Integritate

Averile, afacerile și interesele rectorilor universităților de stat

Foto simbol: promptmedia.ro
Autor: Victoria Dodon
08/12/2016 46551

Din cele 31 de instituții de învățământ superior care activează în Republica Moldova, 19 sunt universități de stat. Unii dintre rectorii care le administrează au reușit să-și păstreze fotoliile chiar și 15-20 de ani. Abia în 2014, când a intrat în vigoare noul Cod al Educației, s-a stabilit că aceștia nu pot ocupa mai mult de două mandate consecutiv, a câte cinci ani fiecare. Pe lângă activitatea managerială și didactică, mulți se implică în politică - fie aderând la partide, fie oferind universitatea drept tribună pentru politicieni. Totodată, unii dețin afaceri profitabile și case luxoase. Iar salariile managerilor nu sunt deloc mici. Centrul de Investigații Jurnalistice a analizat veniturile și proprietățile rectorilor universităților cu statut public și vă invită să aflați ce avere a dobândit fiecare.

Gheorghe Ciocanu, USM: managerul cu dosar penal ce bate pasul pe loc

Gheorghe Ciocanu. Foto: Facebook.com / USM

Gheorghe Ciocanu este rector al Universităţii de Stat din anul 2007, fiind actualmente la cel de-al doilea mandat. Până a fi numit în funcţie, a ocupat fotoliul de decan al Facultăţii de Informatică şi Matematică a aceleiași instituții.  Conform declaraţiilor pentru ultimii ani, Ciocanu şi-a mărit treptat veniturile, de la puțin peste 307.000 de lei în 2012 la aproape 400.000 de lei în 2015, bani adunaţi din salariul lunar de circa 15.000 de lei, activitate didactică, ştiinţifică şi de creaţie.

Rectorul declară că are în proprietate un apartament de 70 de metri pătraţi în centrul Capitalei, cumpărat în anul 2008 şi evaluat la circa un milion de lei, iar în 2014 trecea pe hârtie un automobil Audi Q5, obținut prin comodat. Ciocanu a vândut o maşină de aceeaşi marcă un an mai devreme, cu 28.000 de euro. Totuşi, autoturismul nu a fost trecut în declaraţia din anul 2012, la fel ca și în cea pentru 2015. În 2013, managerul de la USM a deschis un depozit bancar ce conținea în 2015 suma de 41.000 de dolari. În acelaşi timp, el a contractat un împrumut bancar de aproape un milion de lei.  

În 2011, familia Ciocanu a cumpărat un teren intravilan de 0.06 hectare în oraşul Codru, suburbie a Capitalei. În același an, pământul a fost ipotecat pentru împrumutul bancar trecut în declarațiile de venit. Pe lotul din strada Sergiu Rădăuțan a fost ridicată o casă impunătoare, cu două etaje și o suprafață totală de 209,8 metri pătrați, potrivit Cadastru.

Casa rectorului USM. Foto: CIJM

O anchetă anterioară a Centrului de Investigații Jurnalistice, publicată pe portalul Anticoruptie.md, a scos la iveală detalii din dosarul penal deschis pe numele rectorului USM în septembrie 2015. Centrul Național Anticorupție s-a autosesizat după ce ar fi apărut bănuieli că, concursul de achiziții publice a proiectului investiţional demarat de USM și compania de construcții Lagmar-Impex SRL ar fi fost fraudat. Potrivit proiectului, care ar urma să se încheie în 2018, firma s-a angajat să renoveze mai multe cămine studențești precum și un bloc de studii. În schimb, USM a cedat două terenuri în inima Capitalei. Aici, compania a ridicat un imens ansamblu rezidențial unde vinde apartamente, prețul cărora pornește de la 444 de euro pentru metru pătrat. Dosarul bate însă pasul pe loc. În timp ce procurorii susțin că adună în continuare probe, rectorul USM, singura persoană pusă sub învinuire în această cauză penală, este convins că ar fi vorba despre o comandă politică.

Am încercat de câteva ori să discutăm cu rectorul USM, Gheorghe Ciocanu, dar acesta a refuzat de fiecare dată să ne ofere un comentariu pe marginea cazului, învinuindu-ne inclusiv de rea-voință și manipularea opiniei publice. „Acest dosar de un an bate pasul pe loc! Eu am adus 81 de milioane de lei în instituție, vă imaginați dumneavoastră?! 81 de milioane?! Acum sunt învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu… Așteptați sentința! De ce nu așteptați decizia judecății dacă pretindeți că sunteți corectă?”, ne-a reproșat el la una dintre vizite, vădit deranjat de întrebări.

9 rectori au aderat la PLDM în 2010. Foto: Flux

Gheorghe Ciocanu a aderat la PLDM în 2010, alături de alți opt rectori ai celor mai importante instituții de învățământ superior. În 2016, el a oferit universitatea drept tribună pentru lansarea lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, în campania electorală la funcția de șef al statului. Evenimentul a avut loc în aceeaşi zi în care universitatea a marcat a 70-a aniversare. Decizia rectorului a fost criticată de mai mulți studenți ai instituției de învățământ. Câteva zeci au protestat în faţa blocului central al USM şi au cerut demisia rectorului Ciocanu.

Grigore Belostecinic, ASEM: „Am renunțat definitiv la politică, nu am niciun angajament față de nimeni”​  

Grigore Belostecinic este rector al Academiei de Studii Economice încă din 2001. În 2009, a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova. Și el a făcut parte din lista celor nouă manageri ai instituțiilor superioare de învățământ care au aderat în iulie 2010 la PLDM. Atât la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010, cât și la cele din 2014, Grigore Belostecinic obține mandat de deputat, dar în ambele cazuri a renunțat la fotoliul de parlamentar, preferând să rămână în fruntea ASEM. Între timp, în octombrie 2012, a devenit vicepreşedinte al partidului, responsabil de Educație. El susține că a renunțat la activitatea de partid „cu vreo jumătate de an înainte să se înceapă destrămarea formațiunii” și că preferă să nu se mai implice în viața politică. 

Grigore Belostecinic. Foto: actual.md

De pe urma activității din cadrul ASEM, Grigore Belostecinic a încasat în 2015 venituri de aproape jumătate de milion de lei. Potrivit declarației de avere, salariul lunar pe care l-a obținut în calitate de rector a fost de circa 26.600 de lei. Alte 124.000 de lei le-a obținut în calitate de academician la Academia de Științe a Moldovei: indemnizație - 48.000; pentru „proiecte europene” - 48.000 sau proiecte de cercetare la Institutul de Biologie a AȘM - 28.000. 23.280 de lei au constituit pensia pentru întreținerea copilului minor, 9.600 de lei - bani luați în calitate de conducător de teză de doctorat la Universitatea din Comrat, iar 17.384 de lei a fost salariul obținut în calitate de deputat, funcție pe care a ocupat-o pentru un timp foarte scurt. Totodată, rectorul a acordat servicii de consultanță în sumă de 29.950 de lei companiei Transservice SA, care activează în domeniul comerțului și transportului de călători.

Grigore Belostecinic a declarat două apartamente, unul de 46,8 metri pătrați și altul de 28 de metri pătrați, două contrucții nelocative, un depozit bancar de aproape jumătate de milion de lei și un împrumut de 777.428 de lei. Academicianul nu a trecut pe hârtie terenuri sau mașini. În declarațiile de venit anterioare, el arăta că deține un teren de 600 de metri pătrați în Dănceni, parte a Cooperativei agricole „Dolna”. Ulterior, această proprietate dispare din declarații. Rectorul nu a indicat însă dacă a vândut sau nu acest teren. „A fost transmis băiatului soției mele, prin moștenire. Deja el este proprietar”, ne-a declarat Grigore Belostecinic. 

Rectorul ASEM a luat alte 152.000 de lei printr-un contract de împrumut de la Moldcredit SRL, întreprindere mixtă în care deține 13% din acțiuni. Moldcredit SRL este o întreprindere de finanţare a afacerilor mici, înregistrată în august 2010. În compania cu un capital social de 8,2 milioane de lei, Belostecinic îi are în calitate de parteneri pe Dumitru Ursu, Gheorghe Ursu (administrator), Victor Avram, Dumitru Sofroni, Victor Sturza şi Michel Steger din Elveţia. Potrivit unui raport financiar prezentat în 2012 de Biroul Naţional de Statistică, firma a avut un venit de aproape șase milioane de lei.

Ion Ababii, USMF „Nicolae Testemițanu”: rectorul latifundiar, cu ajutorul fiului de la Paris

Ion Ababii Foto: usmf.md

Ion Ababii este rector al USMF „Nicolae Testemițanu” încă din anul 1994, ultima dată fiind reales în funcție în 2014. Între anii 2005 și 2008 a ocupat fotoliul de ministru al Sănătății, fiind eliberat odată cu formarea unui nou Guvern, condus de Zinaida Greceanîi. În 2012, Ababii a fost propus de Alianța pentru Integrare Europeană drept candidat la funcția de șef al statului, alături de Veronica Bacalu. El s-a retras însă la scurt timp, după o ședință de Parlament la care liderii partidelor din AIE și-au aruncat mai multe replici acide.

În calitate de rector al Universității de Medicină, Ababii a avut anul trecut un salariu lunar de circa 23.300 lei (un venit de 279.231 lei pe parcursul anului - n.r.), raportând alte peste 78.000 de lei salariu pentru activitatea de profesor universitar și conducător științific în cadrul instituției, precum și 48.000 de lei pe care i-a obținut în calitate de membru al Academiei de Științe. Rectorul a mai trecut pe hârtie pensia de 104.000 de lei, o indemnizație de 24.169 de lei și alte circa 145.000 de lei drept salariu pentru implementarea mai multor proiecte internaționale în Medicină și Educație.

În declarația de avere pentru anul trecut, rectorul Universității de Medicină a trecut și 63 de terenuri agricole pe care le deține în satul său natal, Ochiul Alb, raionul Drochia, și care au fost cumpărate între 2010 și 2015. Anterior, proprietățile sale funciare numărau 86 de loturi cu o suprafață totală de peste 100 de hectare. Anul trecut, Ion Ababii a precizat pentru Moldova Curată că terenurile au fost cumpărate cu ajutorul fiului său, Andrei Ababii, care este chirurg la Paris, și care i-ar fi trimis o parte din bani. „S-a gândit că ar putea să se întoarcă aici și atunci am procurat loturile, în satul meu natal. Sunt date la niște lideri, dacă s-ar putea de făcut ceva cu ele ar fi bine, dar ne-am oprit. Cu timpul, se va întoarce acasă și poate el se va apuca de afaceri. Mie nu-mi trebuie afaceri”, a spus Ion Ababii pentru Moldova Curată.

Tot în satul natal, managerul de la USMF deține și o gospodărie țărănească, care se numără printre beneficiarii de subvenții din partea statului. În 2016, gospodăria lui Ababii a primit peste jumătate de milion de lei din Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli. 

Ion Ababii conduce un Mitsubishi Outlander, obținut prin comodat, și deține ¾ dintr-o casă de locuit de 172,7 metri pătrați. Rectorul mai este proprietarul unui bazin de acumulare a apei, dobândit în 2014, cu o valoare cadastrală de aproape 1,5 milioane de lei. Totodată, soția sa, Liudmila Ababii, deține 3,59% din firma Cefarm SRL, licențiată în comercializarea produselor farmaceutice. Compania are în total 23 de fondatori și este înregistrată pe strada Vladimir Korolenko 2 din Chișinău, adresă la care se află Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. În mai 2015, membrii Comisiei Naționale de Integritate au pornit un control pe faptul eventualei nedeclarări a mai multor venituri de către rector. La scurt timp, dosarul a fost clasat.

Nicolae Chicuș
Nicolae Chicuș Foto: realitatea.md

Nicolae Chicuș, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Nicolae Chicuș a ocupat funcția de decan al Facultăţii de Istorie şi Etnopedagogie la Universitatea „Ion Creangă”, iar în 2010 a fost ales rector al instituției. În 2015 a încasat 274.265 de lei din salariul de manager al universității, circa 22.855 de lei pe lună. Are în proprietate trei terenuri agricole, două moștenite în 2010, iar altul - anul trecut. Mai deține un apartament și o casă de 110 metri pătrați și conduce un automobil de marca Toyota, fabricat în 2001.

Valentin Beniuc
Valentin Beniuc Foto: irim.md

Valentin Beniuc, Institutul de Relații Internaționale din Moldova

Rectorul Institutului de Relații Internaționale este doctor în științe istorice și doctor habilitat în științe politice. În anii 2003-2005 a fost ministrul Educației în Guvernul Tarlev 1, după care a fot numit manager al instituției. În calitate de manager al IRIM, el a câștigat aproape 252.000 de lei și alte 31.270 de lei pensie, potrivit declarației. Profesorul universitar deține un apartament de 71,5 metri pătrați, în posesia căruia a intrat în anul 2005, și un teren de 0,3 hectare, cumpărat în 2011.

Viorel Bostan, UTM: funcție moștenită din tată-n fiu

Viorel Bostan Foto: utm.md

Viorel Bostan deține funcția de rector al Universității Tehnice din Moldova de la începutul acestui an. Lucrează în universitate din anul 2004, fiind inițial lector superior, apoi conferențiar universitar la Catedra Matematică superioară, și este fiul fostului rector al instituției, Ion Bostan. Alegerea lui în funcție a fost însă criticată, pentru că şefia instituţiei a trecut din tată-n fiu.

„Toate rezultatele în plan profesional pe care le-am obţinut până acum sunt obţinute prin efortul meu personal şi acestea pot fi verificate. În plus, cea mai mare parte din backgroundul meu este realizată peste hotare. Eu şi ceilalţi doi candidaţi am avut întâlniri electorale cu toţi profesorii şi toţi studenţii de la toate cele nouă facultăţi de la noi. În total, am avut 19 întâlniri şi o dezbatere publică mare pe toată universitatea. Da, evident, nu neg - sunt fiul tatălui meu, însă, doar atât”, a comentat Viorel Bostan pentru ziarul Adevărul Moldova, la scurt timp după ce a intrat în noua funcție.

Potrivit ultimei declarații de venit, Bostan a încasat 243.305 lei salariu, cumulat din funcțiile de profesor universitar și cercetător științific, adică puțin peste 20.000 de lei pe lună. 63.000 de lei din acestea le-a câștigat în calitate de expert al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare și pentru proiecte naționale și internaționale. Soția sa a primit și o indemnizație de 17.400 de lei pentru îngrijirea copilului.

În 2012, familia Bostan a intrat în posesia unei case de locuit de 341 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de peste 1,5 milioane lei. În același an, el a cumpărat un lot de pământ de 0.08 hectare. Rectorul a trecut în declarație un automobil de marcă Renault Modus fabricat în 2005, care i-a fost donat în 2013.

Maria Duca, Universitatea Academiei de Științe a Moldovei: venituri de milioane din știință

Foto: vipmagazin.md

Maria Duca este rector al Universității Academiei de Științe a Moldovei (UnAȘM) din anul 2008, anterior fiind șef de catedră și decan al Facultății de Biologie din cadrul Universității de Stat. Anul trecut a fost decorată cu Ordinul Republicii, pentru contribuția la dezvoltarea științelor biologice. În 2015, împreună cu soțul său, Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe din Moldova (AȘM), cei doi au câștigat peste 1,3 milioane de lei din salarii, pensii, indemnizații și activitatea de cercetare.

Potrivit declarației de venit, salariul de rector al Mariei Duca se ridică la peste 21.000 de lei lunar, alte venituri fiind cumulate din activitatea didactică și de cercetare în cadrul diferitelor instituții, inclusiv afiliate AȘM, precum și servicii acordate firmei AMG-Agroselect Comerț SRL, care se ocupă cu cultivarea și prelucrarea semințelor de floarea-soarelui. De cealaltă parte, Gheorghe Duca a avut în 2015 un salariu de puțin peste 13.000 de lei în calitate de manager al Academiei și a raportat alte peste 334.000 de lei venituri adunate din activități de cercetare în cadrul Institutului de Chimie, la mai multe organizații internaționale și la Hygieiacom SRL, companie care anul trecut a beneficiat de susținere din bugetul de stat pentru implementarea unui proiect privind extracția și fabricarea uleiului de struguri.

Casa din Capitală a soților Duca. Foto: CIJM

Anul trecut, familia Duca a vândut mai multe terenuri pe care le avea în orașul Codru din mun. Chișinău și în or. Sângerei, tranzacții de pe urma cărora s-a îmbogățit cu alte 186.497 de lei. Soții dețin o casă de locuit de 185 de metri pătrați și un garaj pe strada Valea Dicescu din Capitală, imobil care valorează în jur de două milioane de lei, precum și un teren cu o construcție neterminată, în valoare de 95.000 de lei. În lista de proprietăți a fost trecută și vila de vacanță din oraşul Borsec, judeţul Harghita, România, cu o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi. O anchetă realizată în cadrul unui proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că valoarea locuinței poate depăşi 100.000 de euro, judecând după preţurile din acea zonă. În acte, valoarea casei este de doar 12.500 de euro. Pentru comparaţie, un metru pătrat de teren într-o zonă bună din Borsec se vinde chiar şi cu 40 de euro. Preşedintele AŞM a spus însă jurnaliștilor că oricine îşi poate lua vilă în Borsec, întrucât ar fi ieftine.

Gheorghe Duca conduce o mașină de model Hyundai Tucson, fabricată și cumpărată în 2011. Totodată, el deține 10% din acțiunile SRL Avantchim. Firma desfășoară activități cu metale și pietre prețioase, funcționarea caselor de amanet, importul și fabricarea, depozitarea, comercializarea angro a substanțelor și a materialelor chimice, toxice etc. Maria Duca, la rându-i, are o cotă-parte de 30% la SRL Excert. Și această societate cu răspundere limitată are mai multe domenii de activitate: testări și analize tehnice, proiectare, urbanism și inginerie, oferă servicii de expediere și transport, propune consultări pentru afaceri și poate administra agenții de turism. Soții Duca au 12 conturi în bancă. În 2014, președintele Academiei de Științe a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate anume pentru faptul că a tăinuit acțiunile în societățile comerciale, patru terenuri agricole și 17 conturi bancare. Acesta nu a fost însă sancţionat pentru abaterea admisă.

Tot în 2014, membrii Comisiei au constatat că Gheorghe Duca a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc cu două etaje din strada Academiei 1 A din Chişinău şi o cafenea. Gheorghe Duca nu a fost de acord cu decizia CNI și a atacat-o în instanță. La începutul anului 2016, Curtea de Apel Chișinău a decis că academicianul se face vinovat pentru faptul că nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea.

„Domnul Duca a făcut un recurs, doar că pe partea de procedură: mai întâi reprezentanții CNI au organizat o conferință de presă în care au anunțat că el ar fi încălcat o lege, după care a fost convocată ședința la care s-a discutat subiectul. Respectiv, s-a făcut recurs pe partea de procedură. Dar, în paralel, dosarul a fost transmis la Procuratură și, ulterior, a fost clasat”, a precizat Eugenia Tofan de la serviciul de presă al Academiei de Științe. 

Zinaida Aricova, Universitatea de Stat din Comrat: la final de mandat, marcat de acuzații 

La 1 decembrie 2016, Universitatea de Stat din Comrat (USC) și-a ales un nou rector. După două scrutine în care au luptat șase candidați, învingător a ieșit Serghei Zaharia, actualul decan al Facultății de Drept a USC. O lună mai devreme, Zaharia candida independent la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Potrivit portalului moldovacurata.md, el a mai deținut două mandate în legislativul local al regiunii autonome, fiind ales consecutiv în 2003 și 2008. Anterior, presa a scris că profesorul universitar este un apropiat al fostului bașcan Mihail Formuzal. Sursa precizează că, în ultimul an de mandat de deputat, mai exact în ianuarie 2012, Serghei Zaharia s-a pomenit în centrul unui scandal, după ce a declarat că în Găgăuzia, studierea limbilor ucraineană și bulgară ar trebui să fie achitată de părinții elevilor, și nu din bugetul autonomiei. Ulterior, deputatul a comentat că nu a avut intenția să provoace ură interetnică. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a precizat că declarațiile sale de atunci au fost scoase din context și interpretate politic.

Zinaida Aricova Foto: gagauzinfo.md

Deocamdată, candidatura lui Zaharia nu a fost confirmată de conducerea Ministerului Educației. Reprezentanții USC ne-au spus că ordinul ar putea fi emis într-o săptămână, iar până atunci în fotoliu rămâne Zinaida Aricova, care conduce instituția de învățământ superior din Găgăuzia din anul 2010. La sfârșitul lunii august a acestui an, portalul deschide.md a publicat o scrisoare semnată de mai multe cadre didactice ale universității în care cer conducerii autonomiei și autorităților de la Chișinău să investigheze mai multe fraude pe care le-ar fi comis conducerea USC și care ar fi dus la prejudicii de circa trei milioane de lei. Mai exact, Zinaida Aricova a fost acuzată de câțiva colegi că în perioada 2011-2015 ar fi dat în arendă mai multe spații universitare fără a organiza licitații, așa cum prevede legea, și că ar fi folosit angajați ai instituției la lucrări de construcție a propriei case, din contul orelor de muncă.

Aricova a negat informațiile apărute, declarând jurnaliștilor că numele ei este discreditat în legătură cu apropierea alegerii conducerii universității. Pe marginea cauzei a fost sesizat Centrul Național Anticorupție. „Ulterior s-a intocmit material de refuz din lipsa componentei de infracțiune”, a precizat pentru Anticoruptie.md Victoria Timuș de la serviciul de presă al CNA. Rectorul USC a primit în 2015 un salariu de puțin sub 13.000 de lei pe lună, având un venit total de aproape 196.000 de lei din activitatea științifică și de creație. Familia sa deține două case de locuit, una obținută prin moștenire în anul 2011, iar alta cumpărată un an mai târziu.

Veaceslav Manolachi, Universitatea de Educație Fizică și Sport: rectorul cu imobil de lux într-un cartier select al Capitalei

Veaceslav Manolachi Foto: sports.md

Maestru al sportului și deținător al distincției de Antrenor Emerit al Republicii Moldova, Veaceslav Manolachi ocupă fotoliul de rector al Universității de Educație Fizică și Sport din anul 2001. Din 1998 până în primăvara anului 2015 el a condus și Federația de Judo din Republica Moldova, cu sediul pe aceeași adresă unde este amplasată USEFS. Ultima dată, Manolachi a fost reales la șefia federației în decembrie 2013, fiind singurul candidat înscris în cursă. Câteva luni mai devreme, Octavian Țâcu, pe atunci ministrul Tineretului și Sportului, l-a acuzat pe Manolachi că s-ar fi făcut vinovat de faptul că mai mulți judocani de top din Moldova au părăsit echipa națională pentru cea a Emiratelor Arabe Unite. Potrivit lui Țâcu, președintele federației ar fi autorizat ilegal schimbarea drapelului de către sportivii moldoveni. Manolachi a respins acuzațiile în fața jurnaliștilor, spunând că semnătura sa a fost falsificată.

În 2015, managerul USEFS a beneficiat de un salariu de peste 24.000 de lei lunar (298.238 lei - venitul anual încasat). Alte 60.509 lei le-a obținut din activitatea de la Basconslux SRL. „Desfășor antrenamente cu angajații companiei, de exemplu cei care participă la Universiada Construcorului”, ne-a declarat Manolachi. Firma de construcții a fost vizată anterior în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice, fiind cea care a demolat Stadionul Republican în anul 2007, fără un concurs clar de achiziții publice, și care urmează să primească 14 milioane de lei din bugetul statului pentru lucrările de atunci. Detalii în investigația: „Cine driblează legea în dosarul Stadionului Republican”.

Potrivit declarației de venit, Manolachi deține trei terenuri, un imobil de 37,8 metri pătrați în centrul Capitalei, pe care l-a cumpărat în anul 2000, și o casă de 354 de metri pătrați în regiunea Malina Mică din Chișinău. Imobilul modern și impunător - cu două etaje, mansardă, garaj - a fost moștenit în 2012 și are o valoare cadastrală de peste un milion de lei. Terenul pe care este ridicată casa a fost cumpărat de rector anul trecut. Actele de la Cadastru arată că suprafața casei ar fi de doar 163,5 metri pătrați, adică de aproximativ două ori mai puțin decât valoarea indicată în actele privind veniturile. Documentele mai arată că el nu are în proprietate nicio mașină. 

Casa rectorului USEFS Foto: CIJM

În declarația de interese personale, rectorul USEFS menționează că este fondator al Fondului Sportului al Republicii Moldova, destinat susținerii financiare a sportivilor care au suferit traume sau alte prejudicii sănătății în timpul activităților sportive, în special în urma competițiilor. Rectorul a precizat că Fondul există din anul 1999 și că a renunțat la calitatea de fondator anul trecut, ulterior completării declarației de interese. „Deja sunt alți fondatori. Noi am crezut că în acest fond vor veni bani ca să susținem sportivii. Ne-am adresat la foarte multe persoane, oameni de afaceri, cu bani, care ar putea susține sportul, dar nimeni nu a transferat niciun bănuț”, ne-a spus managerul de la USEFS.

Totodată, el se numără printre fondatorii a trei întreprinderi, dar nu a trecut în declarația de venit niciun profit din activitatea acestora. UȘOM SRL - Universitatea Științelor Orientale din Moldova - a fost fondată în 2002 și este înregistrată pe strada Andrei Doga 24/1, adresă la care se află Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Firma are ca gen de activitate învățământul liceal și postuniversitar. Printre cei 17 fondatori se numără și Victoriabank SA, cu o cotă-parte de 9%. La întreprinderea European Invest Group SRL, Manolachi a deținut 10%, împărțind afacerea cu un român și un austriac, iar conducător al firmei a fost Victor Manolachi, fiul rectorului. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, întreprinderea creată în 2007 a fost lichidată recent. Manolachi a trecut în acte și calitatea de fondator al Agenției de securitate Ringhili SA, o societate pe acțiuni de tip închis, fondată în 1996, cu sediul într-un bloc de oficii de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Veaceslav Manolachi a fost subiectul unui control inițiat de Comisia Națională de Integritate, după ce instituția a fost sesizată de Centrul Național Anticorupție, la sfârșitul anului 2014. Potrivit CNA, în declarația de avere pentru anul 2013, rectorul a uitat să înscrie cotele-părți în cele trei firme, precum și patru conturi bancare, dar și un venit de 2.424 de lei obținut din darea în arendă a unui lot de pământ. „Privitor la calitatea de fondator al Agenției de securitate Ringhili SA, nu-mi amintesc să fi fondat o astfel de companie. Totuși, chiar dacă ar exista în realitate aceasta, vă comunic că nu am obținut niciun beneficiu în virtutea existenței sale”, s-a justificat rectorul în fața membrilor Comisiei. În aprilie 2015, CNI a decis să claseze cauza pentru că nu s-ar fi încălcat regimul juridic al veniturilor și proprietăților.

Ion Gagim
Ion Gagim Foto: evenimentul.md

Ion Gagim, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți

Ion Gagim a fost învestit în funcția de rector al Universității de Stat din Bălți în februarie 2016. Managerul celei mai importante instituții de învățământ superior din nordul țării este o figură cunoscută în domeniile muzicologiei și pedagogiei muzicale din Moldova și este reprezentant pentru Europa de Est al Institutului Musicosophia din Germania. În calitate de decan al Facultății de Științe ale Educației și Arte, profesorul universitar a câștigat anul trecut aproape 200.000 de lei, iar alte aproape 91.000 de lei le-a cumulat din premii și salariu pentru activitatea științifică și expert al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare.

Ion Gagim are în proprietate un automobil Audi cumpărat în 2004, un teren cu grădini, cu o suprafață de 2,1 hectare, în satul Răuțel din raionul Fălești și o casă obținută prin donație încă în 2007. Anul trecut el a cumpărat un apartament în Chișinău. Imobilul cu o suprafață de aproape 60 de metri pătrați este estimat la peste 370.000 de lei.

Victoria Melnic
Victoria Melnic Foto: amtap.md

Victoria Melnic, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Victoria Melnic conduce Academia de Arte de 12 ani și ar urma să lase fotoliul de rector în viitorul apropiat, odată cu expirarea mandatului de cinci ani. Anul trecut ea a încasat venituri de 232.424 de lei din activitatea de la academie și în calitate de colaborator științific al unui proiect. Soțul său, Vladimir Andrieș, este șeful catedrei Instrumente cu coarde la AMTAP, dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră de la Sala cu Orgă și predă muzică la liceul „Serghei Rahmaninov”.

Anul trecut, el a avut un venit de aproape 176.000 de lei. Familia Victoriei Melnic deține un apartament de 47,9 metri pătrați obținut prin testament și ⅖ dintr-un alt apartament de 168,1 metri pătrați, ambele amplasate în Capitală, precum și un garaj. Fără terenuri sau mașini declarate, Victoria Melnic și Vladimir Andrieș au trecut pe hârtie opt conturi bancare, patru dintre care adună în total 40.079 de euro și 29.764 de dolari.

Oleg Balan, Academia de Administrare Publică: Rectorul cu experiență în Legislativ și Executiv

Oleg Balan Foto: realitatea.md

Instituție specializată în pregătirea funcționarilor publici, Academia de Administrare Publică (AAP) de pe lângă Președintele Republicii Moldova este condusă de Oleg Balan din mai 2014. Până atunci el a ocupat funcțiile de director de departament, după care vicerector și, ulterior, prim-prorector în cadrul instituției. În ultimii ani, el a reușit să combine funcția de manager universitar cu cea de deputat în Parlament pe listele PLDM (decembrie 2014 - februarie 2015) sau ministru al Afacerilor Interne (februarie 2015 - ianuarie 2016), deși până atunci nu a avut tangență cu această instituție. 

În 2015, Oleg Balan a câștigat 93.642 de lei de la AAP sub formă de salariu, 39.779 de lei de pe urma activității la Ministerul de Interne și alte 30.346 de lei - salariu în calitate de deputat. Soția sa a primit 68.158 de lei fiind angajată la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI, precum și o pensie de aproape 17.000 de lei. Pe cele două carduri salariale, soții Balan mai au peste 208.000 de lei. Rectorul deține 13 terenuri agricole în satul său natal Cârpești, raionul Cantemir, și trei loturi de pământ intravilan. El a mai declarat două apartamente, unul de 88,2 metri pătrați și altul de 44,2 metri pătrați, procurate în 2011 și 2013. Ex-ministrul conduce o mașină Audi A6, fabricată în 2010 și achiziționată în 2014 cu 300.000 de lei.

Anterior, Oleg Balan a deținut două firme: Sterimed Com SRL în domeniul medicinei și Bivon SRL cu activități în agricultură. Odată ce a acces în Legislativ, deputatul a declarat că aceste firme nu înregistrează venituri, iar una dintre ele urmează să fie înstrăinată. Ulterior, el a renunțat la ambele. 

Renato Usatîi, primarul orașului Bălți, l-a acuzat pe Oleg Balan că, aflat în funcția de ministru de Interne, a admis mai multe acte de corupție la nivel înalt, estorcări de bani, funcții importante vândute pe sume grase, controlul tranzitului de droguri etc. Fostul demnitar a respins însă toate aceste acuzații, anunțând că-l acționează pe Renato Usatîi în judecată. „Mă judec cu el. El nu s-a prezentat la mai multe ședințe, a venit avocatul. A solicitat mai multe documente de la Președinție și SIS. Sper să le obțină pentru ședința viitoare. Procesul continuă”, a comentat Balan. 

Gheorghe Cimpoieș, Universitatea Agrară din Moldova: Casă impunătoare la câțiva pași de universitate

Casa rectorului Cimpoieș Foto: CIJM

Gheorghe Cimpoieș este specialist în horticultură și viticultură, autor al mai multor publicații și lucrări științifice în domeniul pomiculturii și rector al Universității Agrare din anul 1994. Și el s-a numărat printre cei nouă manageri ai instituțiilor superioare de învățământ care au aderat în iulie 2010 la PLDM. Salariul său în anul 2015 a fost de circa 22.500 de lei lunar, potrivit declarației pe venit, iar din indemnizații și pensie el a adunat alte 105.148 de lei.

Gheorghe Cimpoieș deține o casă de locuit de 180 de metri pătrați în zona Petricani din Chișinău. Mai exact, imobilul cu două etaje se află chiar în apropiere de universitatea pe care o conduce rectorul. Managerul Universității Agrare a dobândit imobilul în anul 2008. Potrivit actelor, el are o valoare cadastrală de aproape jumătate de milion de lei. Familia Cimpoieș mai are în proprietate două apartamente, ultimul achiziționat în 2011. Rectorul mai are o cotă-parte în întreprinderea Efes Vitanta Moldova Brevery, cel mai mare producător de bere din țară, care deține brandul Bere Chișinău.

„Sunt vreo 67 de acțiuni. Am intrat în proprietatea lor acum vreo 25 de ani, sau poate mai mult, atunci când s-a împărțit patrimoniul statului, când ne-au împărțit bonurile alea. Credeți că am mare bogăție de acolo? Încasez vreo 200-300 de lei pe an. Le iau o dată la câțiva ani, că nu mă mai duc chiar în fiecare an, după 300 de lei”, a precizat Gheorghe Cimpoieș.

Simion Carp, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”: instituția vizată într-un dosar la CEDO

Colonelul de poliție Simion Carp conduce Academia de Poliție de pe lângă MAI din iulie 2007. El a îndeplinit diferite funcții în cadrul instituției, inclusiv cea de prim-prorector pentru studii şi activitate metodică. Din 2004 deţine funcţia de şef al Direcţiei Generale Pază de Stat a MAI, iar doi ani mai târziu este numit viceministru, comandant al trupelor de carabinieri ale Ministerului Afacerilor Interne. În 2012, Curtea de Conturi a depistat nereguli financiare de milioane de lei la Academie. Printre altele, auditorii au concluzionat că în 2011, universitatea nu a raportat venituri de peste 700.000 lei din taxele de studii.

Simion Carp (dreapta) Foto: academy.army.md

„Cu o încălcare a prevederilor Legii învăţământului, în cadrul Academiei a fost fondată Universitatea de Cultură. Pentru întreţinerea acesteia s-au cheltuit neregulamentar circa 529,5 mii de lei. Din academie au fost exmatriculaţi 16 cursanţi fără a fi încasată în bugetul de stat suma de 476.000 de lei, cheltuită pentru instruirea acestora”, declara atunci directorul adjunct al Departamentului de Audit, Victor Munteanu. Simion Carp a negat că instituția pe care o conduce ar fi admis aceste nereguli.

În 2015, rectorul (comandantul) Academiei „Ștefan cel Mare” a raportat venituri de 134.191 de lei din salariu. Soții Carp dețin un apartament de 64,7 metri pătrați, cumpărat încă în 1998, precum și un teren intravilan în orașul Cricova, repartizat în proprietate privată prin decizia consiliului local. Pe lotul de pământ se ridică o casă de locuit neînregistrată la Cadastru din motiv că încă nu ar fi finisată. Potrivit declarației de venit, rectorul nu deține alte proprietăți sau afaceri.

În 2010, un student al Academiei de Poliție a fost găsit spânzurat la intrarea într-un subsol de pe teritoriul instituției, în blocul locativ cu regim de cazarmă. Oamenii legii au refuzat pornirea urmăririi penale pe motiv că ar fi fost vorba despre un suicid. De cealaltă parte, părinții tânărului de 19 ani, pe corpul căruia au fost depistate vătămări corporale, au insistat că fiul lor a fost omorât. În prezent, cazul se află pe rol la CEDO, fiind comunicat Guvernului.

Declarațiile de venituri și proprietăți pentru anul 2015 ale altor patru rectori universitari nu au fost încă publicate pe portalul Autorității Naționale de Integritate, deși anul 2016 se încheie în scurt timp. Este vorba despre Maria Paslari de la Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia, Andrei Popa de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Sergiu Plop de la Institutul Militar al Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” și Eduard Corobceanu de la Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). 

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii