputatul Gheorghe Mocanu face parte din pleiada personalităţilor din Republica Moldova cu studii în România. Originar din Moleşti, Ialoveni, el a absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, dar a făcut și studii de masterat la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, instituţie unde au studiat și preşedintele PLDM, Vlad Filat, preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Parlamentului Igor Corman, guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu, viceministrul Educaţiei Loretta Handrabura ş.a.

Încă fiind student s-a lansat în afaceri în calitate de fondator al reprezentanţei companiei ELECTRA în Moldova. Concomitent s-a manifestat destul de activ în funcţia de membru-fondator şi preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din România, expert în cadrul Programului “Iniţiative Europene” al Fundaţiei SOROS-Moldova, membru al Consiliului Naţional de Participare de pe lângă Guvern etc. A devenit membru al PLDM chiar de la fondarea formaţiunii şi peste câteva luni a fost ales preşedinte al Organizaţiei de Tineret a partidului. La alegerile parlamentare din 28 iulie 2009 a figurat pe poziția nr. 26 pe lista electorală a PLDM, însă nu a acces în Parlament. A făcut-o însă mai târziu, după alegerile din 28 noiembrie 2010, când a avansat pe lista electorală cu 6 poziţii. Ghoerghe Mocanu a obținut astfel primul mandat de deputat la vârsta de 28 de ani. La scrutinul din 30 noiembrie 2014 și-a păstrat mandatul, figurând pe lista PLDM déjà sub numărul 13. Este membru al Biroului Permanent al PLDM, membru al Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

“Tineretul trebuie să creadă în cineva, în ceva …”

În perioada 2010-2014 a propus personal sau împreună cu alţi colegi din Legislativ circa 30 de proiecte de legi, majoritatea fiind adoptate sau aflându-se în stadiu de examinare.  Cele mai multe au vizat diverse probleme sociale şi economice ale tinerilor.

”Eu merg des în localități, mă întâlnesc foarte des cu tinerii și pot să vă spun că sunt mulți tineri foarte buni, care investesc în ei, care se perfecționează continuu, care doresc să facă ceva. În același timp, gândindu-mă des la cum va arăta Moldova peste 10-20 de ani, sunt uneori îngrijorat pentru că există la fel de mulți tineri care parcă nu au un scop, parcă nu au vise, nu au modele demne de urmat. Cred că aici un rol important îi revine atât clasei politice, cât și mass-media, sistemului educațional, societății civile. Este de datoria noastră să prezentăm modele demne de urmat tinerei generații. Tinerii trebuie să creadă în cineva, în ceva pentru a putea să aleagă în viaţă o direcție corectă”, afirma Gheorghe Mocanu într-un interviu pentru portalul Tribuna.

În acelaşi interviu, întrebat când are de gând să se căsătorească, Mocanu a răspuns că o va face ”când PLDM va avea două treimi de mandate în Parlament”.

În ianuarie 2013, la prima şedinţă a consiliului AIE, când s-a discutat despre vânătoarea din Pădurea Domnească, soldată cu moartea unui om, Gheorghe Mocanu a pledat pentru demisia necondiționată a procurorului general Valeriu Zubco. “Este clar că procurorul general trebuie să-și dea demisia pentru faptul ca a fost prezent la acea vânătoare care știm că a fost una ilegală, pentru că Pădurea Domnească este o rezervație științifică”, a declarat deputatul, adăugând că trezeşte bănuieli şi faptul că președintele Parlamentului, imediat după cele întâmplate, i-a sugert procurorului general să meargă în concediu.

Conform unei iniţiative legislative votate şi de Gheorghe Mocanu, deputaţii vor putea fi reţinuţi şi arestaţi, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, vor putea fi trimişi în instanţă fără aprobarea Parlamentului şi vor beneficia de imunitate doar în cazul declarațiilor politice.

Deocamdată, cu averi modeste

Judecând după declaraţiile de venituri, proprietăţi şi interese, Gheorghe Mocanu dispune de o singură sursă de venituri – salariul şi indemnizaţiile de deputat, care în anii 2012-2013 s-au cifrat cumulativ la 343 mii de lei. El mai arată că deţine 47 cote-părţi în capitalul social în valoare de 2.538 lei al SRL “GV Sistem” din Chişinău, un birou administrativ cu suprafaţa de 27,7 m2 în Ialoveni, dar nu precizează că ar avea venituri din aceste proprietăţi. Ca, de altfel, şi din calitatea de fondator al AO “Asociaţia pentru dezvoltare şi informare comunitară” din Ialoveni. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014 Gheorghe Mocanu a completat visteria partidului cu 80 de mii de lei.

Oxana Domenti

Politica – un mediu propice afacerilor

Doctorul în ştiinţe economice Oxana Domenti a intrat în politica mare după aproape un deceniu de activitate didactică în calitate de profesor la catedra Bănci şi Burse de Valori a Academiei de Studii Economice din Republica Moldova, instituţie unde şi-a făcut studiile. În 2003 a devenit consilier al preşedintelui Vladimir Voronin în probleme de dezvoltare socială. Concomitent a făcut parte din diverse organizaţii consultative naţionale. În urma alegerilor din primăvara anului 2009 a fost aleasă deputat pe lista PCRM. Și-a păstrat mandatul şi la următoarele alegeri, inclusiv la cele din noiembrie 2014. Un timp a fost preşedinte, apoi vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie. Este căsătorită și are un copil.

Dintr-o informaţie de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, mediatizată într-o investigaţie publicată în anul 2010 în cotidianul ”Timpul” aflăm că Oxana Domenti şi-a luat în luna mai 2009 o mașină Skoda Superb, care costă în jur de zece mii de euro. Ulterior, în declaraţia de venituri depusa la CEC, Oxana Domenti declara că în 2009 familia ei a avut un venit anual de 807 554 lei. În document mai apare maşina Skoda Superb pe care deputata ar fi vândut-o cu 100 000 de lei. În 2010 deputata împreună cu soţul, care este vicepreşedinte al Băncii de Economii, au declarat un venit de 844 880 lei, iar în anul următor –  636 730 lei din salarii plus 434 775 lei din vânzarea unui apartament. În 2011 familia Domenti a achiziţionat o casă de 125 m.p., cu valoarea cadastrală de 1 638 040 lei.

În declaraţiile de venituri pentru anul 2012 apar două loturi de pământ la Glodeni, şi un garaj de 45 m.p la Chişinău, care, așa cum arată Oxana Domenti, erau în proprietatea ei de mai mulţi ani, deşi în declaraţiile anterioare nu au fost indicate. În anul 2013 salariul de deputat al Oxanei Domenti s-a majorat până la 150,1 mii lei, iar soţul a încasat de la BC “Victorianabk” şi Banca de Economii SA 665, 5 mii lei. În declaraţie, pe numele deputatei mai figurează un depozit bancar de 20 de mii de dolari şi câteva depozite neînsemnate în lei şi euro.

În buletinul „Cunoaşte-ţi candidatul!”, elaborat de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat în cadrul campaniei de informare pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, au fost prezentate argumente privind incompatibilitatea cu funcţia de deputat a unor candidaţi de pe listele partidelor înscrise în cursa electorală. Printre aceştea figura şi Oxana Domenti, despre care se menţiona că  atunci cand a exercitat funcţia de consilier al preşedintelui Voronin, a beneficiat de un salariu suplimentar din banii publici, fiind inclusă în listele de salariaţi ai Institutului Naţional al Economiei (INE), fără să muncească, de fapt, acolo. Când falsul a ieşit la suprafaţă, Oxana Domenti a restituit statului suma de 73 de mii de lei, se menţiona în buletin.

Autorii investigaţiei „Parlamentul i-a făcut milionari” din Ziarul de Gardă au constatat și altceva: „Oxana Domenti este soția lui Victor Domenti, care a fost vicepreședinte la Victoriabank. Conform informațiilor de la Cadastru, cei doi au intrat în posesia imobilului (unei case de locuit – n. a.) în martie 2011, cumpărându-l de la Iurii Luncașu. Actualmente familia Domenti locuieşte într-un duplex împreună cu familia lui Oleg Reidman, alt deputat comunist”.

Igor Vremea

Doctorul în drept care îşi verifică ipotezele în practică

Doctorul în drept, conferenţiarul universitar Igor Vremea, s-a specializat în activitatea sa ştiinţifică în studierea infracţiunilor fiscale, problematica politicii penale şi activitatea normativă penală. Tema tezei de doctorat susținută la Universitatea de Stat din Moldova este: „Reglementarea juridico-penală a evaziunii fiscale a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor”. După absolvirea USM și-a încearcat puterile în avocatură, dar a ales totuşi activitatea didactică la Facultatea de Drept, treptat implicându-se şi în politică. În perioada 2002-2009 a ocupat diverse funcţii în Aparatul Preşedintelui (atunci șef al statului era Vladimir Voronin), inclusiv cele de consilier al preşedintelui în problemele juridice, şef al Direcţiei drept şi relaţii publice. Este ales deputat pe lista PCRM în aprilie şi iulie 2009, dar şi în alegerile din noiembrie 2010 şi 2014. În Legislativ, un timp a fost vicepreşedinte al Comisiei Juridice, iar de aproape un an este membru al Comisiei Electorale Centrale. Are la activ o monografie şi câteva zeci de articole publicate în presa de specialitate. Este autor al mai multor proiecte de acte normative.

De la an la an dorințele  şi veniturile cresc

În declaraţiile de venit pentru anii 2011-2012 Igor Vremea arată salariile sale de deputat şi din activitatea didactică (304 mii lei) plus salariul soţiei (aproximativ 55 mii lei), dar şi anumite proprietăţi. În 2013 situația materială a familiei Vremea s-a îmbunătăţit considerabil. Igor Vremea a încasat de la Parlament aproape 197 mii lei şi încă peste 19 mii – din activitatea didactică. Soţia sa a câștigat peste 73 mii lei. Deputatul şi-a procurat un automobil Nisan X Trail în valoare de 12 500 euro. În declaraţie mai apare o casă de locuit nefinalizată cu suprafaţa de 198 m.p. şi un lot de 4 ari, dobândit încă în 2004.

În acelaşi timp, Parlamentul a depus o solicitare la Primăria Chişinău, în care a cerut identificarea unui teren pentru construirea unui bloc locativ pentru aleșii poporului. În lista deputaţilor care au semnat că au nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de trai, anexată la demersul conducerii Parlamentului, este şi numele lui Igor Vremea, însoţit de precizarea că “nu deține imobile”.

Marcel Răducan

Ministru şi deputat fără casă şi avere

Ministrul în exerciţiu al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor şi proaspătul deputat PDM Marcel Răducan este un demnitar cu o experienţă bogată în administraţia publică. A lucrat cam 7 ani la SA “Bucuria”, unde, alături de Vasile Tarlev, atunci director general al întreprinderii şi viitor prim-ministru, a parcurs calea de la inginer-mecanic până la prim-vicedirector general. A ajuns în Guvern înaintea lui Vasile Tarlev: mai întâi în funcţia de viceministru, şef al Direcţiei Generale Industrie, Ştiinţă şi Strategie din Ministerul Industriei şi Comerţului, apoi încă doi ani a fost director general al Departamentului Standardizare, Metrologie şi Supraveghere Tehnică.

În martie 2005 a fost ales deputat din partea Blocului “Moldova Noastră” și a devenit membru al Comisiei pentru agricultură și industria prelucrătoare din partea fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. În 2009, a ocupat un timp postul de vicepreşedinte al Parlamentului, iar peste câteva luni, prin decret prezidenţial, a fost numit în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, pe care a păstrat-o şi în următoarele trei guverne. La alegerile din 30 noiembrie 2014 a fost ales din nou deputat pe lista PDM. Marcel Răducam este doctor în ştiinţe tehnice.

Realizările ministerului?

În ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie miniştrii PDM au ieşit cu dări de seamă în faţa electoratului. Potrivit www.publika.md, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a declarat că de când conduce instituţia au fost construite 145 de kilometri de apeduct şi 30 de kilometri de reţele de canalizare în 29 de localităţi, două staţii de tratare şi purificare a apei, 50 de kilometri de drumuri regionale, 4 puncte de colectare a deşeurilor.
Răducan s-a referit şi la deschiderea incubatoarelor de afaceri, unde au fost create noi locuri de muncă, la cele patru blocuri pentru familii vulnerabile construite în Chişinău, Glodeni şi Criuleni, dar nu a concretizat care anume a fost rolul şi contribuţia ministerului în aceste realizări, care figurează şi în rapoartele PLDM, celor trei agenţii de dezvoltare regională, autorităţilor publice locale de nivelul I şi II etc.

Proprietăţi declarate şi averi secrete

Din declaraţia de avere şi proprietăţi prezentată înainte de alegerile din 30 noiembrie 2014 Comisiei Electorale Centrale, reiese că în anii 2012-2013 ministrul Răducan a câştigat doar 246.139 lei din salariu, 19169 lei – din munca prin cumul şi 1780 lei – din dobândă. El mai afirmă că împreună cu soţia are în proprietate 5 loturi de pâmânt cu suprafaţa totală de 22,96 hectare, 907 acţiuni în SA “Bucuria”, 340 de acţiuni în “Avirom-Prod”, România, şi 200 de acţiuni în SA ”Avicola – Vadul lui Vodă”.

În declaraţie nu figurează casa de lux de pe strada Vasile Pogor 24 din Chişinău, în care locuieşte familia Răducan şi unde sunt înregistrate o parte din firmele familiei. Casa, potrivit fişei cadastrale verificată de reporterii RISE Moldova, ar aparţinea mamei ministrului, Atenei Răducan, în vârstă de 71 de ani.

Mai mult, jurnaliștii de la RISE Moldova au depistat că ministrul „a uitat” să declare că împreună cu soţia deţine şi alte proprietăţi. De exemplu, 100% din capitalul social al firmei ”Electrigaz-VLV” SRL, dar şi compania “Moldprodinvest” SRL, cu un capital social de 4,9 milioane de lei, indicată în altă declaraţie drept proprietate unică a soţiei, Aurica Răducan, cu sediul juridic pe strada Vasile Pogor, 24, din Chișinău.

Niciun cuvânt nu se menţionează în declaraţia ministrului despre faptul că prin intermediul “Moldprodinvest” SRL, familia Răducan a mai fondat în 2014 alte trei companii. “Agro-Engineering”, Firma de producţie şi comerţ „Conserv-E” și “Agro-engineering GRU” SRL. De asemenea, “Moldprodinvest” SRL este proprietar al unui apartament cu suprafața de 177 m.p. situat în centrul Chișinăului, pe strada A. Bernardazzi 60, adresă la care sunt  înregistrate două dintre firmele controlate de familia Răducan.

“Tot prin intermediul companiei ”Moldprodinvest” SRL, Răducan deține în proprietate privată centrul comercial „Budapest” din sectorul Botanica al capitalei, care a primit în arendă și terenul de 0,03 ha din fața centrului comercial, unde a fost amenajată o piața de flori”, mai scriu jurnaliştii de la RISE Moldova, precizând că au încercat să-l contacteze pe Marcel Răducan la telefon pentru declarații, însă acesta nu le-a răspuns.

În urma investigației RISE Project, Comisia Națională de Integritate (CNI) a inițiat controale în privința a 6 deminitari, inclusiv a ministrului Marcel Răducan.

Donaţii mai mari decât veniturile

Marcel Răducan a contribuit la fondurile electorale ale Partidului Democrat pentru alegerile din 5 aprilie şi 29 iulie 2009 cu 450 mii de lei. Şi asta în timp ce venitul lui în anii 2008-2009, declarat la CEC, fusese de 262,3 mii lei. În lista donatorilor pentru campania electorală din 2014 numele ministrului Marcel Răducan nu figurează.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii